OSCE raport devastator despre alegerile prezidențiale: "O campanie știrbită de o retorică ostilă și un comportament neautentic online"

OSCE raport devastator despre alegerile prezidențiale: "O campanie știrbită de o retorică ostilă și un comportament neau
📅 2025-05-21

În cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale repetate din România, puternic disputat, libertățile fundamentale de întrunire și asociere au fost respectate, potrivit Organizației pentru Securitate și Cooperare Europeană (OSCE). Cu toate acestea, retorica defăimătoare, mass-media părtinitoare și comportamentul neautentic online persistent, alături de lacunele de reglementare și răspunsurile fragmentate din partea instituțiilor, au limitat șansa alegătorilor de a face o alegere în cunoștință de cauză și au afectat încrederea publicului, au declarat observatorii internaționali marți într-un comunicat oficial.

Misiunea comună de observare a alegerilor a Biroului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR) și a Adunării Parlamentare a OSCE (AP OSCE) a constatat că pregătirile tehnice pentru turul doi au fost profesioniste și eficiente, în ciuda lipsei continue de transparență în activitatea administrației electorale.

Campania electorală ridică probleme

Cadrul legal reglementează aspecte cheie ale procesului electoral. Cu toate acestea, regulile privind modul de a face campanie, finanțarea campaniei și mediatizarea sunt ambigue sau insuficient detaliate, ducând, uneori, la o interpretare inconsecventă de către partidele politice și candidați, precum și la o lipsă de supraveghere și transparență. Ziua scrutinului a fost, în general, calmă, bine organizată și s-a desfășurat cu profesionalism, în timp ce provocările legate de accesibilitate au persistat.

În cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din România, un număr tot mai mare de alegători și-au exprimat voința într-o atmosferă calmă și ordonată”, a declarat coordonatorul special al AP OSCE, Lucie Potůčková. „Salutăm eforturile notabile ale autorităților de a combate informarea greșită și abuzul online. Totuși, aceste alegeri au evidențiat că este nevoie să se continue să se lucreze la cadrul electoral complex, în conformitate cu angajamentele OSCE și standardele internaționale.

Deficiențe constatate

Perioada dintre primul tur și începerea campaniei din turul doi nu a fost reglementată; în practică, candidații și partidele politice și-au reluat campania imediat, materialelor politice lipsindu-le etichetarea oficială, iar radiodifuzorii difuzând conținut electoral nemarcat.

Mai mulți candidați din primul tur și partide politice au susținut public un candidat, dar unii nu au fost siguri cu privire la activitățile permise legal atunci când au susținut candidatul în perioada oficială de campanie, având un impact asupra participării politice.

Drepturile la libertatea de întrunire și asociere au continuat să fie respectate, deși mediul campaniei a fost polarizat și caracterizat de o retorică negativă, ostilă împotriva candidaților, care a fost adesea personală și agresivă.

Mesaje antagonice

Mesajele s-au concentrat pe valori „naționale” versus „europene” și pe chestiuni economice, de apărare și sociale. Radiodifuzorul public a reflectat destul de echilibrat și neutru ambii candidați, dar majoritatea canalelor private s-au arătat părtinitoare.

Mediatizarea limitată a campaniei în cadrul știrilor și lipsa unei discuții politice de substanță au avut un efect negativ asupra capacității alegătorilor de a face o alegere informată.

Ca și în primul tur, continuarea comportamentului neautentic online, care vizează amplificarea sau suprimarea mesajelor candidaților, împreună cu părtinirea arătată de presă, au limitat șansa alegătorilor de a face o alegere în cunoștință de cauză, a declarat Eoghan Murphy, șeful misiunii de observare a ODIHR. În rândul partidelor politice care nu au avut un candidat în al doilea tur, am observat și o oarecare incertitudine cu privire la tipul de sprijin pe care l-ar putea oferi, și acest lucru s-ar putea să fi limitat participarea politică în al doilea tur.

Dzinformare și comportament neautentic raportate

A existat o creștere substanțială a cazurilor de dezinformare și comportament neautentic raportate; platformele au eliminat în mod proactiv o parte din conținutul online, dar o mare parte a acestuia a rămas accesibil, iar transparența activităților lor a fost limitată.

La rândul lor, autoritățile au răspuns public cazurilor de dezinformare și au răspuns unui număr mare de plângeri legate de campania online. Cu toate acestea, capacitatea limitată a platformelor și a autorităților de a răspunde suficient unui astfel de comportament a avut un impact negativ asupra încrederii publicului.

