Un stadion din Anglia, abandonat după 110 ani de când a găzduit finala Cupei, arată ca după Cernobîl. Tabela de marcaj a arenei a fost distrusă de animalele sălbatice prezente, mai ales de șobolani și vulpi.
În urmă cu patru ani, Centrul Național de Sport Crystal Palace a fost închis publicului. Arena este una legendară pentru microbiștii britanici nostalgici, deoarece a găzduit multiple finale de FA Cup, între 1895-1914.
Complexul aflat în sudul Londrei arată ca după un război, ori ca după Cernobîl. După ce a fost închis în luna noiembrie a anului 2022, centrul Crystal Palace a devenit o adevărată ruină, ca multe alte stadioane din lume. Principalul motiv pentru care a fost închis este fundația instabilă a nocturnei.
Stadionul are o capacitate uriașă, care ar face invidioase multe cluburi din România, de 19.000 de locuri. De-a lungul timpului, pe această arenă s-au organizat multiple evenimente majore, cum ar fi finale ale FA Cup sau Grand Prix-ul Londrei.
Natura a început să domine peisajul, după cei patru ani de abandon. Tabela de marcaj este roasă de șoareci și de vulpi, iar pista de atletism s-a crăpat foarte mult. Totodată, centrul național beneficia și de o piscină olimpică, care a fost și ea închisă atunci.
Mulți antrenori locali cer că baza să fie reamenajată pentru a-și putea desfășura activitatea la nivel juvenil. Este probabil ca baza să fie readusă la standarde optime, întrucât stadiul de degradare este unul mare, iar costurile ar putea fi mai mari în viitor. La acest moment, autoritățile au alocat deja anumite fracțiuni de buget.
John Powell, unul dintre conducătorii celor de la Crystal Palace, a reacționat dur pentru The Guardian. Omul de fotbal crede că este un păcat faptul că această bază a ajuns la un asemenea nivel de degradare.
„La acest moment, pista interioară de atletism este plină de șobolani și excremente de porumbei. Sunt peste tot. Sunt copaci care pur și simplu cresc din tribuna de vest, apoi a fost scamatoria cu nocturna.
Asta a însemnat că nu se mai poate antrena nimeni acolo după lăsarea întunericului. Londra e singura capitală europeană care nu are niciun centru dedicat atletismului. Crystal Palace este unul dintre cele mai accesibile arene de atletism din țară, deci e o glumă totală faptul că s-a lăsat la voia sorții”, a declarat acesta, conform sursei de mai sus.
Proiectul a primit deja o parte din buget. Principalul obiectiv este repunerea în funcțiune a pistei de atletism și a bazinului olimpic. Thomas Turrell, unul dintre edilii zonei, a discutat despre proiect.
„Obiectivul principal este ca toate facilitățile să fie deschise în 2027-2028. Proiectul este la acest moment la un punct de start, unde se va contracta un constructor. Vrem să avem unul primăvara aceasta. Planul va fi elaborat până la finalul acestui an, pentru a se dă drumul la șantier în 2026.
Mă bucur că acest proiect este în derulare. Deși mai sunt și alte lucruri de făcut, știu că oamenii din zonă își doresc deschiderea bazinului cât mai repede posibil. E foarte plăcut să vezi că se fac progrese”, a declarat acesta, conform The Sun.