Laptele degresat și laptele light sunt două produse consumate de mulți români, dar puțini dintre el le verifică etichetele. Iar cele două diferă între ele.
În general, cei mai mulți clienți caută lapte cu conținut redus de grăsime, dar există mai multe variante de denumiri pe etichetele produselor și acest lucru care poate crea confuzie.
Printre acestea se numără „skim” (lapte degresat), „lowfat”, „lite”, „light”, „no fat”, „HiLo” sau „reduced fat”.
Dintre ele, laptele degresat și cel light sunt cele mai comune. Și, deși par similare, cele două tipuri de lapte nu sunt la fel.
În Australia și Noua Zeelandă, de exemplu, laptele degresat se referă la laptele care are cel mult 1,5% grăsime și cel puțin 3% proteine, iar un astfel de produs conține mai puțin de 1,5 g de grăsime și minimum 3 g de proteine la 100 ml. În general, acest tip de lapte poate avea un conținut de grăsime de numai 0,1%.
Termenul “light” nu are o definiție anume în Australia și Noua Zeelandă, însă termenul se referă la alimentele al căror conținut de grăsime este de cel mult 2,4 g/100ml.
În comparație cu laptele degresat, laptele light conține mai multă grăsime. Cu toate acestea, este inclus în categoria “cu conținut redus de grăsime”.
Din punctul de vedere al conținutului energetic, între cele două tipuri de lapte există o diferență semnificativă. Laptele degresat conține aproximativ 150 kJ/100 ml, în timp ce laptele light conține aproximativ 220 kJ/100 ml. Ambele tipuri ar trebui să aibă un conținut de cel puțin 3 g/100 ml de proteine.
În cazul ambelor tipuri de lapte, cantitatea de calciu este destul de apropiat1, mai exact între 114 mg și 120 mg/100 ml, potrivit dcmedical.ro.
Laptele degresat și laptele light nu sunt „diluate” cu apă, așa cum cred unele persoane, doar că cel integral trece printr-un proces de centrifugare. Asta presupune separarea grăsimii de restul laptelui, dar se păstrează nutrienții esențiali.
Potrivit ghidurilor nutriționale australiene, se recomandă consumul de lapte cu un conținut redus de grăsime, adică maximum 2,4 g de grăsime per 100 ml. În acest caz este inclus atât laptele degresat, dar și cel light. De exemplu, copiii care au sub 2 ani au nevoie de lapte integral pentru a se putea dezvolta.
Mai mult, există o ipoteză potrivit căreia laptele cu conținut redus de grăsime poate contribui la controlul greutății, precum și la scăderea riscului cardiovascular, întrucât aportul de grăsimi saturate și calorii este mai mic. Totuși, unele cercetări realizate recent contrazic parțial ipoteza. Astfel, potrivit acestora, laptele integral nu este asociat cu creșterea în greutate și nici cu riscuri pentru sănătate.
De fapt, consumul de produse lactate ar putea ajuta la reducerea riscului de obezitate și afecțiuni metabolice, mai ales la copii și adolescenți, indiferent de conținutul de grăsime.
Laptele degresat este potrivit dacă vrei un conținut redus de grăsime și calorii, în timp ce laptele light are un gust mai apropiat de cel integral, având un conținut mai mic de grăsime.