Ștefan Popescu, diplomat și analist de politică externă, a afirmat la emisiunea „Ai aflat cu Ionuț Cristache” că Președintele Nicușor Dan va avea o misiune extrem de grea pentru a pune politica externă pe șine. Practic, noul șef al diplomației va trebui să o ia de foarte de jos, pentru că predecesorul său Iohannis a nu a văzut o prioritate în politica externă, deși era în fișa postului.
Diplomația trebuie să fie o mașinărie sincronizată, în care Palatul Cotroceni, Ministerul de Externe, ambasadele, consulatele să funcționeze ceas, la unison. Un ambasador nu poate face nimic de capul lui în acest angrenaj, arată analistul.
Ambasadoul merge tot timpul, dacă are externe, poate să facă plică instrucțiuni la rândul său și discuții înainte, în cadrul echipei guvernamentale, cu președintele. Deci este un dispozitiv, o mașinărie care trebuie să funcționeze și să fie sincronizată. Pentru că, atenție, și cu președintele Iohannis, noi nu am avut o mașinărie diplomatică sincronizată, dar nu exista urgența momentului.
Lui Iohannis nu-i plăcea nici m[car să fie informat, el doar a bifat reuniunile care trebuiau onorate, consideră Popescu.
Politica externă nu a fost o prioritate pentru președintele Iohannis. Trebuie să spunem lucrul acesta, s-a văzut de altfel, adică anumite turnee care nu aveau niciun fel de sens sau dacă ar fi avut sens să mai marcheze poziția, prezența României în anumite spații ar fi trebuit altfel organizate și președintele Iohannis practic a bifat anumite reuniuni care trebuiau.
Eu știu că nici nu-i plăcea să fie informat, să aibă parte de informări din partea ambasadorilor. Practic să ia politica, nu vreau să spun de la zero, de foarte de jos, adică noul președinte al României va trebui odată să vedem echipa pe care o va o va avea, ce echipă va fi la Ministerul de Externe.
Stabilitatea guvernamentală este prioritară și pentru politica externă.
Mai contează ceva și stabilitatea guvernamentală, pentru că dacă ai în țară instabilitate, discuții interminabile pentru formarea unui guvern sau un guvern, care e un guvern minoritar, și asta va conta foarte mult.
Fără îndoială că și capacitatea ta de acțiune și de a fi luat în serios de parteneri, că tu poți să vrei să faci lucrul ăsta. Problema este ce uși ți se deschid, cum ești perceput de ceilalți, explică Ștefan Popescu.
Emisiunea integrală aici.
Citiți și: Analistul Ștefan Popescu:”În România, criza POLITICĂ afectează foarte mult funcționarea instituțiilor”