Misiunea de observarea internațională a turului doi al alegerilor prezidențiale din România a totalizat 44 de observatori din 19 țări, dintre care 37 de experți și observatori pe termen lung delegați de ODIHR și 7 parlamentari și personal de la AP OSCE.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri gandul

Donald TRUMP anunță noul ambasador SUA în România – Darryl Nirenberg: „Un luptător neobosit pentru agenda mea America First”

Președintele SUA, Donald Trump, a anunțat în noaptea de marți spre miercuri că Darryl Nirenberg va fi noul ambasador al Statelor Unite în România. Anunțul a fost făcut de Trump pe rețeaua Truth. „Am plăcerea de a anunța că Darryl Nirenberg va fi următorul ambasador al Statelor Unite în România. D...

Dan Dungaciu: „Zelenski nu are nicio carte în mână”

Într-o ediție transmisă live a emisiunii Marius Tucă Show, prof. Dan Dungaciu a discutat despre războiul din Ucraina, soluționarea sa și a acuzat o presupusă dezinformare controlată a populației cu privire la adevăratul avans prins de Rusia recent.Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tuc...

Dan Dungaciu: „Americanii au o miză mult mai mare în Polonia decât în România”

Într-o ediție transmisă live a emisiunii Marius Tucă Show, prof. Dan Dungaciu a analizat implicațiile acestor alegerilor prezidențiale din Polonia, evidențiind modul în care Polonia devine un pilon strategic în raporturile dintre SUA și Uniunea Europeană. Dungaciu avertizează că presa românească ...

OSCE, raport devastator despre alegerile prezidențiale: „O campanie știrbită de o retorică ostilă și un comportament neautentic online”

În cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale repetate din România, puternic disputat, libertățile fundamentale de întrunire și asociere au fost respectate, potrivit Organizației pentru Securitate și Cooperare Europeană (OSCE). Cu toate acestea, retorica defăimătoare, mass-media ...

Dan Dungaciu: „Pavel Durov spune că a fost pus de șeful SIE francez să cenzureze Telegram”

Într-o ediție transmisă live a emisiunii Marius Tucă Show, prof. Dan Dungaciu a comentat declarațiile explozive ale lui Pavel Durov, fondatorul aplicației Telegram, care susține că a fost constrâns de șeful serviciilor secrete externe din Franța să ofere acces la date și să cenzureze conținutul d...

Uniunea Europeană a ridicat condiționat sancțiunile economice pentru Siria

Uniunea Europeană (UE) ridică toate sancţiunile economice impuse Siriei în timpul regimului lui Bashar al-Assad, anunţă marţi şefa diplomaţiţei europene Kaja Kallas, la o săptămână după ce Donald Trump a luat aceeaşi decizie, relatează AFP. ”Azi am luat decizia de a ne ridica sancţiunile economic...

Nicușor Dan, CNN: „Sunt foarte bucuros că țările europene înțeleg pericolul pe care îl reprezintă Rusia pentru întreaga Europă”

Nicușor Dan, chestionat la CNN dacă europenii vor reuși să se grupeze, să adune resursele necesare pentru a sprijini Ucraina și apăra restul continentului împotriva amenințării Rusiei, a răspuns că nu este nici un dubiu că liderii UE, alături de Marea Britanie, vor fi solidari, cu unele excepții....

Un copil de 7 ani și mama sa au CĂZUT de la etaj, din blocul în care locuiesc, în Sectorul 2 al Capitalei. Ar fi vorba de o fostă jurnalistă

Un copil de aproximativ 7 ani și mama lui au căzut, în această seară, de la etaj, din blocul în care locuiesc, în sectorul 2 al Capitalei. Echipajele medicale le acordă primul ajutor, în vreme ce polițiștii fac verificări pentru a stabili ce anume s-a întâmplat. UPDATE, ora 23:26: Fostă jurnalist...

Nicușor Dan: „Nu a existat un sprijin al administrației Trump pentru dumnealui. Doar domnul Simion spunea că primește acest sprijin”

Nicușor Dan demontează parțial susținerea Administrației Trump pentru George Simion, la CNN. Președintele ales subliniază că președintele AUR nu reprezintă totalitatea curentelor conservatoare din România. El reamintește scrisoarea celor 7 ambasadori ai SUA în România care l-au susținut declarati...

Nicușor Dan, la CNN: „Trebuie să ajungem să recâștigăm încrederea românilor”

Președintele ales al României, la alegerile din 18 mai 2025, Nicușor Dan, a oferit în această seară primul său interviu la o televiziune internațională, după câștigarea alegerilor. El a discutat cu jurnalistul Max Foster, de la CNN. „În multe țări europene, se manifestă tedința de a impinge dreap...

Good News

Only good and positive news.