De ce oamenii nu reușesc să se schimbe (în bine)

De ce oamenii nu reușesc să se schimbe (în bine)
📅 2025-05-21

Cât de dificil este să faci o schimbare, în ciuda celor mai bune intenții? Și care sunt factorii care împiedică această schimbare? Psihoterapeuții Hal Arkowitz și Scott O. Lilienfeld, autorii studiului „Adevăruri și mituri despre sănătatea mentală” (Editura Lifestyle, 2024), vor încerca să răspundă acestei provocări.

Să ne gândim câți oameni se angajează în comportamente de autosabotare, în ciuda consecințelor negative: fumatul, obezitatea și problema alcoolului pot duce la boală cronică și moarte prematură. Cu toate acestea, sondajele la scară largă realizate pe adulți de către Centrele pentru Controlul și Prevenția Bolilor au constatat că peste 20% dintre americanii adulți continuă să fumeze, peste 30% sunt semnificativ supraponderali și aproximativ 15% sunt mari consumatori de alcool. 

Iresponsabilitate

„Oamenii nu urmează întotdeauna tratamentele medicale. Studiile arată că între 50% și 65% dintre pacienți nu urmează regimul recomandat și că 10% dintre internările în spital ale adulților cu vârste mai înaintate sunt rezultatul nerespectării indicațiilor medicilor. Pauline Vincent, aflată la Universitatea Case Western Reserve la vremea respectivă, a făcut un sondaj în rândul pacienților cu glaucom, studiul fiind publicat în 1971. Circa 54% dintre pacienții care știau că pot orbi dacă nu folosesc picăturile prescrise pentru ochi tot nu respectau indicația medicului”, menționează psihoterapeuții Hal Arkowitz și Scott O. Lilienfeld în studiul citat anterior.

Tipare de comportament 

„Adesea oamenii care vin la psihoterapie din cauza unor afecțiuni care le cauzează suferințe grave îngreunează chiar ei ajutorul pe care îl cer, fiind necooperanți, lipsind frecvent la ședințe sau renunțând cu totul la terapie. Un studiu a constatat că peste 70% dintre pacienții care primeau terapie într-un centru comunitar de sănătate mentală renunțau la terapie după a treia ședință! Multe încercări de schimbare a comportamentului rămân fără succes. Oamenii continuă să se angajeze în tipare de comportament - gelozie, dependență, cicăleală, furie, violență și izolare, de exemplu - care sunt deseori distructive pentru relațiile lor semnificative”, au completat Hal Arkowitz și Scott O. Lilienfeld.

Raționament circular

Cum pot fi lămurite aceste tipare? „Unele dintre cele mai comune explicații ale acestor fenomene invocă diverse caracteristici ale individului, precum încăpățânarea, rezistența, personalitatea dependentă și autodistructivitatea. Acest tip de raționament este destul de circular”. Adică? „Mai întâi comportamentul este dedus dintr-o anumită trăsătură (de pildă, Nu se schimbă, pentru că este încăpățânat), după care acea trăsătură este explicată pornind de la comportament (Este încăpățânat, pentru că nu se schimbă). Este clar că avem nevoie de o înțelegere mai bună a motivului pentru care oamenii nu se schimbă. Iar aici intervine cercetarea științifică”.

Confuzia

Amănunțit: „Oamenii care vor schimbarea, dar nu o pot face sunt atrași concomitent în două direcții diferite: ei sunt atrași de motivațiile pentru schimbare, dar și de motivațiile pentru păstrarea stării de fapt. Unele studii au demonstrat că echilibrul dintre aceste forțe opuse poate prezice cine se schimbă și cine nu”. În continuare, câteva „forțe” care blochează schimbarea:

1. Diablos conocidos („răul cunoscut”): statu-quoul este familiar și predictibil, chiar dacă este inconfortabil. Dimpotrivă, schimbarea este impredictibilă și generează anxietate; 

Citește pe Antena3.ro
Ce șanse are Simion la CCR. Augustin Zegrean: Se bagă-n seamă. Aseară spunea că el are fruntea lată, nu așa se câștigă o contestație

