Astfel, au fost instrumentate un număr de 29 de cazuri în care a fost stabilit un prejudiciu total de 225 milioane lei, reprezentând TVA, fiind sesizate organele de urmărire penală competente.
Într-unul dintre cazurile investigate a fost descoperit un circuit tranzacţional fictiv prin intermediul căruia patru societăţi coordonate de aceeaşi grupare au solicitat şi obţinut, fără drept, taxă pe valoare adăugată în sumă totală de 44,54 milioane lei. Cele patru societăţi care au solicitat taxă pe valoare adăugată înregistrau achiziţii fictive de utilaje frigorifice de la mai multe societăţi interpuse, create şi controlate de beneficiarul real al rambursărilor ilegale cu scopul de a crea aparenţa unor operaţiuni care în fapt nu au existat.
În cadrul investigaţiilor efectuate, principalul mod de acţiune frauduloasă identificat constă în crearea unei TVA deductibile pe baza unor tranzacţii fictive, fără caracter economic, derulate prin intermediul unor lanţuri tranzacţionale formate din contribuabili care au simulat un comportament fiscal conform, în fapt, aceştia acţionând pe paliere infracţionale, cu roluri bine definite.
"Digitalizarea ANAF creează premisele unei evaluări eficiente a comportamentului fiscal al contribuabililor şi facilitează depistarea şi instrumentarea cazurilor de evaziune fiscală care au avut ca scop obţinerea unor rambursări necuvenite de TVA", precizează ANAF.
Perfecţionarea continuă a capacităţii de analiză integrată a datelor fiscale disponibile la nivelul ANAF conduce la identificarea timpurie a contribuabililor cu risc fiscal ridicat şi la o acţiune operativă a organelor fiscale, pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, ca premisă pentru reducerea decalajului fiscal.
ANAF precizează că relaţiile dintre contribuabil şi organul fiscal sunt fundamentate pe bună-credinţă. În acest sens, contribuabilul trebuie să îşi îndeplinească obligaţiile şi să îşi exercite drepturile potrivit scopului în vederea căruia au fost recunoscute de lege şi să declare corect datele şi informaţiile privitoare la obligaţiile fiscale datorate.
"În cazul în care contribuabilii acţionează cu rea-credinţă pentru a obţine, fără drept, sume de bani cu titlu de rambursări de TVA, ANAF sesizează organele de urmărire penală, inclusiv în cazurile de tentativă", se mai scrie în comunicat.
AGERPRES