Munții Apuseni, sărbătoriți pe 21 septembrie - „ziua care l-a adus pe Avram lancu la Blaj”

Munții Apuseni, sărbătoriți pe 21 septembrie - „ziua care l-a adus pe Avram lancu la Blaj”
📅 2025-05-20

Nici nu s-a uscat bine cerneala pe legea care instituie ziua de 15 iunie ca Ziua Banatului Montan, că vecinii din Ardeal s-au grăbit să vină cu o inițiativă similară.

Astfel, Munții Apuseni ar putea fi sărbătoriți anual pe data de 21 septembrie, dacă va  fi adoptată o propunere legislativă depusă recent la Parlament de un grup de senatori și deputați PSD și PNL. Potrivit inițiatorului proiectului, deputatul clujean Remus Lăpușan, a fost aleasă această dată deoarece venirea „Crăișorului Munților” la Blaj, pe Câmpia Libertății, a fost „momentul decisiv prin care românii transilvăneni au spus NU opresiunii austriece și maghiare asupra lor”.

„Se instituie ziua de 21 septembrie ca Ziua Munților Apuseni”, prevede proiectul de lege semnat în total de 20 de parlamentari, majoritatea social-democrați, care a fost pus recent pe masa senatorilor și urmează să intre în procesul de dezbatere parlamentară. 

Excursii tematice și promovarea producătorilor locali 

Conform documentului, sărbătorirea anuală a Zilei Munților Apuseni va putea fi marcată de autoritățile publice, autoritățile administrației publice centrale și locale, de instituțiile publice de cultură din țară și străinătate, precum și de organizațiile minorităților naționale, „prin organizarea unor acțiuni și evenimente cu caracter cultural, educativ, artistic și de punere în valoare a potențialului local, prin organizarea de excursii tematice și prin activități de promovare a producătorilor locali din zona Munților Apuseni, în cadrul piețelor volante și a târgurilor dedicate acestora”. 

Totodată, autoritățile publice și autoritățile administrației publice centrale și locale, precum și organizațiile aparținând minorităților naționale vor putea sprijini material sau logistic organizarea și desfășurarea acțiunilor și evenimentelor prevăzute anterior, în limita alocărilor bugetare aprobate. 

„Recunoașterea oficială a acestei zile creează cadrul legal pentru finanțarea evenimentelor culturale organizate cu acest prilej din fonduri publice ale administrației locale și centrale”, spune inițiatorul pe Facebook. 

Cu ocazia sărbătorii anuale a Zilei Munților Apuseni, Societatea Română de Radiodifuziune și Societatea Română de Televiziune, în calitate de servicii publice, pot produce și difuza materiale care promovează acțiunile și manifestărilor dedicate zilei Munților Apuseni, mai prevede proiectul.

Citește pe Antena3.ro
Creatura care uimește cercetătorii: are ”armură metalică”, nu mănâncă niciodată și supraviețuiește la 400°C

Marchează un moment de cotitură al Revoluției de la ′48

Data aleasă pentru această sărbătoare coincide cu un moment important al Revoluției de la 1848, și anume ziua în care Avram Iancu, supranumit și „Crăișorul Munților”, a ajuns la Blaj, pe Câmpia Libertății, la cea de-a treia mare adunare națională.

„21 septembrie, ziua care l-a adus pe Avram lancu la Blaj, a constituit astfel momentul decisiv prin care românii transilvăneni au spus NU opresiunii austriece și maghiare asupra lor și și-au format propria forță armată care să apere interesele românilor pe nedrept asupriți la ei acasă”, se arată în expunerea de motive.

„Este clar un gest simbolic, prin care consolidăm identitatea locală! 21 septembrie este ziua în care Avram Iancu a ajuns la Blaj, pe Câmpia Libertății, unde românii au decis că vocea lor trebuie să se facă auzită la Curtea de la Viena:

•  românii trebuie tratați egal cu toate celelalte popoare din imperiu;

•  Transilvania NU se va alipi Ungariei;

•  trebuie înființată o armată națională, de aproximativ 300.000 de soldați, care să apere interesele locale”, explică deputatul clujean pe rețeaua de socializare.

Potrivit inițiatorilor, măsura ar contribui la promovarea unui sentiment de mândrie local şi național, stimulând dezvoltarea unei conștiințe istorice şi culturale comune în rândul locuitorilor din Munţii Apuseni. 

„Ar putea, de asemenea, să ofere o oportunitate pentru educarea tinerelor generații privitor la evenimentele de la 1848 și importanța lor în contextul formării României moderne. (...) Într-o perioadă în care identitățile locale și naționale sunt importante, sărbătorirea acestei zile ar sublinia continuarea luptei pentru libertate și demnitate a poporului român, contribuind astfel la consolidarea unității naționale”, se arată în expunerea de motive.

Au cea mai lungă peșteră din România 

După o scurtă lecție de geografie, în care le spune colegilor din Parlament unde se situează Munții Apuseni pe harta României, dar și cu cine se învecinează ei la nord, sud, est, vest și „pe alocuri”, deputatul de Cluj aduce ca argument în favoarea proiectului legislativ și farmecul acestor munți, care, deși nu au înălțimi mari, au un relief fragmentat de văi și peșteri.