2. Oamenii se tem că, dacă nu reușesc în efortul lor de a se schimba, se vor simți și mai rău;

3. Credințe false (de exemplu, Dacă nu am succes 100%, consider că este un eșec) care pot împiedica schimbarea. Când alții ne presează să ne schimbăm, adesea percepem aceste presiuni ca pe niște amenințări la adresa libertății personale. Iar pentru a ne păstra acest sentiment de libertate, rezistăm la schimbare. Psihologii denumesc acest comportament reactanță; 

4. Comportamentele indezirabile pot avea funcții importante (cum ar fi cazul alcoolicului, pe care consumul de alcool îl eliberează temporar de stres și de depresie). Schimbarea (încetarea consumului) îl poate lăsa tocmai fără singurele mijloacele pe care le cunoaște persoana respectivă de a-și gestiona suferința”.

„Când alții ne presează să ne schimbăm, adesea percepem aceste presiuni ca pe niște amenințări la adresa libertății personale. Iar pentru a ne păstra acest sentiment de libertate, rezistăm la schimbare”, Hal Arkowitz, psihoterapeut

„Oamenii se tem că, dacă nu reușesc în efortul lor de a se schimba, se vor simți și mai rău”, Scott O. Lilienfeld, psihoterapeut

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri jurnalul

Când frumusețea nu are vârstă. Cum arată astăzi Natalia Oreiro

Natalia Oreiro are 48 de ani și continuă să impresioneze prin frumusețea și optimismul său.

Peste 3.000 de euro înapoi! Recuperează acest impozit cât încă se mai poate: termenul e 5 ani!

Tot mai mulți români care lucrează sau au lucrat legal în străinătate pot beneficia de rambursarea parțială a impozitului pe venit reținut de autoritățile fiscale din țările gazdă.

Amenajarea livingului cu piese practice și elegante

Livingul este spațiul în care te relaxezi, îți primești oaspeții și petreci momente de calitate cu familia. De aceea, modul în care îl amenajezi are un impact direct asupra confortului tău zilnic.

Ministrul japonez al Agriculturii a demisionat în urma gafei privind orezul

Ministrul japonez al Agriculturii, Taku Eto, a demisionat miercuri, după ce comentariile pe care le-a făcut cu privire la orez au declanșat o furtună de critici din partea alegătorilor și a parlamentarilor, informează Reuters.

Un bărbat din Dolj a vrut să le dea miei polițiștilor care l-au prins circulând cu viteză

Un șofer a încercat, marți, să ofere miei, drept mită, polițiștilor care l-au prins circulând cu 70 de km/h peste limita legală, pe un drum din Dolj.

Ministerul Energiei a fost notificat că Sinteza și Lockheed Martin închid proiectul PNRR

Ministerul Energiei a fost notificat marți de decizia companiei Sinteza SA de a renunța la implementarea proiectului de creare a unei capacități de producție de baterii, parte a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), potrivit unui comunicat de presă.

Putin a vizitat regiunea Kursk pentru prima dată de la evacuarea forțelor ucrainene

Președintele rus, Vladimir Putin, a vizitat regiunea Kursk de vest pentru prima dată de când forțele ruse au evacuat trupele ucrainene din zonă. Acestea au fost învinse luna trecută. Liderul Rusiei a vizitat o centrală nucleară și s-a întâlnit cu mai mulți voluntari.

Șase deputați demisionează din Partidul Oamenilor Tineri

Șase parlamentari și-au anunțat demisia din Partidul Oamenilor Tineri și din grupul parlamentar POT. Anunțul a fost făcut în plen. Ei invocă „îndepărtarea profundă” a conducerii față de principiile și promisiunile inițiale.

Tânărul care a tăiat cu sabia un bărbat în Cisnădie a fost prins de polițiști

Tânărul care a tăiat cu sabia un bărbat în Cisnădie a fost prins marți seara de polițiști.

Horoscop zilnic, 22 Mai 2025: Taurii se bazează pe intuiție, iar Balanțele sunt pline de compasiune

Horoscop zilnic, 22 Mai 2025: Gemenii sunt empatici, Fecioarele sunt susținute de oameni importanți, iar Vărsătorii au o aură magnetică.

Good News

Only good and positive news.