Autoritatea Naţională Palestiniană (ANP) a declarat marţi că soldaţi israelieni au deschis focul cu "muniţie reală" asupra unor diplomaţi străini, între care şi din România. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la București a decis în urma acestui incident să discute de urgență cu ambasadorul Israelului la București.
„În urma incidentului de securitate petrecut miercuri, 21 mai, la Jenin, Cisiordania, în care a fost implicat un grup de diplomați, oficiali palestinieni și jurnaliști locali, printre care se afla și șeful Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah, MAE a ridicat subiectul într-o convorbire urgentă cu ambasadorul Israelului la București, în care a fost exprimată îngrijorarea deosebită față de acest incident și a fost solicitată clarificarea circumstanțelor în care s-a produs.
MAE se va coordona, în continuare, cu celelalte state membre UE și partenere pentru a elucida circumstanțele acestui incident regretabil și a afla rezultatele investigațiilor declanșate de partea israeliană”, a transmis MAE într-un comunicat.
Context
Ministerul de Externe al ANP a difuzat o înregistrare video în care două persoane în uniforme ale armatei israeliene iau la ţintă un grup de diplomaţi. Mai multe focuri de armă se aud în acest scurt fragment, pe care AFP nu a fost în măsură să îl autentifice deocamdată în mod independent.
Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) au recunoscut miercuri că au fost trase focuri de avertisment după ce delegaţia de diplomaţi "a deviat de la traseul aprobat" pentru vizita organizată de Autoritatea Naţională Palestiniană (ANP) la Jenin, în Cisiordania. "IDF regretă inconvenientele cauzate", au declarat forţele israeliene într-un comunicat, subliniind că nimeni nu a fost rănit în incident, care a avut loc într-o "zonă de luptă activă".
"Delegaţia s-a abătut de la traseul aprobat şi a intrat într-o zonă unde nu fusese autorizată să se afle", explică IDF în comunicat. Soldaţii IDF care operează în zonă au tras focuri de avertisment pentru a o îndepărta. Nu au fost raportaţi răniţi sau pagube.
Potrivit comunicatului IDF, odată clarificându-se că persoanele respective făceau parte dintr-o delegaţie diplomatică, comandantul Diviziei Iudeea şi Samaria, generalul de brigadă Yaki Dolf, a analizat imediat cele întâmplate. În plus, şeful administraţiei civile, generalul de brigadă Hisham Ibrahim, a instruit ofiţerii unităţii să vorbească imediat cu reprezentanţii ţărilor în cauză şi, în curând, aceştia vor purta discuţii personale cu diplomaţii pentru a-i informa cu privire la concluziile anchetei iniţiale.
Ministerul palestinian a condamnat într-un comunicat gestul
Ministerul palestinian a condamnat într-un comunicat gestul, "în termenii cei mai fermi, crima odioasă comisă de forţele de ocupaţie israeliene, care a constat în ţintirea directă cu muniţie reală a unei delegaţii diplomatice acreditate pe lângă 'Statul Palestina" în vizită "pe teritoriul guvernoratului Jenin". Această instituţie a ANP denunţă o "încălcare flagrantă şi gravă a dreptului internaţional".
Reacții internaționale
Orice ameninţare la viaţa diplomaţilor este "inacceptabilă", a reacţionat la Bruxelles şefa diplomaţiei europene Kaja Kallas, potrivit AFP. "Facem apel la Israel să ancheteze acest incident şi să-i tragă la răspundere pe cei responsabili", a adăugat ea în faţa presei.
Ministrul belgian de externe, Maxime Prevot, a cerut "explicaţii convingătoare" din partea Israelului, după ce soldaţii israelieni au tras focuri de avertisment care, potrivit acestuia, au vizat "aproximativ 20 de diplomaţi" din Cisiordania, printre care un belgian.
"Aceşti diplomaţi efectuau o vizită oficială la Jenin, coordonată cu armata israeliană, într-un convoi de aproximativ 20 de vehicule clar identificabile", a protestat şeful diplomaţiei belgiene.
La rândul său, Ministerul spaniol de Externe a condamnat "ferm" atacurile armatei israeliene asupra diplomaţilor străini care participau la o vizită organizată de Autoritatea Palestiniană la Jenin, în nordul Cisiordaniei.
"Ministerul anchetează tot ce s-a întâmplat. În grupul de diplomaţi era un spaniol, care nu a avut de suferit. Suntem în contact cu alte ţări implicate pentru a oferi un răspuns comun cele întâmplate, lucru pe care îl condamnăm cu fermitate", a declarat ministerul într-un scurt comunicat transmis AFP.
La Roma, ministrul italian de externe, Antonio Tajani, a calificat focurile de avertisment ale armatei israeliene împotriva diplomaţilor în Cisiordania drept "inacceptabile". "Cerem clarificări imediate din partea guvernului israelian. Ameninţările la adresa diplomaţilor sunt inacceptabile", a denunţat el într-un mesaj pe X, indicând că a vorbit cu vice-consulul italian Alessandro Tutino, care se afla printre diplomaţii din delegaţia ce efectua vizita la Jenin.
Incidentul - privit prin perspectiva internațională
Incidentul survine pe fondul unor presiuni internaţionale crescute asupra Israelului pentru modul în care desfăşoară războiul din Fâşia Gaza, unde multe ţări denunţă o intensificare şi extindere a campaniei sale militare şi suferinţele civililor, care duc lipsă de toate.
"Presiunile externe nu vor deturna Israelul de la calea sa de a-şi apăra existenţa şi securitatea", a reacţionat marţi Ministerul israelian de Externe.