Denis le Vot, șeful Dacia, a oferit noi detalii cu privire la stelele EuroNCAP. Un automobil mai vechi de cinci ani ar primi, potrivit spuselor sale, fie zero stele, fie chiar stele negative.
Termenul provine de la European New Car Assessment Programme, o companie fondată în 1997 pentru Departamentul de Transporturi din Marea Britanie și extinsă ulterior la nivelul mai multor state europene, care testează mașinile noi, având în vedere aspecte precum siguranța în caz de coliziune frontală, laterală, dar și în raport cu pietonii.
În funcție de rezultatele testelor, se acordă un anumit număr de stele. Trebuie spus, însă, că ratingul EuroNCAP nu este obligatoriu. Producătorii pot lansa modelele pe piață fără să apeleze la firma respectivă, care are ca scop cercetarea.
În calitate de CEO, Dennis le Vot nu doar că a contribuit la transformarea Daciei într-o marcă mainstream, dar și-a pus amprenta și asupra noilor modele Duster, respectiv Bigster. Chestionat despre stelele EuroNCAP, acesta a ținut să precizeze că obiectivul principal constă în echiparea mașinilor cu tehnologii și dotări esențiale.
„Sunt atât de mulți oameni care nu-și permit o mașină nouă, care are 5 stele EuroNCAP, și ei se duc și se uită la mașini vechi care în ziua de astăzi ar primi zero stele sau chiar stele negative.
Mașinile Dacia cu trei stele au un nivel ridicat de siguranță pasivă și sunt mult mai sigure decât mașinile second-hand pe care le înlocuiesc. Când înlocuiești mașini second-hand care sunt vechi de șase-șapte ani cu acestea noi, acesta este un lucru bun pentru comunitate. Dacia nu vânează stele EuroNCAP”, a declarat Le Vot.
Totodată, francezul care a condus anterior mai multe divizii ale Renault Group, precum și Nissan SUA, a explicat de ce modelul Jogger a primit o singură stea, deși rezultatele testelor de impact au fost pozitive.
„Regretăm să vedem că am luat doar o stea pe Jogger, în principal pentru că nu am inclus un reminder de centură pe rândul al treilea. Putem discuta la infinit, dar este o decizie pe care am luat-o.
Părinții care își pun copiii pe scaunele de pe rândul al treilea vor avea grijă întotdeauna să le pună centurile de siguranță. Dacă am fi adăugat acel dispozitiv ar fi însemnat costuri în plus pentru mașină”, a explicat Denis le Vot.