Moștenirea epocii lui Constantin Brâncoveanu, prezentată în cadrul unei expoziții la Palatul Brâncovenesc din Potlogi

Moștenirea epocii lui Constantin Brâncoveanu, prezentată în cadrul unei expoziții la Palatul Brâncovenesc din Potlogi
📅 2025-05-22

Muzeul Municipiului București  și Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște invită publicul la vernisajul expoziției tematice „Metamorfoze culturale din secolele XVII-XVIII: Moștenirea și influența epocii lui Constantin Brâncoveanu”, eveniment care a avut loc miercuri, 21 mai 2025, la ora 12.00, în Ansamblul Palatului Brâncovenesc din Potlogi, Dâmbovița.

Expoziția „Metamorfoze Culturale din secolele XVII-XVIII: moștenirea și influența epocii lui Constantin Brâncoveanu” își propune introducerea vizitatorului atât în intimitatea vieții private a familiei domnești, cât și în aspectele generale ce definesc epoca domnului născut în Brâncovenii Romanațiului (azi jud. Olt). Pornind de la neamul boieresc căruia îi aparținea, cu înrudiri pe multiple paliere, sunt evidențiate activitatea politică, relația cu biserica și implicarea în viața culturală. Brâncoveanu este însoțit până la martiriul din anul 1714 prin etalarea unor bunuri de patrimoniu provenind din colecțiile Muzeului Municipiului București și ale Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște. Având una dintre cele mai lungi domnii din istoria țărilor române, Constantin Brâncoveanu (15 august 1654, Brâncoveni – 15 august 1714, Constantinopol) a fost domnul Țării Românești între 1688, când i-a succedat unchiului său matern, Șerban Cantacuzino, și fatidicul an 1714.

Mai întâi, sunt prezentați înaintașii domnitorului, apoi călătoria continuă alături de Constantin Brâncoveanu încă de la nașterea sa în conacul familiei, la Brâncoveni, unde, alături de clipe fericite, copilăria i-a fost marcată de moartea tatălui, apoi a bunicului patern și, mai târziu, a celor doi frați mai mari, Barbu și Matei. Vizitatorii îi pot urmări parcursul educațional vegheat de unchiul său, stolnicul Constantin Cantacuzino, cel mai învățat boier al vremii sale, apoi primele dregătorii (vtori logofăt, mare-agă, ispravnic de scaun, mare postelnic, mare spătar, mare logofăt), căsătoria (cu Maria, nepoata domnului Antonie Vodă din Popești), urcarea pe tronul Țării Românești, ctitoriile sale (Hurezi, Sf. Gheorghe Nou), rolul jucat în educația și cultura țării (tipărirea de cărți, înființarea învățământului superior), mazilirea de către otomani în anul 1714 și, în final, canonizarea din anul 1992.

Documentele aflate în colecția Muzeului Municipiului București fac cunoscute domeniile întinse, cu zeci de moșii, pe care familia voievodului Brâncoveanu le deținea în Țara Românească și nu numai. Parcursul expozițional urmărește și impactul epocii brâncovenești asupra evoluției culturale, artistice și sociale a Țării Românești, punând accent pe schimbările pe care această perioadă le-a generat în secolul al XVIII-lea.

Mărturii ale stilului arhitectural din vremea sa se pot vedea și astăzi, prin numeroasele construcții atât în Țara Românească, precum și dincolo de Carpați, la Făgăraș, Sâmbăta de Sus, la curțile (palatele) domnești de la Brâncoveni, Târgoviște, Potlogi, Mogoșoaia, Doicești etc. „Ridicate pentru desfătarea sufletului ori pentru tihna trupului când cumpăna vremii îi va trece pe ctitorii lor peste apele Styxului, minunățiile sculptate în piatră, modelate în cărămidă, meșteșugit zugrăvite în culori ce aveau să străbată veacurile, construcțiile brâncovenești cheamă mereu și mereu la cunoaștere, la meditație, la îmbogățirea sufletului și inimii” – Florentin Popescu (în „Ctitorii brâncovenești”).

Sub conducerea lui Constantin Brâncoveanu, Țara Românească a cunoscut o lungă perioadă de pace, de dezvoltare culturală și a vieții spirituale, în urma sa rămânând un mare număr de ctitorii și un stil arhitectural eclectic ce-i poartă numele. Arhitectura civilă a epocii brâncovenești sintetizează în chip strălucit elementele deja intrate în structura acestui tip de construcții (pivnițele monumentale, încăperile mari acoperite cu bolţi, loggiile și foișoarele), dar și elementele externe: grădinile italienești, lacurile artificiale. Cele două palate construite pentru fiii cei mari, Constantin și Ștefan, la Potlogi (1698) și Mogoșoaia (1702) îmbină elementele spațiale și decorative ce își revendică originile atât în Orient, cât și în Occident.

