Învins în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din România, naționalistul George Simion poate conta pe sprijinul extremei drepte franceze, care cere o anchetă privind "ingerințele franceze" în timpul campaniei, notează Euractiv.
Criza politică care fracturează România de câteva săptămâni a ricoșat surprinzător în Franța în ultimele zile.
Învins în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din România, candidatul George Simion și-a anunțat marți, 20 mai, intenția de a depune o contestație la Curtea Constituțională pentru anularea scrutinului, invocând "ingerințe externe", în special din partea Franței.
Aceste declarații au fost reluate de președintele Rassemblement National (RN, Patrioți pentru Europa), deputatul european Jordan Bardella, care a denunțat în această dimineață ingerința "Franței" sau, în orice caz, "a aleșilor francezi" în acest scrutin.
În timpul campaniei, președinta grupului liberal Renew Europe din Parlamentul European, eurodeputata franceză Valérie Hayer, a explicat că organizează reuniuni pentru "a face apel la diaspora română din Franța să participe la aceste alegeri".
Reticență față de declarațiile șefului Telegram
Pe de altă parte, Jordan Bardella s-a arătat mai prudent față de declarațiile directorului general al serviciului de mesagerie Telegram, franco-rusul Pavel Durov, care a explicat duminică, 18 mai, în ziua alegerilor, că Parisul a "căutat să reducă la tăcere vocile conservatoare din România", acuzându-l pe șeful serviciilor secrete franceze că ar fi făcut presiuni asupra sa pentru a cenzura anumite conturi.
"M-aș feri să lansez acuzații împotriva unui oficial francez în absența unor dovezi", a explicat Jordan Bardella, dar a cerut totuși deschiderea "unei anchete". Pavel Durov a declarat ieri că este pregătit să se deplaseze în România pentru a "depune mărturie".
Thierry Mariani, un eurodeputat RN care s-a aflat duminică în România pentru a-l susține pe George Simion, cere anularea "scandaloasă" a primului tur al alegerilor prezidențiale românești din 2024.
La 24 noiembrie anul trecut, candidatul independent de extremă dreapta Călin Georgescu s-a clasat pe primul loc în sondaje, înainte de a fi exclus de la vot de Curtea Constituțională, în urma unei campanii TikTok pătată de suspiciuni de ingerință rusă.
"Au existat trei tururi de scrutin la alegerile prezidențiale ucrainene din 2004", în timpul Revoluției portocalii, "așa că de ce nu și în România?"