Ultima discuție telefonică dintre Donald Trump și Vladimir Putin a fost criticată dur de Ucraina și aliații europeni pentru lipsa de rezultate concrete privind un armistițiu, iar oficialii ucraineni acuză administrația Trump de naivitate și ineficiență în fața tacticilor agresive ale Rusiei.
Statele Unite colaborează cu partenerii din NATO pentru a localiza sisteme suplimentare de apărare antiaeriană Patriot pentru Ucraina, a declarat secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, la 20 mai, în timpul unei declarații în Senat privind bugetul Departamentului de Stat.
Ucraina a avertizat în mod constant că actuala sa capacitate de apărare aeriană este insuficientă pentru a contracara amploarea atacurilor intensificate ale Rusiei cu rachete și drone.
Uniunea Europeană și Marea Britanie au anunțat marți noi sancțiuni împotriva Rusiei, fără să aștepte decizia lui Trump, la o zi după ce apelul telefonic dintre președintele Donald Trump și Vladimir Putin nu a reușit să obțină o promisiune pentru un armistițiu în Ucraina. Noile măsuri au fost stabilite în cadrul reuniunii de la Bruxelles a miniștrilor de externe și vizează flota de petroliere „umbrelă” și companiile financiare care au ajutat Moscova să evite sancțiunile.
Ministrul ucrainean de externe, Andrii Sybiha, a declarat marți, la Bruxelles, că Ucraina rămâne deschisă unei întrevederi directe între președintele Volodimir Zelenski și liderul rus Vladimir Putin. El a confirmat că Vaticanul a propus să găzduiască o eventuală întâlnire între cei doi lideri.
„Pot să vă confirm că propunerile de a organiza posibile contacte, inclusiv la nivel de lideri, au fost făcute de Vatican”, a declarat Sybiha pentru Euronews.
El a mai spus că Ucraina este pregătită să „ia în considerare potențialele locuri pentru o astfel de întâlnire”
Ucraina va primi 400.000 de proiectile de artilerie suplimentare în 2025 prin inițiativa privind munițiile condusă de Cehia, a anunțat prim-ministrul Denys Shmyhal pe 20 mai pe Telegram.
Inițiativa, susținută de contribuții din partea Canadei, Norvegiei, Țărilor de Jos, Danemarcei și a altor națiuni, a îmbunătățit semnificativ capacitățile de artilerie ale Ucrainei. Lansată în 2024, aceasta a devenit o completare vitală a puterii de foc a țării pe fondul penuriei de obuze.
Agențiile ruse de aplicare a legii au trimis 20 000 de migranți naturalizați să lupte în Ucraina pentru că nu s-au înregistrat pentru serviciul militar, a declarat șeful Comitetului de Investigații, Alexander Bastrykin, pe 20 mai, potrivit companiei de stat TASS.
Dezvăluirea semnalează o intensificare a represiunii asupra populației migrante din Rusia, în timp ce Kremlinul se străduiește să facă față nevoilor de forță de muncă din prima linie.
Volodimir Zelenski a declarat că Rusia încearcă să câștige timp pentru a-și continua războiul împotriva Ucrainei, ca reacție la apelul recent dintre Vladimir Putin și Donald Trump, potrivit The Kyiv Independent.
„Propunerile clare și realiste trebuie să fie pe masă. Ucraina este pregătită pentru orice format eficient de negociere”, a afirmat Zelenski.
„Iar dacă Rusia continuă să avanseze condiții nerealiste și să submineze rezultatele posibile, trebuie să existe consecințe serioase.”
Uniunea Europeană a adoptat oficial al 17-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, concentrându-se pe dezmembrarea așa-numitei flote obscure de petroliere a țării.
Președintele Volodimir Zelenski a subliniat suveranitatea Ucrainei ca reacție la convorbirea telefonică dintre președintele american Donald Trump și președintele rus Vladimir Putin.
O sursă din cadrul Administrației Prezidențiale a declarat pentru Kyiv Independent că Zelenski și Trump au avut două convorbiri telefonice separate pe 19 mai – una înainte și una după apelul dintre Trump și Putin.
Comandantul Forțelor Terestre ale Ucrainei a lansat o investigație în urma unor noi acuzații de abateri care vizează o brigadă instruită în Franța. O anchetă publicată de Ukrainska Pravda sugerează că conducerea brigăzii ar fi fost implicată în acordarea de plăți bonus falsificate și în solicitarea de mită.
Loviturile rusești lansate în ultimele 24 de ore în Ucraina au provocat moartea unei persoane și rănirea altor 13.
Potrivit Forțelor Aeriene ale Ucrainei, forțele ruse au lansat 108 drone de atac și de diversiune de tip Shahed în timpul nopții. Dintre acestea, 93 au fost interceptate – 35 au fost doborâte de apărarea aeriană, iar 58 au fost neutralizate de sistemele de război electronic.
Ucraina are suficiente temeiuri legale pentru a iniția o anchetă privind crimele de război împotriva liderului nord-coreean Kim Jong Un pentru sprijinul oferit Rusiei, potrivit lui Song Sang-hyun, fost președinte al Curții Penale Internaționale (CPI).
Rușii au lansat peste 100 de drone în noaptea de luni spre marți către Ucraina. Ucrainenii susțin că au interceptat și doborât majoritatea dronelor. Atacurile în valuri asupra Ucrainei au loc în timp ce rușii susțin că vor să înceapă discuțiile privitoarea la un armistițiu.
Convorbirea telefonică de două ore dintre președintele american Donald Trump și omologul său rus Vladimir Putin, desfășurată luni, a ridicat noi semne de întrebare cu privire la posibilitatea încheierii războiului din Ucraina în viitorul apropiat.
Rusia a pierdut aproximativ 975.800 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei din 24 februarie 2022, potrivit unui raport din 20 mai al Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.
Totalul include 1.030 de pierderi raportate doar în ultimele 24 de ore.
Pe lângă pierderile de personal, Ucraina estimează că Rusia a pierdut și 10.834 de tancuri, 22.567 de vehicule blindate de luptă, 49.093 de vehicule și cisterne de combustibil, 28.067 de sisteme de artilerie, 1.388 de lansatoare multiple de rachete, 1.167 de sisteme de apărare antiaeriană, 372 de avioane, 336 de elicoptere, 36.621 de drone, 28 de nave și bărci, și un submarin.
Aproximativ 56.000 de persoane au fost evacuate până acum din regiunea Sumî, Ucraina, iar operațiunile de evacuare sunt încă în desfășurare, a declarat guvernatorul Oleh Hryhorov pentru Suspilne Sumy.
El a precizat că peste 86.000 de locuitori din regiune se află sub ordine de evacuare obligatorie și că aproximativ 65% au părăsit deja zona.
Un nou sondaj Harvard CAPS Harris publicat pe 19 mai arată că peste 60% dintre americani cred că președintele rus Vladimir Putin întârzie în mod deliberat discuțiile de pace care implică Statele Unite.
Majoritatea respondenților susțin, de asemenea, continuarea livrărilor de arme către Ucraina și impunerea de noi sancțiuni dacă Rusia refuză să se angajeze în negocieri serioase.
Președintele american Donald Trump a declarat că s-ar putea retrage din discuțiile de pace dintre Ucraina și Rusia dacă nu se înregistrează progrese semnificative, scrie The Kyiv Independent.
„Vă spun, sunt implicate ego-uri mari, dar cred că ceva se va întâmpla. Și dacă nu, mă retrag pur și simplu și ei vor trebui să continue,” a spus Trump.
Președintele Volodimir Zelenski a anunțat că un nou pachet de sancțiuni „dure” din partea Uniunii Europene împotriva Rusiei urmează să intre în vigoare în curând, deși nu a precizat data exactă.
El a adăugat că Ucraina se așteaptă ca Statele Unite să impună, la rândul lor, sancțiuni vizând băncile și sectorul energetic rusesc „atunci când consideră potrivit”.
Președintele american Donald Trump a anunțat că nu va impune noi sancțiuni împotriva Rusiei, invocând speranța unor progrese în negocierile de pace.
„Pentru că eu cred că există o șansă să se ajungă la ceva, iar dacă faci asta, ai putea și agrava lucrurile,” le-a spus el jurnaliștilor în Biroul Oval pe 19 mai.
Președintele Volodimir Zelenski a declarat pe 19 mai că Ucraina ia în considerare organizarea unor discuții de pace cu participarea delegațiilor din Ucraina, Rusia, Statele Unite și Uniunea Europeană, anunță The Kyiv Independent.
Printre locațiile neutre luate în calcul se numără Turcia, Vaticanul sau Elveția.