Să ne gândim câți oameni se angajează în comportamente de autosabotare, în ciuda consecințelor negative: fumatul, obezitatea și problema alcoolului pot duce la boală cronică și moarte prematură. Cu toate acestea, sondajele la scară largă realizate pe adulți de către Centrele pentru Controlul și Prevenția Bolilor au constatat că peste 20% dintre americanii adulți continuă să fumeze, peste 30% sunt semnificativ supraponderali și aproximativ 15% sunt mari consumatori de alcool.
Iresponsabilitate
„Oamenii nu urmează întotdeauna tratamentele medicale. Studiile arată că între 50% și 65% dintre pacienți nu urmează regimul recomandat și că 10% dintre internările în spital ale adulților cu vârste mai înaintate sunt rezultatul nerespectării indicațiilor medicilor. Pauline Vincent, aflată la Universitatea Case Western Reserve la vremea respectivă, a făcut un sondaj în rândul pacienților cu glaucom, studiul fiind publicat în 1971. Circa 54% dintre pacienții care știau că pot orbi dacă nu folosesc picăturile prescrise pentru ochi tot nu respectau indicația medicului”, menționează psihoterapeuții Hal Arkowitz și Scott O. Lilienfeld în studiul citat anterior.
Tipare de comportament
„Adesea oamenii care vin la psihoterapie din cauza unor afecțiuni care le cauzează suferințe grave îngreunează chiar ei ajutorul pe care îl cer, fiind necooperanți, lipsind frecvent la ședințe sau renunțând cu totul la terapie. Un studiu a constatat că peste 70% dintre pacienții care primeau terapie într-un centru comunitar de sănătate mentală renunțau la terapie după a treia ședință! Multe încercări de schimbare a comportamentului rămân fără succes. Oamenii continuă să se angajeze în tipare de comportament - gelozie, dependență, cicăleală, furie, violență și izolare, de exemplu - care sunt deseori distructive pentru relațiile lor semnificative”, au completat Hal Arkowitz și Scott O. Lilienfeld.
Raționament circular
Cum pot fi lămurite aceste tipare? „Unele dintre cele mai comune explicații ale acestor fenomene invocă diverse caracteristici ale individului, precum încăpățânarea, rezistența, personalitatea dependentă și autodistructivitatea. Acest tip de raționament este destul de circular”. Adică? „Mai întâi comportamentul este dedus dintr-o anumită trăsătură (de pildă, Nu se schimbă, pentru că este încăpățânat), după care acea trăsătură este explicată pornind de la comportament (Este încăpățânat, pentru că nu se schimbă). Este clar că avem nevoie de o înțelegere mai bună a motivului pentru care oamenii nu se schimbă. Iar aici intervine cercetarea științifică”.
Confuzia
Amănunțit: „Oamenii care vor schimbarea, dar nu o pot face sunt atrași concomitent în două direcții diferite: ei sunt atrași de motivațiile pentru schimbare, dar și de motivațiile pentru păstrarea stării de fapt. Unele studii au demonstrat că echilibrul dintre aceste forțe opuse poate prezice cine se schimbă și cine nu”. În continuare, câteva „forțe” care blochează schimbarea:
1. Diablos conocidos („răul cunoscut”): statu-quoul este familiar și predictibil, chiar dacă este inconfortabil. Dimpotrivă, schimbarea este impredictibilă și generează anxietate;
2. Oamenii se tem că, dacă nu reușesc în efortul lor de a se schimba, se vor simți și mai rău;
3. Credințe false (de exemplu, Dacă nu am succes 100%, consider că este un eșec) care pot împiedica schimbarea. Când alții ne presează să ne schimbăm, adesea percepem aceste presiuni ca pe niște amenințări la adresa libertății personale. Iar pentru a ne păstra acest sentiment de libertate, rezistăm la schimbare. Psihologii denumesc acest comportament reactanță;
4. Comportamentele indezirabile pot avea funcții importante (cum ar fi cazul alcoolicului, pe care consumul de alcool îl eliberează temporar de stres și de depresie). Schimbarea (încetarea consumului) îl poate lăsa tocmai fără singurele mijloacele pe care le cunoaște persoana respectivă de a-și gestiona suferința”.
„Când alții ne presează să ne schimbăm, adesea percepem aceste presiuni ca pe niște amenințări la adresa libertății personale. Iar pentru a ne păstra acest sentiment de libertate, rezistăm la schimbare”, Hal Arkowitz, psihoterapeut
„Oamenii se tem că, dacă nu reușesc în efortul lor de a se schimba, se vor simți și mai rău”, Scott O. Lilienfeld, psihoterapeut