Sfaturi în bucătărie. Rețetă tradițională de pâine de casă

Sfaturi în bucătărie. Rețetă tradițională de pâine de casă
📅 2025-05-22

Pâinea de casă este un simbol al tradiției, ducându-ne cu gândul la copilărie.

Mirosul de pâine caldă, făcută în casă, cu coajă crocantă și miez pufos ne aduce bucurie și ne trezește amintiri de anii petrecuți alături de bunici. 

Cum prepari pâine de casă

Ingrediente

Cantitate pentru două pâini medii:

1 kg făină albă tip 650 sau 000
700 ml apă călduță
25 g drojdie proaspătă (sau 7 g drojdie uscată)
1 lingură rasă de sare
1 linguriță de zahăr
2 linguri ulei (opțional pentru frământare)

Mod de preparare

Drojdia se activează amestecând-o cu zahărul și 100 ml de apă călduță, apoi se lasă deoparte 10-15 minute până când formează spumă la suprafață. Într-un bol mare, se pune făina amestecată cu sarea, apoi se adaugă drojdia activată și restul de apă călduță, treptat. Se amestecă până când se formează un aluat moale și omogen.

Se frământă apoi timp de cel puțin 10-15 minute, cu mâinile sau cu ajutorul unui robot de bucătărie. Poți adăuga ulei pentru a face aluatul mai elastic. La final, aluatul trebuie să fie moale, ușor lipicios, dar să nu se prindă de mâini.

După ce este frământat, aluatul se acoperă cu un prosop curat și se lasă la dospit într-un loc cald, timp de aproximativ o oră și jumătate, până își dublează volumul. Apoi se împarte în două părți egale și se modelează sub formă rotundă sau ovală, după preferință. Pâinile se așază în tăvi tapetate cu hârtie de copt sau presărate cu făină, se acoperă și se lasă la dospit încă 30-40 de minute.

Se preîncălzește cuptorul la 220°C, de preferat cu o tavă cu apă pusă pe fundul cuptorului pentru a crea abur, ceea ce ajută la formarea unei coji crocante. Pâinile se crestează cu un cuțit bine ascuțit, apoi se coc timp de 40-45 de minute, până capătă o culoare aurie și sună a gol când sunt bătute ușor pe fund.

Citește pe Antena3.ro
Un bărbat care a câștigat 6,5 milioane € la loto a ajuns să traiască în stradă din cauza unei singure greșeli care „i-a distrus viața”

După coacere, se scot din tăvi și se lasă să se răcească pe un grătar, pentru a nu se înmuia coaja.

Nu trebuie să tai pâinea cât este caldă. O lași să se răcească complet pentru a menține textura pufoasă a miezului, potrivit spynews.ro.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri jurnalul

Înarmarea României. Două aeronave F-16 Fighting Falcon au sosit din Norvegia

Două aeronave F-16 Fighting Falcon, cumpărate de România din Norvegia, au aterizat joi, în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii.

Film despre viața tenorului Luciano Pavarotti, realizat la Hollywood

O compania de producție de la Hollywood a achiziționat drepturile pentru proiectul biografic dramatizat „Vox Divina”, despre viața legendarului tenor Luciano Pavarotti, semnat de scriitoarea și regizoarea italiană Ivana Massetti, anunță miercuri Deadline.

Zodia ghinionistă a lunii iunie 2025. Este nevoie de prudență și flexibilitate

Un semn zodiacal va trebui să înfrunte unele provocări în luna iunie 2025.

Fluctuațiile burselor din ultimele zile au ridicat semne de întrebare

Fluctuațiile din ultimele zile ale burselor au ridicat semne de întrebare, ceea ce a dus la ipoteza potrivit căreia, în cazul unei replicări ale acestei situații, investitorii s-ar putea confrunta cu un risc ridicat de volatilitate în această vară, arată Claudiu Cazacu, consultant de strategie XTB.

APEL „Salvați sala Teatru³ CUB (Teatrul Național Iași)!”

Distrugerea Teatrului CUB ar însemna un semn catastrofal pentru cultura românească, pentru mișcarea teatrală de la noi si din afara granițelor: prima sală de spectacole construită în România, după multă vreme, urmează să fie și primul Teatru distrus!

Moștenirea epocii lui Constantin Brâncoveanu, prezentată în cadrul unei expoziții la Palatul Brâncovenesc din Potlogi

Muzeul Municipiului București  și Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște invită publicul la vernisajul expoziției tematice „Metamorfoze culturale din secolele XVII-XVIII: Moștenirea și influența epocii lui Constantin Brâncoveanu”, eveniment care a avut loc miercuri, 21 mai 2025, ...

O cortină VERDE | Teatrul azi nr. 3-4/2025

Teatrul azi anunţă apariţia numărului 3-4 şi vă aşteaptă la evenimentul de lansare, vineri, 23 mai, ora 17.30, la Teatrul Masca (Bd. Uverturii 14). Întâlnirea face parte din programul aniversar al Teatrului Masca, cu ocazia împlinirii a 35 de ani de existenţă. Vor discuta, în jurul întrebării: „C...

Ion Sterian, directorul Transgaz: Conducta prin care vor ajunge la țărm gazele din Marea Neagră este 99% gata

Conducta ce va transporta gazele din marea Neagră pe țărm este aproape gata, a declarat directorul general al Transgaz, Ion Sterian, la cea de-a IX-a ediţie a evenimentului "Black Sea and Balkans Security Forum". Termenul de finalizare este sfârşitul lunii iunie - începutul lunii iulie.

„Crucea Nordului” pentru mireni, conferită de Episcopul Macarie directorului ICR Stockholm

Directorul ICR Stockholm, Bogdan Popescu, a primit în data de 21 mai 2025, la sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena, Ordinul „Crucea Nordului”, conferit de Preasfințitul Părinte Episcop Macarie al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord la finalul Sfintei Liturghii săvârșite în ...

Merz: Negocierile pentru încetarea focului în Ucraina ar putea dura luni de zile

Cancelarul german Friedrich Merz avertizează joi că eforturile de a ajunge la o încetare a focului în Ucraina sunt încă în stadiu incipient și ar putea dura luni de zile, în ciuda impulsului diplomatic în creștere din ultimele săptămâni, potrivit Politico.

Good News

Only good and positive news.