Rusia s-ar putea pregăti să lanseze noi atacuri în sectorul Harkov, după cum indică acumularea forțelor sale în apropierea graniței cu Ucraina, ceea ce ar confirma opiniile experților care au avertizat că Rusia respinge propunerile de încetare a focului pentru că Putin crede că poate cuceri în acest an regiunile ucrainene pe care le atacă.
STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina
UPDATE 22 mai, ora 06.53 Consiliul Uniunii Europene aprobă al 17-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei
Uniunea Europeană a introdus al 17-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care include restricții împotriva a 75 de persoane fizice și juridice, inclusiv a lui Surgutneftegas, scrie neftegaz.ru.
Pachetul a fost în cele din urmă convenit și publicat în Jurnalul Oficial al UE la 20 mai 2025.
Continuarea aici
UPDATE 22 mai, ora 06.50 Marea Britanie lovește puternic: noi măsuri restrictive împotriva Rusiei, inclusiv pentru 20 de persoane și 62 de organizații
Regatul Unit a introdus noi măsuri restrictive împotriva Rusiei, inclusiv 20 de persoane și 62 de organizații pe listele de sancțiuni, informează neftegaz.ru.
Acest lucru a fost relatat într-un comunicat de presă al guvernului britanic.
Continuarea aici
UPDATE 22 mai, ora 06.00 - Kievul susţine că 63.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi în regiunea de frontieră Kursk
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat miercuri că „peste 63.000” de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi în regiunea rusă Kursk de la ofensiva ucraineană din august anul trecut.
Pentru lider, acestea sunt „pierderi considerabile” pentru Rusia, care refuză să dea o cifră exactă. Ministerul rus al Apărării nu a mai publicat nicio cifră din toamna anului 2022, când a recunoscut că mai puţin de 6.000 de soldaţi au murit de la începutul conflictului, scrie BFM TV.
Kievul luptă pe teritoriul Rusiei pentru a „proteja” Sumî şi Harkov
La rândul său, preşedintele rus Vladimir Putin s-a deplasat marţi în regiunea Kursk pentru a se întâlni cu autorităţile locale. Aceasta a fost o premieră după ce, la sfârşitul lunii aprilie, Kremlinul a afirmat că a recucerit în totalitate acest sector, care fusese anterior parţial controlat de forţele ucrainene.
Atunci, şeful Statului Major al armatei ruse, Valeri Guerassimov, a salutat „eliberarea” „ultimului sat de pe teritoriul regiunii Kursk, satul Gornal”, în cursul unei videoconferinţe difuzate de televiziunea rusă de stat.
Afirmaţia Moscovei este contrazisă de Volodimir Zelenski. Acesta din urmă a continuat să afirme miercuri că armata ucraineană „îşi continuă operaţiunile active” în regiunea Kursk. Potrivit liderului ucrainean, este vorba de o „apărare activă şi eficientă” a regiunilor ucrainene Sumî şi Harkov.
„Cu cât există mai multe lupte pe teritoriul inamic, cu atât mai mult sunt protejate comunităţile noastre”, a explicat preşedintele Ucrainei.
La momentul culminant al incursiunii sale în regiunea Kursk, în august 2024, Ucraina reuşise să controleze până la 1.400 km pătraţi. Dar armata rusă a reacţionat prin desfăşurarea unei contraofensive şi respingerea forţelor Kievului.
Pentru a realiza acest lucru, Moscova a făcut apel la soldaţii nord-coreeni. Potrivit serviciilor de informaţii ucrainene, americane şi sud-coreene, 11.000 au fost desfăşuraţi în acest sector în octombrie anul trecut. Deşi Rusia a negat mult timp implicarea Coreei de Nord, la sfârşitul lunii aprilie, Vladimir Putin a adus în sfârşit un omagiu „eroismului” acestor soldaţi, care „au luat parte activă” la lupte şi „şi-au apărat patria ca pe a lor”.
UPDATE 22 mai, ora 03.00 Moscova intensifică atacurile cibernetice asupra companiilor care sprijină Ucraina
Moscova a crescut numărul atacurilor cibernetice asupra firmelor de logistică și tehnologie care sprijină Ucraina, avertizează Statele Unite, Germania, Franța și alte opt țări, într-un comunicat comun.
Potrivit autorităților, gruparea de infractori cibernetici Fancy Bear, afiliată serviciilor de informații ruse, vizează entități implicate în transportul și furnizarea de ajutor militar și umanitar. Țintele includ contractori din domeniul apărării, operatori de transport maritim și aerian, precum și furnizori de servicii IT.
Continuarea aici