Din partea Ansamblului Brâncovenesc – Potlogi, curator este dr. Irina Cîrstina – muzeograf, Complexul Național Muzeal Curtea Domnească, Târgoviște, iar din partea Muzeului Municipiului București, curatori sunt dr. Camelia-Mirela Vintilă – arheolog și dr. Ioana-Iulia Manea, muzeograf în cadrul Secției Arheologie Preventivă.

Expoziția „Metamorfoze Culturale din secolele XVII-XVIII: moștenirea și influența epocii lui Constantin Brâncoveanu” poate fi vizitată în cadrul Ansamblului Palatul Brâncovenesc din Potlogi în perioada 21 mai – 31 august 2025.

Citește pe Antena3.ro
Un bărbat care a câștigat 6,5 milioane € la loto a ajuns să traiască în stradă din cauza unei singure greșeli care „i-a distrus viața”
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri jurnalul

Nouă farfurii au adus o victorie detașată pentru echipa lui Chef Orlando în penultimul battle al sezonului, ieri seară la Chefi la cuțite. Maria Chirilov a părăsit competiția

Battle dificil, dar și plin de umor aseară, la Chefi la cuțite: echipele au avut de reprodus trei farfurii cu fantezii culinare care au solicitat simțul artistic al concurenților în bucătărie.

Tren direct de la București către Varna, Sofia, Istanbul (Halkali) și retur

Trenul internațional „România” va asigura zilnic legătura directă de la București către Varna, precum și către Sofia și Istanbul/Halkali, vara aceasta, potrivit CFR Călători. Prețurile pornesc de la 32 de euro, către Varna, și ajung la 57 de euro către Istanbul/Halkali (loc în vagon cu cușetă).

Max Verstappen a lipsit de la premiera filmului cu Brad Pitt despre F1, pentru a sta cu familia

Max Verstappen a fost unul dintre cei doar doi piloți care au lipsit de la proiecția exclusivă a filmului „F1: The Movie" cu Brad Pitt, organizată la Monaco înaintea Marelui Premiu de acest weekend.

Poziția Lockheed Martin, după ce compania din Oradea a renunțat la proiectul fabricii de electroliți

Producătorul amerian de tehnologie de apărare a transmis, la solicitarea Gândul, un punct de vedere referitor la renunțarea proiectului fabricii de electroliți, finanțată pe jumătate cu bani din PNRR.

Dejan Iliev și-a prelungit contractul cu UTA Arad până în 2027

Portarul Dejan Iliev va rămâne la UTA Arad cel puțin până în vara anului 2027, după ce și-a prelungit contractul cu echipa arădeană.

Profesoară din Cluj, sub control judiciar după ce a tras de păr și a jignit o elevă de 10 ani

O profesoară din județul Cluj, care a trântit pe un scaun, a tras de păr și a jignit o elevă de 10 ani în timpul activităților din cadrul „săptămânii verzi”, a fost plasată sub control judiciar.

AEP respinge acuzațiile AUR cu privire la procesul de vot

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) respinge acuzațiile aduse de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) despre integritatea procesului electoral și precizează că lansarea acuzațiilor în spațiul public reprezintă „un atac la stabilitatea instituțiilor”.

Muniție neexplodată din al Doilea Război Mondial, găsită pe șantierul Drumului Expres Oradea-Arad

Muncitorii de pe șantierul Drumului Expres Oradea - Arad au descoperit două grende și trei muniții neexplodate din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Pompierii au intervenit pentru mutarea explozibilului de pe teren.

Sorin Grindeanu: Lotul 2 al autostrăzii A7 Ploiești–Buzău ar putea fi deschis în iunie

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, în urma unei vizite pe șantierul lotului 2 (Mizil–Pietroasele) al Autostrăzii A7, că acest tronson de 28,35 km ar putea fi deschis circulației în luna iunie.

7 obiceiuri la care trebuie să renunți dacă vrei să arăți cu 20 de ani mai tânăr

Ai auzit vreodată expresia „Vârsta este doar un număr”? Ei bine, este adevărat! De fapt, obiceiurile tale zilnice au un impact mult mai mare asupra vârstei  decât numărul de lumânări de pe tortul de ziua de naștere. Și partea cea mai bună? Ai control complet asupra acestor obiceiuri.

Good News

Only good and positive news.