„Astfel, din Culoarul Mureșului, situat la 300 m altitudine, vedem creasta semeață a Masivului Trascău ridicându-se la peste 1.200 m. Cea mai lungă peșteră din România se găsește aici, în Masivul Pădurea Craiului, Peștera Vântului cu o lungime de peste 50 km. De altfel, nu mai puțin de 3.000 de peșteri se găsesc în Munții Apuseni, printre care amintim Peștera Cetățile Ponorului și Peștera Căput. 

De asemenea, Apusenii găzduiesc cea mai reprezentativă zonă carstică din România”, spune inițiatorul, în expunerea de motive, amintind, totodată, și de zăcămintele de aur (cea mai cunoscută zonă fiind Roșia Montană - Bucium), de cupru, sulfuri și bauxită, care se găsesc în Apuseni. 

Pe lista argumentelor, pe lângă resursele zonei și peisajele mirifice, inițiatorul îi amintește și pe oamenii locului - „adevărate tezaure umane vii”.

Proiectul legislativ „este un pas important în recunoașterea și promovarea valorilor istorice ale Munților Apuseni, în creșterea conștiinței identitare a românilor din această regiune”, susțin inițiatorii în expunerea de motive. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

  • Doi soți care și-au construit cu 1,2 milioane € casa visurilor lor sunt obligați acum să o demoleze: „Nu ne dați afară, în stradă”
  • Prima reacție oficială a Statelor Unite, după ce Nicușor Dan a fost ales președinte: „Așteptăm cu interes”
  • Ce mesaj a transmis Olivia Cucoș, după ce a fost eliminată de la Chefi la cuțite! Concurenta a făcut parte din echipa verde: ”M-a pus la încercare în fiecare zi”
  • Polițiștii au rezolvat, în sfârșit, cazul care i-a bântuit 40 de ani. Ce s-a întâmplat cu Christine în ultimele momente de viață
  • Dialog halucinant la tv, în Rusia. Propagandiștii lui Putin se plâng că nu mai pot prelua pașnic puterea în România
  • Acuzat de trădare de fanii lui, Simion le promite că va contesta rezultatul alegerilor
  • Ce le-a promis Nicușor Dan copiilor lui înainte de a afla rezultatele alegerilor prezidențiale: „Nu sunt deloc stresat”
  • "L-a ucis, tocat și gătit cu legume" Șeful unui restaurant din Franța și-a mărturisit crima șocantă, urmată de un ritual învățat în Nepal
  • SCANDALOS Incompetența administrației Fritz a dus la pierderea unei finanțări europene de patru milioane de euro pentru Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” UPDATE Reacția lui Fritz și replica directorului Ovidiu Adam
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri jurnalul

Nicușor Dan: Nu s-a pus niciodată în discuţie să nu fie bani de pensii şi salarii

Președintele ales, Nicușor Dan, a spus că marți a discutat „vreo patru ore în detaliu bugetul național consolidat, structura deficitului”, iar miercuri are programată o întâlnire cu reprezentanții mediului de afaceri. „Nu s-a pus niciodată în discuţie să nu fie bani de pensii şi salarii”.

Copil de 10 ani lovit mortal de o mașină în Satu Mare

Un copil de 10 ani a fost lovit mortal de o mașină, marți, pe DN 19, în județul Satu Mare.

Pedepse cu închisoarea pentru părinți! Vor fi obligați să-și duc copiii agresori la consiliere psihologică

 Părinții care nu își duc copiii agresori la consiliere psihologică riscă sancțiunea cu închisoarea de la 1 la 3 ani, potrivit unui proiect de lege depus în Parlament. Până acum, singura sancțiune ce putea fi aplicată în astfel de situații era doar amenda aplicată părinților.

Ce spune soacra lui Nicușor Dan: „Nu este pretențios absolut deloc. Mănâncă ce i se dă"

Soacra lui Nicușor Dan a povestit detalii din viața de familie a ginerelui ei.

Invazie de vipere într-un sat din România. Reptilele au invadat curțile oamenilor

O localitate din vestul țării a fost invadată de vipere, care au ajuns în curțile oamenilor.

BEC validează alegerile prezidențiale

Membrii Biroului Electoral Central au semnat, marți, procesul verbal care validează rezultatul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale.

Investigații ale Consiliului Concurenței în sectorul auto. Inspecții inopinate la șase importatori

Consiliul Concurenței a efectuat inspecții inopinate la sediile a șase importatori auto, în cadrul unor investigații declanșate din oficiu pe piața serviciilor de întreținere și reparare a autovehiculelor și pe piața distribuției de piese de schimb.

Un urs şi-a făcut apariţia, pentru a treia oară în ultimele zile, în staţiunea Durău

 Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Neamţ a emis, marţi, un mesaj Ro-Alert, după apariţia unui urs în staţiunea Durău din comuna Ceahlău.

UE adoptă oficial al 17-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

UE a aprobat oficial cel de-al 17-lea pachet de sancțiuni impuse Rusiei din cauza războiului din Ucraina. Acesta include măsuri împotriva a aproape 200 de nave ale „flotei fantomă,” a anunțat marți Înalta Diplomată a UE, Kaja Kallas.

MAE, după anunțul retragerii lui Kathleen Kavalec: Va rămâne un prieten constant al României

Suntem siguri că va rămâne un prieten constant al României, transmite Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la București, după ce marți Ambasada SUA a anunțat retragerea lui Kathleen Kavalec.

Good News

Only good and positive news.