Schimbări la Evaluarea Națională. Cum va crește industria meditațiilor

Schimbări la Evaluarea Națională. Cum va crește industria meditațiilor
📅 2025-05-22

Nebunia din sistemul educațional românesc pare să nu se sfârșească. Fiecare ministru vine cu alte idei iar elevii și părinții trebuie să se adapteze din mers la schimbări, care au loc de peste trei decenii. Elevii de clasa a VIII-a ar putea susține astfel examenele de Evaluare Națională la noi materii.

Examenele de clasa a VIII-a ar putea include Biologia, Istoria și Geografia, pe lângă Matematică şi Limba Română.

Ce spune ministrul interimar al Educației

Ministrul interimar al Educaţiei vrea să schimbe Evaluarea Naţională după modelul altor ţări europene. Testele ar putea fi comasate în subiecte multidisciplinare.

"Poți să ai un test standardizat cu subteste, care acoperă discipline diferite. Asta nu înseamnă că vei avea testul și disciplina. Au și matematică și limba franceză, au și istorie, geografie, au și științe, așa o să facem și noi. În momentul ăsta ai oameni foarte buni pe biologie și chimie care vor să meargă la științe, poate nu-s foarte buni la matematică și română", explică Daniel David, ministrul Educaţiei.

Ministrul interimar al Educației vrea ca notele să conteze mai puţin, iar esenţiale să devină recomandările profesorilor din gimnaziu pentru viitorul elev de liceu. Dacă se va aplica sau nu noua formulă de examen pentru clasa a opta de anul viitor, rămâne de văzut. 

Daniel David  spune că îşi doreşte urgent schimbarea evaluării naţionale, dar rămâne deschis şi către o formă de pilotare în prima fază. Asociaţiile de părinţi nu sunt de acord cu propunerea de la Educaţie.

Industria meditațiilor, pe val

Părinţii sunt revoltaţi şi spun că presiunea prea mare nu ar duce decât la profitul industriei meditaţiilor. Profesorii, de cealaltă parte, susţin nevoia reformei.

"Sunt pur și simplu siderată, pregătirea elevilor pentru susținerea examenelor se face acasă, la meditații, și nu la școală, ar însemna eforturi financiare colosale. Părinții sunt total nemulțumiți. Spuneți-ne care ar fi alternativa. Să îndreptăm ce se întâmplă în sistemul de învățământ, să avem standarde de predare", a declarat Iuliana Constantinescu, asociaţie părinţi.

Citește pe Antena3.ro
Un bărbat care a câștigat 6,5 milioane € la loto a ajuns să traiască în stradă din cauza unei singure greșeli care „i-a distrus viața”

Pentru profesor este limpede că modul în care se desfăşoară acum Evaluarea Naţională e depăşit.

"Intră la liceu cu medii mari, dar la celelalte discipline sunt mult sub nivelul notelor pe care le iau în gimnaziu. Toată lumea este reticentă când aude de mai multe examene, mai multe meditații, este multă panică. Nu aș face mai multe examene, mai degrabă multidisciplinar", afirmă Andreia Bodea, director "I.L. Caragiale".

Tot pentru liceu se ia în calcul admitere proprie pentru 50% dintre locurile disponibile. Bacalaureatul rămâne neschimbat.

Elevii de la profilul tehnologic ar trebui ca după clasa a XI-a să aleagă dacă intră pe piaţa muncii sau continuă cu examenul de Bacalaureat şi facultate, potrivit observatornews.ro.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri jurnalul

Jucătoarele române de pe tabloul principal și-au aflat adversarele la Roland Garros

Cele cinci sportive din România care vor evolua pe tabloul principal al turneului de tenis de Grand Slam de la Roland Garros și-au aflat joi adversarele din primul tur, în urma tragerii la sorți efectuate de organizatori și transmisă online.

Înarmarea României. Două aeronave F-16 Fighting Falcon au sosit din Norvegia

Două aeronave F-16 Fighting Falcon, cumpărate de România din Norvegia, au aterizat joi, în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii.

Film despre viața tenorului Luciano Pavarotti, realizat la Hollywood

O compania de producție de la Hollywood a achiziționat drepturile pentru proiectul biografic dramatizat „Vox Divina”, despre viața legendarului tenor Luciano Pavarotti, semnat de scriitoarea și regizoarea italiană Ivana Massetti, anunță miercuri Deadline.

Zodia ghinionistă a lunii iunie 2025. Este nevoie de prudență și flexibilitate

Un semn zodiacal va trebui să înfrunte unele provocări în luna iunie 2025.

Fluctuațiile burselor din ultimele zile au ridicat semne de întrebare

Fluctuațiile din ultimele zile ale burselor au ridicat semne de întrebare, ceea ce a dus la ipoteza potrivit căreia, în cazul unei replicări ale acestei situații, investitorii s-ar putea confrunta cu un risc ridicat de volatilitate în această vară, arată Claudiu Cazacu, consultant de strategie XTB.

APEL „Salvați sala Teatru³ CUB (Teatrul Național Iași)!”

Distrugerea Teatrului CUB ar însemna un semn catastrofal pentru cultura românească, pentru mișcarea teatrală de la noi si din afara granițelor: prima sală de spectacole construită în România, după multă vreme, urmează să fie și primul Teatru distrus!

Moștenirea epocii lui Constantin Brâncoveanu, prezentată în cadrul unei expoziții la Palatul Brâncovenesc din Potlogi

Muzeul Municipiului București  și Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște invită publicul la vernisajul expoziției tematice „Metamorfoze culturale din secolele XVII-XVIII: Moștenirea și influența epocii lui Constantin Brâncoveanu”, eveniment care a avut loc miercuri, 21 mai 2025, ...

O cortină VERDE | Teatrul azi nr. 3-4/2025

Teatrul azi anunţă apariţia numărului 3-4 şi vă aşteaptă la evenimentul de lansare, vineri, 23 mai, ora 17.30, la Teatrul Masca (Bd. Uverturii 14). Întâlnirea face parte din programul aniversar al Teatrului Masca, cu ocazia împlinirii a 35 de ani de existenţă. Vor discuta, în jurul întrebării: „C...

Ion Sterian, directorul Transgaz: Conducta prin care vor ajunge la țărm gazele din Marea Neagră este 99% gata

Conducta ce va transporta gazele din marea Neagră pe țărm este aproape gata, a declarat directorul general al Transgaz, Ion Sterian, la cea de-a IX-a ediţie a evenimentului "Black Sea and Balkans Security Forum". Termenul de finalizare este sfârşitul lunii iunie - începutul lunii iulie.

„Crucea Nordului” pentru mireni, conferită de Episcopul Macarie directorului ICR Stockholm

Directorul ICR Stockholm, Bogdan Popescu, a primit în data de 21 mai 2025, la sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena, Ordinul „Crucea Nordului”, conferit de Preasfințitul Părinte Episcop Macarie al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord la finalul Sfintei Liturghii săvârșite în ...

Good News

Only good and positive news.