Stirile romanesti de ultima ora, ultimele stiri online

03 iulie 2025

SOCIETATE: Sărbători dedicate secerișului

Sărbători dedicate secerișului

Sărbători dedicate secerișului

Prin tradiție, luna iulie este lună consacrată secerișului. Este perioada când se înregistrează cele mai ridicate temperaturi, se coc şi se recoltează lanurile de grâu, motive pentru care poporul a numit-o şi luna lui Cuptor.

Calendarul popular cuprinde mai multe sărbători şi obiceiuri dedicate secerişului şi forţelor naturii care pot deveni potrivnice omului, cum ar fi furtuni, grindină, trăsnete, incendii, secetă.

COSMANDINUL

Întâia zi a lunii iulie este cunoscută sub denumirea de Cosmandin și este consacrată leacurilor băbești și ritualurilor de medicină populară. Pe vremuri, prima zi a lunii lui Cuptor era ţinută pentru a fi feriţi oamenii de boli. În această zi biserica creştină comemorează amintirea a doi importanţi sfinţi, e vorba de Cosma şi Damian.

Denumirea sărbătorii este, de fapt, o contopire a numelor Sfinților Cosma și Damian, ”doftori fără de arginți” despre care se povestește că umblau prin lume și îi tămăduiau pe bolnavi, fără a le lua acestora vreo plată. Acești sfinți au trăit în marea cetate a Romei, în zilele împăratului Carin. Erau frați, iar cu meșteșugul doctori, vindecând nu numai oameni, ci și dobitoace. Ei cereau ca plată de la cei ce se lecuiau doar credința și mărturisirea în Hristos, nimic altceva. Se spune că Sfinții Cosma și Damian aveau harul vorbirii, stăpânind cu ușurință mulțimile, cucerind astfel inimile celor care îi ascultau. Fiind invocați amândoi în ritualurile de însănătoșire, numele de Cosma și Damian a devenit în credința populară, unul singur: Cosmandinul.

Sărbătoarea Ana-Foca este prăznuită, în calendarul popular, în prima zi a lunii lui Cuptor, poartă numele sărbătorilor Adormirea Sfintei Ana (25 iulie) şi a Sfântului Mucenicul Foca (23 iulie). Ea este aducătoare de arşiţe solare care pârjolesc şi usucă recoltele, în special viţa de vie (Transilvania şi Banat).

Sărbători dedicate secerișului
Sărbători dedicate secerișului

Foto: arhiva Centrul Creației Populare Mureș

1. La seceriș -Nădășa, jud.Mureș -1963

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu