Ce este legal în România poate fi ilegal în alte țări. Autoritățile ne recomandă ca înainte de a pleca în vacanță, să verificăm legislația țărilor prin care trecem. În unele state, camerele de bord nu doar că sunt interzise, dar pot atrage sancțiuni usturătoare, chiar dacă nu sunt pornite. Cele mai mari sancțiuni sunt în Portugalia. Pot ajunge până la 25.000 euro, pentru cei care au camerele video montate pe parbriz. Amenzi mari și în Austria, Elveția, Luxemburg peste 10.000 euro, iar în unele cazuri se poate ajunge la dosar penal.
Autoritățile vor să protejeze astfel viața privată și dreptul la intimitate. În Franța și Germania, camerele sunt tolerate, dar cu reguli stricte, fără filmări continue, fără publicare a imaginilor. Legea se aplică pentru toți șoferii, inclusiv pentru cei aflați în tranzit. Din punct de vedere juridic, abordarea țărilor din vestul Europei este corectă. Vorbim de o graniță foarte sensibilă între utilizarea corectă, în interesul social al acelor echipamente și utilizarea incorectă, abuzivă, în scop vindicativ sau pentru șantaj, dacă sunt integrate în sistemul mașinii. Sigur că nu le pot să le utilizeze.
În România, utilizarea camerelor de bord nu doar că este permisă, dar este și încurajată de polițiști. Dacă înregistrăm un șofer agresiv în trafic, putem trimite imaginile pe site-ul Ministerului de Interne. Polițiștii vor analiza imaginile, iar dacă abaterea este clară, șoferul va fi sancționat. În jumătate de an, peste 500 de șoferi au fost amendați pe baza înregistrărilor surprinse de aceste dispozitive.
În România, pe baza imaginilor filmate de camerele de bord, șoferul reclamat va fi sancționat în cel mult șase luni. Comportamentul agresiv în trafic se pedepsește cu amendă cuprinsă între 660 și 825 lei și reținerea permisului de conducere pentru 30 de zile.