Cum sprijină magneziul funcțiile cognitive și performanța fizică

Cum sprijină magneziul funcțiile cognitive și performanța fizică
📅 2025-05-20

Există tot mai multe dovezi științifice că micronutrienții joacă un rol major în menținerea capacității cognitive și a plasticității. Unul dintre ei, magneziul, are roluri semnificative în multe dintre țesuturile și organele din corpul uman, implicit în producerea de energie și în sănătatea creierului.

Printre simptomele deficitului de Mg se numără: oboseala, cârceii, tulburările de somn, dificultățile de concentrare, iritabilitatea, depresia, anxietatea, tulburările de memorie. Aceste probleme vin, de fapt, să sublinieze, cât de important este magneziul pentru performanța fizică și cognitivă.

Magneziul și funcțiile cognitive

Magneziul este un mineral esențial în corpul uman, fiind implicat în sute de procese biologice. Printre acestea se numără procesele de învățare și memorie, dar și capacitatea de a răspunde la stres. În ultimii ani, numeroase studii au demonstrat că acest mineral are o legătură pozitivă cu prevenirea tulburărilor cognitive.

Magneziul este un element cheie în reglarea neurotransmițătorilor implicați în procesul de transmitere a semnalelor între neuroni, influențând echilibrul între neurotransmițătorii excitatori și cei inhibitori. El ajută la reducerea secreției de glutamat, care este un neurotransmițător excitator, adică stimulează activitatea neuronală. În același timp, magneziul favorizează producția de GABA (acid gama-aminobutiric), un neurotransmițător inhibitor, care ajută la reducerea excitației neuronale și la promovarea relaxării. Acest echilibru între glutamat și GABA este crucial pentru funcționarea corectă a creierului și pentru prevenirea tulburărilor neurologice și psihice.

Tot magneziul reglează cortizolul, hormonul stresului, reducând anxietatea, deoarece blochează activitatea căilor neuroendocrine ce transmit cortizolul către creier. De asemenea, influențează hipotalamusul, care controlează axele endocrine responsabile de reacțiile la stres.

Magneziul susține fluxul sanguin cerebral, asigurând oxigenarea și nutriția creierului, esențiale pentru funcționarea optimă, pentru memorie și neurogeneză (formarea neuronilor noi). Mai mult, reglează nivelul de zahăr din sânge, un metabolism corect al glucozei fiind crucial pentru menținerea funcțiilor cognitive și prevenirea bolilor neurodegenerative.

Magneziul și performanța fizică

Pe lângă rolul său major în funcțiile cognitive, magneziul susține și performanțele fizice. Mineralul este implicat în procesele de producere a energiei celulare, precum fosforilarea oxidativă și glicoliza. Aceste mecanisme sunt vitale pentru sportivi, deoarece ajută la optimizarea energiei și recuperării. Studiile arată o legătură între magneziu și îmbunătățirea performanței musculare, inclusiv: forța de prindere, puterea piciorului inferior și forța de extensie a gleznei.

Magneziul ajută la transportul energiei către mușchi și îmbunătățește funcțiile cardio-respiratorii. Chiar și o deficiență ușoară de magneziu poate reduce performanța și crește stresul oxidativ în timpul exercițiilor fizice. Deficiența de magneziu poate afecta negativ rezistența sportivilor și recuperarea musculară, iar un nivel scăzut poate duce la un metabolism energetic ineficient.

Citește pe Antena3.ro
Doi soți care și-au construit cu 1,2 milioane € casa visurilor lor sunt obligați acum să o demoleze: „Nu ne dați afară, în stradă”

Sportivii trebuie să acorde o atenție deosebită aportului de magneziu, deoarece lipsa acestui mineral esențial poate duce la: crampe musculare, oboseală, tulburări de somn și performanță scăzută. Aproape 75% dintre americani nu îndeplinesc necesarul recomandat de magneziu, ceea ce poate avea un impact negativ asupra performanței lor fizice și sănătății generale.

Cum te protejezi de deficitul de magneziu

Pentru a trata deficitul de magneziu, este necesar să crești aportul acestui mineral prin dietă și medicamente, la recomandarea unui medic.

Sunt multe alimente bogate în magneziu: nucile, semințele (de dovleac, de susan, de floarea-soarelui), spanacul, avocado, migdalele, fasolea neagră, lintea, soia, orezul brun, quinoa, bananele, peștele, ciocolata cu peste 70% cacao, broccoli, tofu, cartofii dulci. Alcătuiește meniuri zilnice în care să incluzi aceste alimente în mod echilibrat, iar în acest fel vei preveni sau vei trata, după caz, lipsa de magneziu.

La nevoie, un medicament pe bază de magneziu poate corecta mai rapid și mai eficient această carență. Orotatul de magneziu este o variantă despre care poți discuta cu medicul, fiind bine absorbită de către organism și fără efecte secundare notabile.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri jurnalul

Balenciaga are un nou director de creație. Cine este Pierpaolo Piccioli

Pierpaolo Piccioli a fost desemnat director de creație al renumitei case franceze de modă Balenciaga. Numirea sa în funcție are loc după transferul controversatului fost director de creație Demna la Gucci, în martie.

Cum sprijină magneziul funcțiile cognitive și performanța fizică

Există tot mai multe dovezi științifice că micronutrienții joacă un rol major în menținerea capacității cognitive și a plasticității. Unul dintre ei, magneziul, are roluri semnificative în multe dintre țesuturile și organele din corpul uman, implicit în producerea de energie și în sănătatea creie...

Sâmbătă are loc Marea Finală a sezonului 21 Te cunosc de undeva!: ”Ne așteaptă transformări spectaculoase, cu patru echipe dornice să primească trofeul și marele premiu”

Sezonul noutăților, al echipelor aflate la prima participare în competiție, al unui juriu mai fresh și mai plin ca energie ca niciodată, al momentelor care s-au viralizat, se apropie de final!

Zi magică pentru 4 zodii creatoare pe 21 mai 2025

O zi magică în care visul întâlnește realitatea

Administrația Portului Constanța construiește o parcare cu 4,4 milioane de euro

Cum se strânge cureaua la companiile statului. Investiție-mamut, la Poarta P9

Nicușor Dan, despre cum familia sa se adaptează rolului său de șef de stat

Președintele ales Nicușor Dan a vorbit despre impactul pe care alegerea sa în funcția de șef de stat îl are asupra vieții de familie.

Peste 20 de alerte de urs emise de la începutul lunii mai, în Prahova. ISU transmite sfaturi pentru cetățeni

Peste 20 de alerte de urs au fost emise în județul Prahova de la începutul lunii mai și până în prezent, autoritățile având o serie de sfaturi pentru populație, între care acela de a nu dezactiva alertele de pe telefon.

Aeroportul unde poți ateriza în 3 țări simultan. Unde se află și cum este administrat

Singurul aeroport din lume unde călătorii pot ateriza în trei țări se află în Europa.

A murit Norm din Cheers. Milioane de fani îl plâng pe George Wendt

Actorul american George Wendt, cunoscut pentru rolul său emblematic ca Norm Peterson în sitcomul de succes Cheers, a murit la vârsta de 76 de ani, potrivit unei declarații oficiale oferite de publicistul său.

Doi români, în fața tribunalului pentru furtul a 53 de batoane de ciocolată Dubai

Doi cetățeni români au fost trimiși în fața tribunalului corecțional din Mechelen, Belgia, fiind acuzați că au furat ciocolată în valoare de aproximativ 900 de euro din magazinul AD Delhaize din Willebroek.

Good News

Only good and positive news.