'Un pariu cinic' - Haaretz: Benjamin Netanyahu a jucat periculos în România și a pierdut în stil mare pe mâna lui George Simion

'Un pariu cinic' - Haaretz: Benjamin Netanyahu a jucat periculos în România și a pierdut în stil mare pe mâna lui George
📅 2025-05-21

Sprijinul oferit de miniștri ai guvernului israelian condus de premierul Benjamin Netanyahu partidului AUR și candidatului său, George Simion, în alegerile pentru cea mai înaltă funcție din statul român s-a transformat duminică într-un eșec umilitor, scrie publicația israeliană Haaretz într-o analiză care vorbește despre posibile efecte pe termen lung ale relațiilor diplomatice dintre România și Israel.

Digi24 prezintă traducerea analizei semnate de Amir Tibon și care a apărut luni, 19 mai, în Hareetz:

Miniștrii Likud Eli Cohen și Amichai Chikli au fost acuzați că s-au amestecat în afacerile interne ale României prin sprijinirea partidului de extremă dreaptă din această țară, care are un trecut de negare a Holocaustului, dar a fost învins în alegerile prezidențiale de duminică.

Lista câștigătorilor alegerilor prezidențiale din România, care au avut loc duminică, este destul de lungă. Ea începe cu viitorul președinte al țării și actualul primar al Bucureștiului, Nicușor Dan, care a candidat pe o platformă pro-europeană și l-a învins pe candidatul de extremă dreapta George Simion, susținător al Rusiei, dușman al Ucrainei și critic fervent al Uniunii Europene. Victoria surprinzătoare a lui Dan este, prin urmare, o mare victorie și pentru UE, pentru Ucraina și pentru NATO.

Lista învinșilor în aceste alegeri, care au atras atenția și îngrijorarea întregului continent, include chiar pe Simion și pe cel mai important aliat al său, guvernul rus al lui Vladimir Putin. Din păcate, ea include și un alt guvern străin, cel israelian, condus de Benjamin Netanyahu și partidele de extremă dreapta din Israel.

De la venirea sa la putere, la sfârșitul anului 2022, acest guvern (executivul condus de Benajamin netanyahu, n.r.) a făcut un pariu periculos și cinic pe extrema dreaptă antisemită și negaționistă a României, în numele unor interese politice înguste. Acest pariu s-a soldat cu un eșec major duminică, și există motive de îngrijorare că, pe termen lung, a cauzat daune semnificative relațiilor Israelului cu România, o țară considerată relativ favorabilă Israelului și care nu se implică adesea în presiuni diplomatice asupra Ierusalimului.

Când a început amestecul lui Netanyahu în politica românească

Interferența flagrantă a guvernului Netanyahu în politica românească a început la începutul anului 2023, când politicianul Likud Eli Cohen a fost numit ministru de externe. Cohen, un politician fără experiență diplomatică, a fost convins de figuri influente de extremă dreapta din Israel – toate afiliate mișcării de colonizare – să reexamineze poziția sceptică a ministerului său față de Alianța pentru Unitatea Românilor (AUR), partid de extremă dreapta din România.

Înainte de numirea lui Cohen, Israelul avea o poziție clară de boicotare a AUR, din cauza glorificării de către acest partid a liderilor politici și militari români care au participat la uciderea în masă și persecutarea populației evreiești din țară în timpul Holocaustului. Membri de rang înalt ai AUR au negat, de asemenea, în repetate rânduri, rolul României în Holocaust sau amploarea uciderii în masă a evreilor din țară.

Decizia de a boicota AUR a făcut parte dintr-o politică israeliană mai amplă, de zeci de ani, de respingere a partidelor politice europene care sunt antisemite sau au un istoric de negare a Holocaustului. Însă liderii coloniști care l-au abordat pe Cohen i-au cerut să excepteze AUR de la această directivă – nu pentru că partidul și-ar fi schimbat orientarea, ci mai degrabă pentru că Simion, liderul său, promitea să schimbe politica țării sale față de Israel, palestinieni și colonii.

