Marea Britanie susține că unitatea GRU (spionajul militar al Rusiei) a accesat camerele din apropierea punctelor de trecere, a instalațiilor militare și a gărilor din principale locații europene.
Rusia ar fi încercat să spargă camerele de supraveghere a frontierelor pentru a spiona și a întrerupe fluxul de ajutoare occidentale care intră în Ucraina, au afirmat serviciile de informații ale Regatului Unit și aliații săi.
O unitate a serviciilor de informații militare ale Rusiei este acuzată că a utilizat o serie de metode pentru a viza organizațiile care furnizează „asistență străină”, prin spargerea camerelor de luat vederi de la punctele de trecere a frontierei, din gări și din apropierea instalațiilor militare.
Unitatea GRU 26165 este, de asemenea, acuzată că a trimis e-mailuri de phishing conținând pornografie și informații profesionale false și că a obținut parole de cont furate pentru a intra în sisteme, notează The Guardian, citat de Pro Tv.
Apel către companii să ia măsuri imediate
S-a afirmat că unitatea - cunoscută și sub numele de APT 28 și Fancy Bear - a desfășurat campania cibernetică malițioasă împotriva organizațiilor publice și private din statele NATO începând din 2022.
Astfel, Centrul Național de Securitate Cibernetică din Regatul Unit (NCSC) a făcut apel la companiile private implicate în furnizarea de ajutor să „ia măsuri imediate pentru a se proteja”.
„În plus față de țintirea entităților logistice, actorii unității 26165 au folosit probabil accesul la camere private în locații-cheie, cum ar fi în apropierea punctelor de trecere a frontierei, a instalațiilor militare și a gărilor, pentru a urmări mișcarea materialelor în Ucraina. Actorii au utilizat, de asemenea, servicii municipale legitime, cum ar fi camerele de trafic”, se arată în nota de informare a NCSC.
Se presupune că piratarea ar fi oferit acces la un „instantaneu” al imaginilor camerelor
Aproximativ 10 000 de camere ar fi fost accesate în apropierea „instalațiilor militare și a stațiilor feroviare, pentru a urmări circulația materialelor în Ucraina”, dintre care 80% în Ucraina și 10% în România.
Se susține că 4% dintre camerele vizate se aflau în Polonia, 2,8% în Ungaria și 1,7% în Slovacia. Locațiile celorlalte camere vizate nu au fost furnizate. Se spune că piratarea ar fi oferit acces la un „instantaneu” al imaginilor camerelor.
Alte încercări au fost făcute cu scopul de a colecta informații sensibile privind transporturile, cum ar fi orarul trenurilor și manifestele de transport, se susține.
„În cel puțin un caz, actorii au încercat să utilizeze phishing-ul vocal pentru a obține acces la conturi privilegiate, dându-se drept personal IT”, se arată în avertismentul din 10 țări, inclusiv SUA, Franța și Germania, mai scriu jurnaliștii britanici.