Tottenham a câștigat finala Europa League, 1-0 cu Manchester United. Unica reușită a partidei a fost cea a lui Brennan Johnson din minutul 42, asistat și de devierea nefericită a lui Luke Shaw. De altfel, a fost și singurul șut pe poartă al londonezilor!
Este primul trofeu al londonezilor, după o pauză de 17 ani. Trupa lui Ange Postecoglu va merge în grupele Ligii Campionilor pentru următorul sezon, în timp ce „diavolii” ratează complet Europa, la finele celui mai slab sezon din istorie.
Încă de la începutul sezonului, Ange Postecoglou a spus că „de obicei, câștigă ceva în al doilea său sezon la o echipă”. S-a ținut de cuvânt, reușind ceea ce nu au putut Jose Mourinho, Mauricio Pochettino, Andre Villas-Boas sau Antonio Conte.
Manchester United - dezastru. Atât. Doar o umbră a numelui construit de Sir Alex.
În tentativa de a evita trecerea pe sub furcile caudine, la finalul unui sezon dezastruos, cele două echipe au aliniat cele mai bune formații de start posibile pentru partida de pe San Mames, din Bilbao, unde „diavolii” au subordonat echipa locală acum mai puțin de o lună: Athletic – United 0-3.
Probabil că nicio altă ligă din lume nu ar putea trimite echipele clasate pe locurile 16 și 17 în ultimul act al unei competiții europene. Însă granițele realității se estompează în Premier League, acolo unde imposibilul devine adesea banal.
În această seară, nord-londonezii lui Ange Postecoglou pornesc cu un ușor avantaj moral, după ce au câștigat toate cele trei confruntări directe din acest sezon cu „diavolii” de pe „Teatrul Viselor”.
Manchester United se „agață” de prestigiul istoric și de speranța că reputația de „bottlers” a celor de la Spurs va rămâne, încă o dată, valabilă. Pentru Tottenham, ideea câștigării unui trofeu a devenit mai degrabă o himeră. Didier Zokora, Steed Malbranque, Robbie Keane sau Dimitar Berbatov, câștigători de Cupa Ligii Angliei în 2008 alături de Spurs, ne-ar putea contrazice. Ori chiar această seară, când Tottenham ar putea șterge praful din cabinetul de trofee.
Pe lângă trofeu, „bragging rights”-urile aferente partidei, aceasta mai are o altă miză uriașă: un loc în grupa unică a Ligii Campionilor pentru sezonul viitor.
Trac pentru Spurs în primele minute ale finalei, iar defensiva fragilă a lui Ange Postecoglou și-a arătat rapid limitele, slăbiciuni de care „diavolii” nu au reușit totuși să profite. A urmat o perioadă mai bună pentru londonezi, în care Johnson, Sarr și Richarlison au avut șanse importante de a marca, însă execuțiile lor au lăsat de dorit.
În primul sfert de oră, am asistat la un joc haotic din partea ambelor formații, în care fazele periculoase au apărut mai degrabă datorită sclipirilor individuale decât unui plan tactic bine pus la punct.
Zero fluiditate, cu o dependență nesănătoasă de Bruno Fernandes, de o parte, și câteva trasee de joc construite în urma celor doi ani petrecuți cu australianul pe bancă, de cealaltă parte. Cu toate acestea, jocul neclar al celor două echipe este sinonim cu multă spectaculozitate la firul ierbii, fie ea și stângace.
În minutul 16, Diallo putea deschide scorul cu un șut din unghi, care a trecut puțin pe lângă poarta lui Vicario. În prima repriză au lipsit șuturile cadrate, deși acțiunile ofensive au fost din belșug. Parcă cineva înștiințase cele două echipe, înainte de fluierul de start, că se primesc puncte pentru ajungerea cu balonul în ultimii 25 de metri adverși, moment în care orice fază ofensivă ajungea într-o zonă de vid.
Cu excepția a două șuturi, autori Bruno Fernandes și Amad Diallo, din minutele 21 și 40, al căror xG adunat era de 0,03, nicio șansă la vreuna dintre porți.
Asta până în minutul 42, când United s-a văzut condusă după un gol primit în stilul caracteristic: caraghios, stupid, penibil. Pape Sarr, unul dintre cei mai buni de pe teren, de altfel, în prima parte, a centrat excelent la prima bară. Brennan Johnson a ajuns la finalizare, însă rolul său a fost mai degrabă de personaj secundar.
Maguire a lăsat ușor balonul să treacă, Johnson a atacat mingea, a „șters-o”, iar Luke Shaw și Andre Onana au făcut treaba băieților lui Ange Postecoglou. Fundașul care marca în finala Euro 2020 și-a trimis mingea cu mâna în proprie poartă, în timp ce goalkeeper-ul „diavolilor” parcă aștepta să-l felicite. 1-0 pentru Tottenham la pauză.
În primele 15 minute ale mitanului secund, am observat o Manchester United mai incisivă, mai insistentă, cu un vârf de gheată în față la orice balon, însă progresul treptat al elevilor lui Ruben Amorim s-ar putea să nu suficient pentru un gol înainte de fluierul final. Ocaziile nu au lipsit: Hojlund, în minutul 48, și Bruno Fernandes, zece minute mai târziu, au fost aproape de gol.