De la aderarea la UE în 2007, România a fost considerată o voce moderată în Europa în ceea ce privește politica din Orientul Mijlociu și nu s-a confruntat niciodată cu critici puternice din partea Israelului – spre deosebire de alte guverne europene care au ales să exercite o presiune mai mare asupra Ierusalimului. Cu toate acestea, Simion le promitea contactelor sale de extremă dreapta din Israel că, dacă va câștiga alegerile, va transforma România dintr-o țară cu o ușoară înclinație către Israel într-un aliat absolut al extremiștilor care conduc în prezent guvernul israelian.

Cohen, influențat de liderii mișcării de colonizare, a ordonat diplomaților israelieni să schimbe cursul în privința AUR, să se întâlnească cu Simion, să scuze trecutul antisemit al partidului său și să-i ofere acestuia o legitimitate politică și internațională valoroasă. Acest lucru s-a făcut împotriva avizului profesioniștilor din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și fără a se informa sau consulta Yad Vashem, instituția națională israeliană pentru studiul și comemorarea Holocaustului. Nu este de mirare că, odată ce Yad Vashem a aflat despre această inițiativă, s-a pronunțat împotriva ei, dar Cohen nu s-a lăsat impresionat.

Cohen, care între timp a părăsit MAE pentru a deveni ministru al Energiei al Israelului, nu a fost singurul membru al guvernului care a căutat un parteneriat cu AUR. O interferență și mai flagrantă a avut loc în noiembrie 2024, când ministrul afacerilor diasporei, Amichai Chikli, a avut o convorbire telefonică cu Călin Georgescu, un politician român de extremă dreapta care a candidat în primul tur al alegerilor prezidențiale din țară.

Radu Ioanid, ambasadorul României în Israel și renumit istoric al Holocaustului, a declarat pentru Haaretz la acea vreme că apelul lui Chikli către Georgescu era o încercare inacceptabilă de a influența alegerile și a subliniat că România nu a intervenit niciodată în acest mod în alegerile israeliene de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări. Ambasadorul a declarat la acea vreme că „a aflat cu consternare și indignare că Chikli a purtat o conversație telefonică cu Georgescu, care a lăudat în mod deschis și repetat liderul Gărzii de Fier fasciste și antisemite, implicată în pogromuri și uciderea în masă a evreilor români”.

Georgescu a obținut 23% din voturi în primul tur al alegerilor din decembrie 2024 din România, dar ulterior a fost declarat ineligibil pentru a participa la turul al doilea de către Curtea Constituțională a țării, care a anulat și rezultatele alegerilor și a stabilit o nouă dată pentru alegeri în luna mai.

Simion, liderul fondator al AUR, i-a luat locul după ce a obținut o victorie și mai mare în primul tur, acum două săptămâni, câștigând 41% din voturi. Duminică însă, în crucialul duel din turul al doilea dintre Simion și Dan, acesta din urmă a reușit să unească în spatele său o mare parte a opiniei publice. El a câștigat cu aproximativ 9 puncte, iar astfel pariul guvernului Netanyahu pe AUR s-a soldat cu o umilitoare dezamăgire.

Miniștrii cinici israelieni și activiștii de extremă dreapta care au promovat această schimbare de politică s-au trezit în cele din urmă în cea mai proastă situație posibilă: i-au oferit lui Simion legitimitatea publică pe care o dorea, doar pentru a-l vedea apoi pierzând alegerile. Modelul promovat de Cohen și Chikli în România a fost adoptat în scurt timp de actualul ministru de externe Gideon Sa'ar față de partidele de extremă dreapta cu un trecut antisemit și în alte țări.

