Mirosul de pâine caldă, făcută în casă, cu coajă crocantă și miez pufos ne aduce bucurie și ne trezește amintiri de anii petrecuți alături de bunici.
Cum prepari pâine de casă
Ingrediente
Cantitate pentru două pâini medii:
1 kg făină albă tip 650 sau 000
700 ml apă călduță
25 g drojdie proaspătă (sau 7 g drojdie uscată)
1 lingură rasă de sare
1 linguriță de zahăr
2 linguri ulei (opțional pentru frământare)
Mod de preparare
Drojdia se activează amestecând-o cu zahărul și 100 ml de apă călduță, apoi se lasă deoparte 10-15 minute până când formează spumă la suprafață. Într-un bol mare, se pune făina amestecată cu sarea, apoi se adaugă drojdia activată și restul de apă călduță, treptat. Se amestecă până când se formează un aluat moale și omogen.
Se frământă apoi timp de cel puțin 10-15 minute, cu mâinile sau cu ajutorul unui robot de bucătărie. Poți adăuga ulei pentru a face aluatul mai elastic. La final, aluatul trebuie să fie moale, ușor lipicios, dar să nu se prindă de mâini.
După ce este frământat, aluatul se acoperă cu un prosop curat și se lasă la dospit într-un loc cald, timp de aproximativ o oră și jumătate, până își dublează volumul. Apoi se împarte în două părți egale și se modelează sub formă rotundă sau ovală, după preferință. Pâinile se așază în tăvi tapetate cu hârtie de copt sau presărate cu făină, se acoperă și se lasă la dospit încă 30-40 de minute.
Se preîncălzește cuptorul la 220°C, de preferat cu o tavă cu apă pusă pe fundul cuptorului pentru a crea abur, ceea ce ajută la formarea unei coji crocante. Pâinile se crestează cu un cuțit bine ascuțit, apoi se coc timp de 40-45 de minute, până capătă o culoare aurie și sună a gol când sunt bătute ușor pe fund.
După coacere, se scot din tăvi și se lasă să se răcească pe un grătar, pentru a nu se înmuia coaja.
Nu trebuie să tai pâinea cât este caldă. O lași să se răcească complet pentru a menține textura pufoasă a miezului, potrivit spynews.ro.