Atacurile trupei de pe „Teatrul Viselor” semănau cu un asediu de genul celor întâlnite la handbal, cu mingi rostogolite continuu în fața unei defensive compacte. Însă londonezii s-au apărat cu toată echipa. Richarlison s-a pus enorm în slujba echipei, la fel și Sarr, amândoi exemplari în sacrificiu.
Pe contre, singurii care mai dădeau speranțe ofensive echipei londoneze erau Johnson și Solanke, care încercau, timid, să-l surprindă pe Onana. În minutul 68, San Mames părea să-i bântuie pe cei de la United, după ce au dat de pământ cu cei de la Bilbao în urmă cu câteva săptămâni.
După o centrare periculoasă în careu, Vicario, incomodat de prezența lui Solanke, a scăpat balonul dintre mănuși, iar Hojlund a fost la un pas să profite, trimițând cu capul spre poarta goală. Mingea părea destinată să aducă egalarea, însă Van de Ven a intervenit salvator, respingând spectaculos chiar de pe linia porții. Pe mingea ricoșată, Yoro a încercat să finalizeze, dar nici el nu a găsit drumul spre plasă.
Spre final, singura minte limpede din tabăra „diavolilor” părea, de așteptat, cea a lui Bruno Fernandes, însă coechipierii nu îl ajutau foarte multe.
Până la final, United a alergat sisific către un gol egalizator, care ar fi putut trimite partida în prelungiri. Casemiro și Garnacho au avut două ocazii imense în prelungiri. Însă londonezii au tras și cu dinții de avantajul conferit de reușita din prima repriză. Nici miticul „Fergie Time” nu i-a mai salvat pe „diavoli”, iar fanii celor de la Spurs au, în sfârșit, ceva de sărbătorit. După 17 ani!
Minutul 74: Șutul lui Alejandro Garnacho din marginea careului este respins de goalkeeper-ul italian al celor de la Tottenham în lovitură de colț.
Minutul 72: Nouă ocazie pentru United. Din cădere, Bruno trimite cu capul către poarta lui Vicario, după o centrare a lui Mazraoui.
Minutul 68: Ocazie URIAȘĂ pentru Manchester United. Vicario, incomodat de Solanke, a scăpat un balon, în urma unei centrări, iar Hojlund a fost aproape de a înscrie cu o lovitură de cap, respinsă magistral de Van de Ven de pe linia porții. Nici Yoro nu a fost mai norocos pe respingere.
Minutul 58: Bruno trimite excelent din lovitură liberă, iar apărarea celor de la Spurs are dificultăți în a respinge.
Minutul 57: United controlează teritorial în partea secundă, însă fără ca acest lucru să se materializeze în vreo șansă la poarta apărată de Vicario.
Minutul 48: Finalizare slabă cu capul a lui Hojlund, după o centrare de calitate a lui Diallo.
A început repriza secundă!
FINAL DE REPRIZĂ. TOTTENHAM - MANCHESTER UNITED 1-0.
Minutul 45: „Diavolii” încearcă să ofere o replică înainte de pauză.
Minutul 42: GOL Tottenham! Brennan Johnson apare la prima bară, după o centrare a lui Pape Sarr, și îi surprinde pe Luke Shaw și Onana. Pe primul îl forțează să-și înscrie în proprie poartă.
Minutul 30: Diallo îl întoarce ușor pe Udogie în bandă, trimite periculos în fața porții, însă Pedro Porro a respins în corner.
Minutul 16: Șutul din unghi a lui Diallo trece puțin pe lângă stâlpul din dreapta lui Vicario.
Minutul 11: Prima șansă importantă pentru Spurs. Brennan Johnson a luat o acțiune pe cont propriu în bandă, însă Onana a respins. Pape Sarr a avut șansa de a șuta pe respingere, însă Maguire a intervenit.
Minutul 9: Mazraoui salvează în ultimul moment un balon așezat excelent de Porro pe fruntea lui Richarlison. Onana, ieșire hazardată.
Minutul 5: Primele momente ale „diavolilor” în ultima treime a celor de la Tottenham. În două rânduri, apărarea lui Ange Postecoglu s-a dovedit a fi fragilă.
Minutul 3: Tottenham, posesie superioară în primele zeci de secunde ale partidei și prima fază fixă, tot de partea nord-londonezilor. Porro a executat de la colțul terenului, însă Van de Ven a comis fault în atac, atacul celor de la Spurs fiind oprit.
A început partida!