Un înalt oficial român a declarat pentru Haaretz că Netanyahu ar fi trebuit să le ordone lui Cohen și Chikli să se oprească, din respect elementar pentru politica internă a unei țări prietene. Alegerea lui Netanyahu de a nu face acest lucru, a adăugat oficialul, ar putea cauza daune și mai mari modului în care noul guvern român va privi relațiile cu Israelul. România nu își va schimba poziția pro-Israel în viitorul apropiat, a spus oficialul, dar „este ceva ce oamenii nu vor uita prea curând”.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri pe surse

Ion Țiriac, impresionat după întâlnirea cu Ilie Bolojan: 'Există un singur exemplu superb'

Ion Țiriac a povestit cum l-a cunoscut pe președintele interimar al României, Ilie Bolojan, și a spuss ce impresie i- făcut imediat. Citește mai departe...

Fost consilier pe securitate al lui Trump: 'Există o fraudă masivă în alegerile din România'

Michael Flynn, general locotenent în retragere din armata SUA și fost consilier al lui Donald Trump pentru securitate naţională, crede că alegerile prezidențiale din România au fost fraudate. Flynn este apropiat și acum de administrația Trump. Citește mai departe...

Rareș Bogdan avertizează Guvernul: 'Nu creșteți TVA! Există alternative!'

Europarlamentarul PNL critică vehement posibilitatea majorării taxelor și avertizează asupra riscurilor electorale și economice pe termen lung. Citește mai departe...

Un film despre viața tenorului Luciano Pavarotti va fi realizat la Hollywood

O compania de producție de la Hollywood a achiziționat drepturile pentru proiectul biografic dramatizat „Vox Divina”, despre viața legendarului tenor Luciano Pavarotti, semnat de scriitoarea și regizoarea italiană Ivana Massetti, anunță miercuri Deadline, potrivit Mediafax. Citește mai depar...

Cine poate contesta, de fapt, alegerile la CCR: Explicaţiile unui fost judecător constituţional: 'Trebuie să înţelegem că nimănui nu-i convine să piardă'

Fostul judecător al Curţii Constituţionale Augustin Zegrean afirmă că nu oricine poate face contestaţie la CCR în cazul alegerilor prezidenţiale, ci doar competitorii electorali sau partidele din spatele lor, iar ca să poată avea succes contestaţia, trebuie dovedit că rezultatul a Citește ma...

Deschamps îl laudă pe Yamal: 'Reuşeşte lucruri ieşite din comun'

Lamine Yamal "reuşeşte lucruri ieşite din comun", a declarat Didier Deschamps, selecţionerul reprezentativei Franţei, despre fotbalistul echipei Spaniei, pe care "les Bleus" o vor întâlni într-una din semifinalele Ligii Naţiunilor, scrie L'Equipe. Citește mai departe...

Retrocedare cu MAI multe semne de întrebare: Teren de pe marginea lacului Snagov, pe care se află o UM a Jandarmeriei, revendicat direct din New York

Un nou episod al seriei retrocedărilor controversate se va juca zilele următoare în instanțele din România. Dosarul nr. Citește mai departe...

Finlanda a finalizat construcţia primilor 35 km de gard la graniţa cu Rusia

Finlanda a finalizat primii 35 km dintr-un gard înalt de 4,5 metri pe care îl construieşte la graniţa sa estică, închisă acum, cu Rusia pentru a opri migranţii să treacă prin zone nepopulate, a declarat miercuri Garda de frontieră finlandeză, potrivit Reuters. Citește mai departe...

Nicușor Dan are prima întâlnire la nivel înalt pe plan extern

Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, începe miercuri o vizită de două zile în România.Ea va avea miercuri după-amiază o întâlnire informală cu preşedintele ales, Nicuşor Dan, informează Agerpres. Citește mai departe...

Surface oil springs at Beciu-Scortoasa, naturally occurring phenomenon turned into tourist attraction

Oil springs gushing from layers of rocks more than 10 million years old, in Beciu village, Scortoasa commune from Buzau county, have recently been transformed into a tourist attraction of the Buzau Land UNESCO Global Geopark, after the natural phenomenon had previously been reported to the Cite&#...

Good News

Only good and positive news.