Curtea Supremă a Israelului a decis miercuri că decizia adoptată în martie de către guvern de a-l demite pe şeful agenţiei de securitate internă Shin Bet, Ronen Bar, a fost "contrară legii", într-o hotărâre ca răspuns la apelurile împotriva acestei măsuri, informează AFP, potrivit Agerpres.
"Curtea Supremă a stabilit că decizia guvernului de a pune capăt mandatului şefului Shin Bet a fost luată conform unei proceduri neregulamentare şi contrare legii", a afirmat Curtea Supremă într-o hotărâre de 58 de pagini.
Această hotărâre marchează sfârşitul unei saga juridico-politice care a zguduit Israelul în urma anunţului demiterii lui Bar, pe 21 martie. Decizia, pe fondul unui conflict personal între Ronen Bar şi prim-ministrul Benjamin Netanyahu, a fost imediat suspendată de Curtea Supremă, sesizată de mai multe apeluri din partea opoziţiei, a ONG-urilor şi a procurorului general al ţării, care au contestat o decizie pe care au calificat-o drept ilegală şi care ameninţă grav democraţia.
Guvernul premierului Netanyahu, unul dintre cele mai de dreapta din istoria Israelului, a declarat că renunţă la revocarea lui Ronen Bar, la o zi după ce acesta a anunţat la sfârşitul lunii aprilie că va părăsi funcţie pe 15 iunie, însă Curtea Supremă a hotărât miercuri asupra principiului revocării.
Detaliind greşelile comise de guvern, hotărârea Curţii menţionează "neregularităţi" în procesul revocării, precum şi o "abandonare a principiilor fundamentale referitoare la serviciul securităţii interne".
Revocarea lui Ronen Bar a fost contestată în special de opoziţie, care a văzut-o ca un semn al unei derive autocrate.
Cazul a făcut să renască diviziunile din societatea israeliană, în plină război împotriva mişcării islamiste palestiniene Hamas în Fâşia Gaza, şi a dus la o recrudescenţă a manifestaţiilor împotriva executivului condus de premierul Netanyahu.