Stirile romanesti de ultima ora, ultimele stiri online

12 iulie 2025

SOCIETATE: Peste 130 de copii din judeţul Mureş beneficiază de programele Salvaţi Copiii Mureş în această vară

Peste 130 de copii din judeţul Mureş beneficiază de programele Salvaţi Copiii Mureş în această vară

Peste 130 de copii din judeţul Mureş beneficiază de programele Salvaţi Copiii Mureş în această vară

Sanda Viţelar

Organizaţia Salvaţi Copiii Mureş derulează şi în această vară o serie de programe în trei şcoli din judeţul Mureş, programe ce au drept scop, în principal, dezvoltarea abilităţilor de socializare a copiilor. Acestea se derulează în cadrul centrelor de zi, cu ajutorul personalului şi voluntarilor organizaţiei. Cele trei şcoli sunt în Târgu Mureş, Sântana şi Sighişoara, iar activităţile ce se derulează vizează abilităţile de socializare, educaţia remedială, comunicarea în echipă, consiliere psihologică şi de grup, dar şi activităţi şi întâlniri cu părinţii. Grupul ţintă este format din copiii din medii defavorizate a căror familii nu-şi permit să le plătească activităţi pe perioada verii. Pe lângă activităţi, cei mici primesc şi o masă caldă pe zi.


Aproape trei din cinci (58%) dintre familiile ai căror copii sunt integraţi în programele educaţionale Salvaţi Copiii România nu pot acoperi cheltuielile legate de participarea copiilor la educaţie, în absenţa unui sprijin extern, procentul crescând dramatic, la 87%, în rândul celor care se află în stare de sărăcie subiectivă, precum şi în rândul celor cu nivel educaţional scăzut – 70%, arată datele unei recente anchete a Salvaţi Copiii România. În contextul noilor măsuri economice anunţate de Guvern, organizaţia atrage atenţia asupra riscului de a expune suplimentar copiii vulnerabili, pentru sprijinul cărora e nevoie de politici sociale integrate.


Ancheta Salvaţi Copiii România în rândul părinţilor sau reprezentanţilor legali ai copiilor care beneficiază de sprijinul centrelor de zi ale Organizaţiei Salvaţi Copiii arată că aproape 4 din 5 (78%) dintre respondenţii cu un nivel redus de educaţie au avut mame care, la rândul lor, se aflau în aceeaşi situaţie. Situaţia pare a fi uşor mai bună în cazul taţilor. Astfel, 48% dintre respondenţi (şi 68% dintre cei cu un nivel educaţional redus) aveau taţi care absolviseră cel mult gimnaziu.


Aproape 3 din 5 respondenţi (58%) au indicat că nu pot acoperi cheltuielile legate de participarea copiilor la educaţie, în absenţa unui sprijin extern (”Fără sprijin din altă parte, reuşiţi să cumpăraţi/asiguraţi copilului/copiilor dumneavoastră tot ceea ce trebuie pentru a frecventa şcoala?”). Jumătate din întregul eşantion se află în această imposibilitate din motive financiare, în timp ce 8% dintre respondenţi se confruntă cu această problemă din alte motive.


Observăm însă că această incapacitate de a face faţă cheltuielilor legate de educaţie atinge niveluri mult mai ridicate în rândul respondenţilor care se confruntă cu vulnerabilităţi specifice: astfel, 87% din cei aflaţi în stare de sărăcie subiectivă nu pot acoperi cheltuielile legate de educaţia copiilor, 70,3% din cei cu nivel educaţional scăzut sunt în aceeaşi situaţie şi 67% din respondenţii cu situaţie ocupaţională vulnerabilă se află şi în imposibilitatea de a răspunde acestor nevoi.

„Vulnerabilităţile socio-economice se transmit de multe ori de la o generaţie la alta, iar veriga principală prin care aceste dezavantaje se propagă este educaţia. De aceea este crucială integrarea educaţională a copiilor încă din etapa educaţiei timpurii, pentru că şcoala este singura soluţie de a rupe cercul vicios al sărăciei educaţionale. În absenţa unor eforturi susţinute de sprijinire a copiilor din familii vulnerabile, astfel încât aceştia să-şi continue sau să-şi reia cu succes participarea la educaţie şi să-şi atingă potenţialul, este foarte probabil să observăm, din nou, cum vulnerabilitatea şi dezavantajele familiilor defavorizate vor fi preluate de generaţia copiilor lor. ”, e explicat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Salvaţi Copiii România.


La nivelul anului anterior, 33,8% dintre copiii din România trăiau în risc de sărăcie sau excluziune socială, dar fenomenul afectează în mult mai mare măsură copiii ai căror părinţi au un nivel redus de educaţie (75,8%).
Mai mult, 17,2% dintre copii se confruntă cu deprivarea materială sau socială severă, în condiţiile în care media UE 27 este 6,4%.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu