Peste 400 de persoane, zeci de tururi ghidate și tot atâtea minți captivate de trecut, istorie și tehnologie au explorat Muzeul Tehnic UPT, în cadrul celei de-a XXI-a ediții a evenimentului Noaptea Europeană a Muzeelor!
Universitatea Politehnica Timișoara, prin Muzeul Tehnic UPT și Departamentul ID/IFR și Educație digitală, Centrul Multimedia și împreună cu proiectul cultural Spotlight Heritage Timișoara au făcut parte din programul Noaptea Europeană a Muzeelor 2025. Oferind și un program de tururi ghidate, Muzeul Tehnic UPT a prins viață pe parcursul serii și a invitat vizitatorii să descopere istoria fascinantă a tehnologiei informaționale. Peste 400 de persoane au trecut pragul muzeului, având ocazia să vadă MECIPT-1 – primul calculator din mediul universitar românesc (1961), dar și cele mai recente aplicații de realitate virtuală și realitate mixtă.
Evenimentul a fost conceput pentru toate vârstele, oferind participanților șansa de a interacționa cu aplicații de edutainment captivante, dezvoltate de studenții și profesorii UPT în cadrul proiectului Spotlight Heritage Timișoara. Un punct de atracție important l-au reprezentat cele mai noi aplicații de realitate virtuală (VR) și realitate Mixtă (AR/MR) Spotlight Heritage Timișoara, prin care publicul a putut explora o lume real-virtuală complexă, utilizând tehnologii digitale de ultimă generație pentru a prezenta repere ale Timișoarei și obiecte de patrimoniu național din colecțiile Muzeului Național al Banatului, partener în proiect.
Muzeul UPT a reunit o paletă largă de participanți, de la copii entuziaști și tineri curioși până la seniori dornici de rememorare , precum și un grup de tineri din cadrul serviciilor de protecție socială, care au explorat cu fascinație exponatele. Printre vizitatori s-a numărat și Ion Cotârlă, stabilit în Detroit, un fost student al secției de Calculatoare a UPT (promoția 1970-1975), o perioadă efervescentă marcată de dezvoltarea MECIPT. Domnul Cotârlă, care a avut privilegiul de a-l cunoaște pe Vasile Baltac, dar și pe Iosif Kaufmann și de a efectua practică pe MECIPT în timpul studenției sale, înainte de o carieră îndelungată la Centrul de calcul al General Motors, aflat în vizită în Timișoara, a găsit ocazia să împărtășească amintiri prețioase despre pionieratul informaticii românești.
Vizitatorii au descoperit, de asemenea, instalații digitale unice, care îmbină arta și tehnologia, precum:
Așteptat cu entuziasm în fiecare an, Noaptea Muzeelor XXI s-a desfășurat pe parcursul zilei și până târziu în noapte, în sincron cu evenimente similare din întreaga Europă.
Spotlight Heritage Timișoara/Patrimoniul sub reflectoare este o inițiativă culturală digitală a Universității Politehnica Timișoara, realizată în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului și parte a Programului Cultural Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii. Proiect cultural co-finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, Consiliul Județean Timiș, Ministerul Culturii și EEA and Norway Grants.
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.