Tottenham (4-3-3): Vicario - Porro, Romero, Van de Ven, Udogie - Bissouma, Betancur, Sarr - Johnson, Solanke, Richarlison
Rezerve: Austin, Whiteman - Ajayi, Danso, Davies, Gray, Moore, Odobert, Scarlett, Son, Spence, Tel
Antrenor: Ange Postecoglou
Manchester United (3-4-3): Onana - Yoro, Maguire, Shaw - Mazraoui, Casemiro, Fernandes, Dorgu - Diallo, Hojlung, Mount
Rezerve: Bayindir - Amass, Collyer, Dalot, Eriksen, Evans, Garnacho, Heaven, Lindelof, Mainoo, Ugarte, Zirkzee
Antrenor: Ruben Amorim
Stadion: San Mames (53.331 de locuri)
Arbitru: Felix Zwayer
Asistenți: Robert Kempter și Christian Dietz
Rezervă: Maurizio Mariani
Arbitru VAR: Bastian Dankert
Asistenți VAR: Benjamin Brand și Carlos del Cerro Grande
Suntem calmi. Jucătorii se pregătesc. Au ieșit la încălzire și au văzut ce atmosferă este. Bruno Fernandes este un jucător important de la United, însă au și alți jucători periculoși. Trebuie să atacăm ca echipă și să ne apărăm ca o echipă. Son poate intra de pe banca de rezerve și va trebui să gestionăm bine startul de meci.
- Ange Postecoglu, înainte de partidă
Cred că mi-am făcut treaba, acum totul depinde de jucători. Cred că sunt încrezători, iar eu am un sentiment bun. Am avut antrenamente excelente în ultimele zile. Întotdeauna simți o anumită relaxare când vezi cum se antrenează jucătorii.
Cred că Mason Mount ne oferă un alt echilibru. Avem nevoie, în acea zonă a terenului, de posesie, viteză, iar jucătorii de pe bancă trebuie să fie proaspeți. Cred că e ușor să joci astfel de meciuri, mai ales când ai jucători cu experiență internațională, cum sunt Bruno Fernandes sau Maguire. Este foarte important începutul meciului și felul în care îl simți.
- Ruben Amorm, antrenor Manchester United, înainte de finală
Gates open at the San Mames stadium here in Bilbao ahead of Spurs v Man Utd Europa League final pic.twitter.com/I6LJWnX3nu
— Dan Roan (@danroan) May 21, 2025Aproximativ 350 de reprezentanți media vor fi prezenți pe stadionul din Bilbao, 200 de jurnaliști, 120 de fotografi și 32 de deținători ai drepturilor de televizare.
Man United fans in Bilbao 😍🔥#MUFC #UELfinal pic.twitter.com/kAu81SxmRw
— Ultras Clips (@ultras_clips) May 21, 2025locul 4 în grupa unică - calificare direct în „optimi”
„optimi” - AZ Alkmaar, 3-2 la general (0-1 și 3-1)
„sferturi” - Eintracht Frankfurt, 2-1 la general (1-1 și 1-0)
semifinale - Bodo/Glimt, 5-1 la general (3-1 și 2-0)
locul 3 în grupa unică - calificare direct în „optimi”
„optimi” - Real Sociedad, 5-2 la general (1-1 și 4-1)
„sferturi” - Lyon, 7-6 la general (2-2 și 5-4)
semifinale - Athletic Bilbao, 7-1 la general (3-0 și 4-1)
Indiferent de rezultat, faptul că am jucat deja împotriva lui Tottenham în acest sezon mă ajută să mă pregătesc și să-mi ajut jucătorii. Va fi foarte greu. Nu vom câștiga doar prin forță fizică. Dacă vom câștiga, cred că va avea un impact asupra suporterilor, și când spun „suporterii”, mă refer la ai noștri, pentru că ei au nevoie de această victorie, pentru că vor privi altfel antrenorul, pentru că ar însemna calificarea în Liga Campionilor.
- Ruben Amorim, înaintea finalei cu Tottenham
Ar fi un trofeu extraordinar, care vine la pachet și cu o calificare în Liga Campionilor. Există beneficiile evidente, dar ai și oportunitatea de a juca împotriva celor mai buni de pe continent. Însă clubul a mai fost în Liga Campionilor înainte. Nu a mai câștigat un trofeu de mult timp. Așa că trofeul este cel mai important aspect.
- Ange Postecoglu, tehnician Spurs
Trupa de pe „Teatrul Viselor” mai are un singur trofeu de Europa League în palmares - 2017.
Spurs mai are două distincții de Cupa UEFA / Europa League, câștigate în 1972 și 1984.
Ultimul trofeu câștigat de nord-londonezi datează tocmai din 2008 - Cupa Ligii.
Niciuna dintre cele două echipe nu au marcat în ultimele două meciuri.
Dominic Solanke este golgheterul celor de la Spurs în EL, cu 5 goluri. Bruno Fernandes are 7 pentru „diavoli”.
Tottenham a câștigat toate cele trei dueluri din acest sezon: 1-0 și 3-0 în Premier League, 4-3 în Cupa Ligii Angliei.
Formația de pe „Old Trafford” nu a mai câștigat cu Tottenham din data de 19 octombrie 2022 (2-0). De atunci, două remize și patru eșecuri.
Ultima finală europeană disputată de Spurs a fost tot în compania unei echipe din Albion, 0-2 cu Liverpool în finala Ligii Campionilor din 2019.
De la finala câștigată în 2017, sub comanda lui Jose Mourinho, United a mai disputat o finală de EL, pierdută în fața celor de la Villarreal, la penalty-uri,