La MITEM 2025, România prezintă patru producții teatrale care reflectă diversitatea și vitalitatea scenei teatrale românești.
„Gertrudeˮ, de Radu F. Alexandru, spectacol al Teatrului Național „Ion Luca Caragialeˮ din București regizat de Silviu Purcărete, scenografia Dragoș Buhagiar, muzica originală Vasile Șirli, va fi prezentat cu sprijinul Institutului Cultural Român, prin reprezentanța sa din Ungaria, la Teatrul Național din Budapesta pe 23 mai în limba română, cu subtitrări în maghiară și engleză. „În Gertrude, Regina-mamă, purtătoarea vinii supreme, devine mintea diabolică din spatele unui scenariu despre adulter, minciună, crimă și putere. Cine este ucigașul Regelui? Merită el pedeapsa sau iertarea? Tatăl l-a ucis pe tată? ‒ sunt întrebări ce-și caută răspunsul într-o acțiune în care motivații suspecte se întrepătrund cu momentele de suspans ale unui thriller. Autorul nu se dezice de interogația shakespeariană înfățișându-ni-l pe tânărul Hamlet ‒ cu toate angoasele lui ‒ neobosit în căutarea adevărului, îmbrățișând, într-un final, moartea ca eliberare, scârbit de toți și de toate”.
Al doilea spectacol realizat de Silviu Purcărete în echipă cu Buhagiar și Șirli se va juca pe 24 mai, la Sala Gobbi Hilda, în limba japoneză, cu subtitrări în limbile maghiară și engleză: coproducția „Ionaˮ, de Marin Sorescu, a Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu și a Teatrului Metropolitan din Tokyo are premiera chiar în aceste zile la Sibiu, cu Kuranosuke Sasaki în rolul principal, iar după reprezentația din Ungaria se va juca la Cluj-Napoca, București, Chișinău și Sofia.
Ambele reprezentații vor fi urmate de sesiuni de Q&A cu publicul.
În programul festivalului au mai fost prezentate anul acesta JANOVICS, producție a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, regizată de Attila Vidnyánszky Jr și SYDY THAL, spectacol al Teatrului Evreiesc de Stat din București, co-producție cu Teatrul German de Stat din Timișoara, regizată de Clemens Bechtel.
MITEM 2025 se remarcă prin diversitatea spectacolelor prezentate, oferind o panoramă a tendințelor teatrale contemporane din întreaga lume. Participarea spectacolelor românești evidențiază calitatea și originalitatea scenei teatrale din România, consolidând relațiile culturale dintre România și Ungaria.
››› Vezi galeria foto ‹‹‹