Uniunea Europeană (UE) ridică toate sancţiunile economice impuse Siriei în timpul regimului lui Bashar al-Assad, anunţă marţi şefa diplomaţiţei europene Kaja Kallas, la o săptămână după ce Donald Trump a luat aceeaşi decizie, relatează AFP. ”Azi am luat decizia de a ne ridica sancţiunile economice impuse Siriei”, a anunţkat pe X Kaja Kallas, în urma unei reuniuni a miniştrilor de Externe ai Celor 27.
Ambasadorii Celor 27 au dat undă verde acestei ridicări a sanţciunilor europene, pe care şefii diplomaţiilor UE au aprobat-o în mod oficial.
Ridicarea sancţiunilor expirmă voinţa regională şi internţaională de susţinere a Siriei, a salutat într-o conferinţă de presă, la Damasc, ministrul sirian de Externe Assaad al-Shaibani. ”Poporul sirian are de-acum o oprtunitate istorică şi foarte importantă de a-şi reconstrui ţara”, a adăugat el.
Aceste sancţiuni vizau în principal sistemul bancar sirian, căruia i s-a interzis până acum accesul pe piaţa internaţională de capital, potrivit unor diplomaţi. Această ridicare a sancţiunilor pe care UE le-a impus regimului lui Bashar al Assad, îndepărtat de la putere în decembrie, prevede o dezgheţare a activelor Băncii centrale siriene, potrivit diplomaţilor citaţi.
Donald Trump a provocat o surpriză marţea trecută şi a anunţat la Riad că ridică sancţiunile americane impuse Siriei, cu o zi înaintea unei întâlniri cu preşedintele sirian Amhad al-Sharaa în Arabia Saudită, în cadrul unui turneu la Golful Persic.
Cum nimic nu se obține gratis în politica internațională, Damascul a oferit SUA mai multe asigurări, printre care acces la petrolul sirian și asigurări cu privire la securitatea Israelului, scrie The Guardian. Mai mult, liderul sirian s-a oferit să construiască un „Trump Tower” în Damasc.
Cei 27 nu exclud însă să impună noi sancţiuni celor care se fac vinovaţi de violenţe împotriva comunităţii alawite din Siria, din care provine al-Assad, în ultimele săptămâni.
Alte măsuri care vizează fostul regim al lui al-Assad şi care interzic vânzări de armament şi echipament susceptibile să fie folosite în reprimarea civililor rămân în vigoare.
Această ridicare a sancţiunilor impuse Siriei intervine în urma unei prime măsuri, adoptate în februarie, de suspendare a anumitor sanţciuni impuse unor sectoare economice-cheie ale Siriei.
Potrivit unor oficiali europeni, toate aceste măsuri ar putea să fie reimpuse, în cazul în care noii conducători sirieni nu-şi respectă promisiunea de a respecta drepturile minorităţilor şi de a înainta pe drumul către democraţie.
Citiți și: Trump îl laudă pe noul lider sirian, considerat terorist de SUA în urmă cu câteva luni: „Atrăgător, un tip dur”