Malul Mureşului reamenajat prin ochii unui tânăr din Târgu Mureş
Sanda Viţelar Primăria Municipiului Târgu Mureş a demarat o consultare publică pentru Parcurile Mureşului, ale Municipiului Târgu-Mureş. „Concursul internaţional de soluţii pentru dezvoltarea reţelei verzi-albastre prin pachetul de investiţii Parc Hipodrom, Mal Mureş, Braţ Mort, Parc Municipal, Canal Turbina se află în faza de pregătire”, se arată în scurta descriere a formularului on-line prin care municipalitatea doreşte să afle ce cred târgumureşenii despre aceste zone.
Până vom afla mai multe detalii despre planurile şi viziunea administraţiei locale, vă prezentăm astăzi un proiect de amenajare a unei zone dedicate tinerilor şi nu numai, proiect gândit de un tânăr absolvent al Colegiului Naţional de Artă din Târgu Mureş, specializarea arhitectură.
Mihai Furnea, care este şi colaborator al Cotidianului nostru, şi-a prezentat anul acesta proiectul pentru obţinerea atestatului iar nouă ne-a plăcut viziunea lui pentru o zonă care astăzi este dominată de bălării, deşi potenţialul ei este enorm.
Argumentul său pentru alegerea temei porneşte de la ideea că „În ultimii 10 ani, municipiul Târgu Mureş a înregistrat o creştere a numărului de evenimente sociale şi de tineret, organizate de diferite entităţi, de la cele studenţeşti, ONG-uri, până la cele independente. Având în vedere numărul mare de evenimente, organizate preponderent în perioada estivală, devine dificil, dacă nu chiar imposibil uneori, să găseşti un spaţiu adecvat dacă doreşti să organizezi un eveniment.”
Pornind de la această idee, Mihai propune construirea unui centru pentru tineret pe strada Insulei, în zona stadionului Transil. „Situaţia analizată se află în municipiul Târgu Mureş, judeţul Mureş, în zona delimitată de coordonatele 46.5504634, 24.5452534, situată în proximitatea unor zone de interes precum strada Insulei, zona Sala Polivalentă, Stadionul Transil şi Cartierul Aleea Carpaţi. Terenul are o formă dreptunghiulară, cu o pantă uşor înclinată spre Mureş, fiind amplasat într-o zonă cu caracter mixt, atât social, cât şi pentru activităţi sportive”, scrie Mihai în memoriul său.
Iată în continuarea descrierea proiectului:
„Proiectul propune construirea unei clădiri pe un singur nivel, care se continuă cu o zonă de amfiteatru destinat spectacolelor, conferinţelor, concertelor, lansărilor de carte precum şi reprezentanţilor artistice de orice fel. Amfiteatrul are o capacitate de 150 locuri. Clădirea este compusă din două spaţii multifuncţionale dedicate conferinţelor, work-shopurilor, şedinţe, dar care, atunci când nu sunt ocupate cu diferite evenimente, pot fi utilizate ca spaţii de studiu individual.
De asemenea, este prevăzută o zonă de foaier care poate fi utilizată ca spaţiu expoziţional deschis.
În exteriorul clădirii se va amenaja un parc cu alei, spaţii de recreere, zonă de picnic, zonă de hamace şi zone dedicate activităţilor în aer liber. Aceste zone vor fi delimitate şi marcate corespunzător prin mobilier urban.
Proiectul prevedere amenajarea de căi pietonale, conectate cu căile de acces din oraş astfel încât zona să fie accesibilă atât pe jos, cât şi cu bicicletele. Astfel, aleile ce urmează a fi amenajate vor fi conectate după cum urmează:
Avem tineri cu viziune şi idei pentru oraş, din păcate, însă, nu ştim să ne folosim de ei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu