Selectat la Cannes graţie filmului său despre medicul nazist Josef Mengele, cineastul rus Kirill Serebrennikov a apărat, într-o declaraţie pentru AFP, necesitatea ''de a vorbi mereu despre Auschwitz'' pentru a reaminti ''lucrurile de care este capabilă umanitate''.
O adaptare a romanului omonim de Français Olivier Guez, ''Dispariţia lui Josef Mengele'' explorează fuga în America de Sud, după război, a demnitarului nazist care realizat experimente genetice asupra deportaţilor din lagărul de exterminare de la Auschwitz.
Prin acest film prezentat în secţiunea Cannes Premiere, cineastul rus spune că vrea ''să expună sistemul care a făcut posibilă însăşi existenţa lui Mengele'' şi ''i-a permis să scape nepedepsit''.
Decedat în Brazilia în 1979, medicul nazist a trăit pe picior mare în America Latină fără să răspundă vreodată pentru crimele sale, care i-au adus supranumele de ''îngerul morţii''.
Într-o secvenţă marcantă din filmul său, vorbit în germană şi filmat în alb-negru, Serebrennikov face alegerea riscantă de a filma experimentele lui Mengele şi de a reconstitui lagărul de la Auschwitz.
''A fost cu adevărat o problemă, chiar dacă ştiam de la început că trebuia neapărat să le arăt, căci altfel riscam să-l justific pe Mengele'', a spus cineastul, în vârstă de 55 de ani, care respinge ideea potrivit căreia Holocaustul ar trebui să nu fie prezent în câmpul ficţiunii cinematografice.
''Putem face orice'', a spus el. ''Cred că acest concept de a nu vorbi ar putea duce la uitare''.
Reprezentarea Holocaustului pe marele ecran
Reprezentarea Holocaustului pe marele ecran este o temă care reapare frecvent în dezbatere, de la ''Lista lui Schindler'' (1993), de Steven Spielberg, până la ''Zona de interes'', de Jonathan Glazer, recompensat cu Grand Prix la Cannes în 2023.
''Trebuie fără încetare să reamintim ceea ce li s-a întâmplat oamenilor la Auschwitz. Trebuie să reamintim lucrurile de care e capabilă umanitatea şi să ne amintim de asemenea că oamenii care au construit Auschwitz iubeau filozofia, muzica, poezia. Şi să nu uităm niciodată că memoria este scurtă'', a spus Serebrennikov.
Realizatorul peliculei ''Limonov: The Ballad of Eddie'' (2024) mai spune că impunitatea de care a beneficiat Mengele rămâne ''o problemă actuală''. ''Există persoane care sunt responsabile de crime împotriva umanităţii şi care, azi, la rândul lor, vor încerca să scape de pedeapsă'', a mai spus el.
Serebrennikov, care a părăsit Rusia după începerea războiului din Ucraina în 2022, priveşte cu îngrijorare ''lucrurile teribile'' care au loc în ţara lui, în special cele care îi afectează pe artişti.
''Acum se merge la închisoare pentru poeme anti-război'', a spus cineastul, decorat cu Legiunea de onoare franceză sâmbătă la Cannes.