Soluția care poate salva România. Eugen Rădulescu, consilier BNR: Ori facem asta, ori ne prăvălim în prăpastie
„Noi avem două direcții posibile de acțiune: una este în cazul în care guvernul care se formează va urma tipicul obișnuit: să spunem cum stau lucrurile de față. Un Guvern care este numit de barometrul din fiecare partid al coaliției, care respectă un algoritm ce protejează interesele puternicilor din fiecare partid.
Prim-ministrul primește, în plic, cine să conducă un minister, sunt 100 de secretari de stat și urmează un program de austeritate – care blochează, otova, angajările din sistemul bugetar, inclusiv în școli și în spitale, reduce pe ici pe colo cheltuielile cu hârtia de xerox, posibil și cu benzina, amână achizițiile de mașini, fără îndoială. Dar nu se atinge de interesele adevărate ale puternicilor din partide.
Soluția care rămâne, atunci, nu este decât creșterea TVA și a altor taxe, urmată de blocarea oricăror investiții, altele decât cele care îi interesează pe aceleași persoane puternice, ceea ce înseamnă recesiune, eficiență minimă, costuri mai mari, iar în plan politic, dezastru total”, a spus consilierul BBNR, Eugen Rădulescu, la Digi24.
Care este cea mai bună soluție
Acesta propune reducerea dimenisiunii guvernului, format din profesioniști, cu 14-15 ministere și cel mult 40 de secretari de stat.
„Există o soluție la asta, pe care, de fapt, cetățenii o reclamă. Cred că partidele pro-europene ar trebui să arate în fapte, și nu în vorbe, că au înțeles strigătul de disperare al oamenilor. Cum aș vedea eu această soluție? În primul rând, prim-ministru în persoana care se bucură de încrederea publicului. Publicul a validat prin vot covârșitor nu doar un președinte, pe domnul Nicușor Dan, ci un tandem Dan-Bolojan.
În al doilea rând, un guvern suplu: 14-15 ministere, maximum 40 de secretari de stat. Și aici atenție! Numiți de toate partidele pro-europene, cu acordul prim-ministrului, dintre cei mai pregătiți profesional și cu expriență membri ai lor, pentru fiecare domeniu în parte. Fără algoritmi, fără orgolii personale.
Al treilea lucru ar fi un consens politic pentru a profesionaliza deplin conducerea și aparatul din subordinea ANAF. Pentru a trece, cu adevărat, în cel mai scurt timp, la măsuri adevărate, eficiente de colectare a veniturilor statului începând cu TVA. Avem neîncasări de ordinul a peste 2 miliarde de euro anual din TVA. Aici nu mai este nepricepere. Aici este fraudă!
E o medie de neîncasări de 5% în celelalte țări ale UE. La noi este 35% de zeci de ani! Aici este cheia de boltă a restabilirii echilibrului bugetar. Soluția va fi, aici, invers: o soluție tehnică ce ar putea rezolva radical toată problema. Acestea sunt primele măsuri”, a mai spus oficialul BNR.
Urgența fondurilor PNRR
Eugen Mihăescu a mai subliniat importanța accesării urgente și integrale a PNRR.
„Adoptarea de urgență a măsurilor pentru aplicarea integrală a PNNR. Este un program pe care unii politicieni l-au hulit, pentru că le afectează interesele de familie. Dar altfel, el este un program foarte bun. A fost aprobat de Parlamentul României, deci nu se poate spune că n-am știut ce aprobăm. Am știut foarte bine ce aprobăm! El ar grăbi modernizarea adevărată a României. Ne-ar duce unde trebuie.
Este nevoie să fie găsită o formulă de guvernare cu PSD înăuntru. Fără PSD înăuntru, să aibă o majoritate guvernamentală care să fie în stare să aplice măsurile spuse anterior. Ori facem asta, ori ne prăvălim în prăpastie. Nu cred că PSD vrea așa ceva! Din ce am ascultat și eu la televizor zilele acestea, nu rezultă că PSD vrea asta. Sunt lucruri care pot fi discutate.
După ce se rezolvă problemele puternice dificile, la ordinea zilei în privința deficitului, ar trebui analizate cheltuielile cu administrația publică, dar nu imediat. Ci într-un timp de 2-3 ani. Care să includă reducerea acestora prin eliminarea unor instituții de stat degeaba, inclusiv rețele teritoriale”, a precizat consilierul BNR.