Examenele de clasa a VIII-a ar putea include Biologia, Istoria și Geografia, pe lângă Matematică şi Limba Română.
Ce spune ministrul interimar al Educației
Ministrul interimar al Educaţiei vrea să schimbe Evaluarea Naţională după modelul altor ţări europene. Testele ar putea fi comasate în subiecte multidisciplinare.
"Poți să ai un test standardizat cu subteste, care acoperă discipline diferite. Asta nu înseamnă că vei avea testul și disciplina. Au și matematică și limba franceză, au și istorie, geografie, au și științe, așa o să facem și noi. În momentul ăsta ai oameni foarte buni pe biologie și chimie care vor să meargă la științe, poate nu-s foarte buni la matematică și română", explică Daniel David, ministrul Educaţiei.
Ministrul interimar al Educației vrea ca notele să conteze mai puţin, iar esenţiale să devină recomandările profesorilor din gimnaziu pentru viitorul elev de liceu. Dacă se va aplica sau nu noua formulă de examen pentru clasa a opta de anul viitor, rămâne de văzut.
Daniel David spune că îşi doreşte urgent schimbarea evaluării naţionale, dar rămâne deschis şi către o formă de pilotare în prima fază. Asociaţiile de părinţi nu sunt de acord cu propunerea de la Educaţie.
Industria meditațiilor, pe val
Părinţii sunt revoltaţi şi spun că presiunea prea mare nu ar duce decât la profitul industriei meditaţiilor. Profesorii, de cealaltă parte, susţin nevoia reformei.
"Sunt pur și simplu siderată, pregătirea elevilor pentru susținerea examenelor se face acasă, la meditații, și nu la școală, ar însemna eforturi financiare colosale. Părinții sunt total nemulțumiți. Spuneți-ne care ar fi alternativa. Să îndreptăm ce se întâmplă în sistemul de învățământ, să avem standarde de predare", a declarat Iuliana Constantinescu, asociaţie părinţi.
Pentru profesor este limpede că modul în care se desfăşoară acum Evaluarea Naţională e depăşit.
"Intră la liceu cu medii mari, dar la celelalte discipline sunt mult sub nivelul notelor pe care le iau în gimnaziu. Toată lumea este reticentă când aude de mai multe examene, mai multe meditații, este multă panică. Nu aș face mai multe examene, mai degrabă multidisciplinar", afirmă Andreia Bodea, director "I.L. Caragiale".
Tot pentru liceu se ia în calcul admitere proprie pentru 50% dintre locurile disponibile. Bacalaureatul rămâne neschimbat.
Elevii de la profilul tehnologic ar trebui ca după clasa a XI-a să aleagă dacă intră pe piaţa muncii sau continuă cu examenul de Bacalaureat şi facultate, potrivit observatornews.ro.