Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) anunță preluarea în administrare a șase depozite neconforme de deșeuri municipale, în vederea închiderii și ecologizării acestora. Printre acestea se numără și cea din municipiul Vulcan. Prin această măsură, A.F.M. contribuie activ la evitarea sancțiunilor în cadrul procedurilor de infringement și sprijină tranziția României către o economie verde.
AFM preia în timp record șase depozite neconforme de deșeuri municipale. Măsura reprezintă un pas esențial pentru îndeplinirea angajamentelor asumate de România în procesul de aderare la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), precum și în cadrul obligațiilor față de Uniunea Europeană privind protecția mediului.
Depozitarea deșeurilor la groapa de gunoi din Vulcan s-a sistat în 2016, dar fiind un depozit activ, trebuie închis în conformitate cu legislația națională și europeană.
Preluarea în administrare a acestor depozite neconforme de deșeuri municipale nu doar că răspunde cerințelor de mediu la nivel european, ci facilitează și următorul pas esențial: depunerea cererii de finanțare în cadrul Programului Dezvoltare Durabilă 2021–2027, pentru a asigura închiderea și ecologizarea acestor depozite în termenele stabilite prin calendarul agreat împreună cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.
Proiectul de ecologizare a gropii de gunoi de la Vulcan vizează o suprafață de aproape 50.000 mp. Valoarea estimativă pentru execuția lucrărilor este de 21.600.000 lei fără TVA. Groapa de aici este ultima dintre cele ce trebuie închise în zona Văii Jiului.
Cererea de finanțare pentru aceste lucrări va fi depusă în cadrul Programului Dezvoltare Durabilă 2021–2027. Demersurile Administrației Fondului pentru Mediu vor contribui la îndeplinirea țintelor din legislația europeană și națională privind economia circulară, respectiv țintele privind rata de pregătire pentru reutilizare și reciclare și ținta privind reducerea cantității totale, exprimată în tone, a deșeurilor municipale eliminate anual prin depozitare la 10% sau mai puțin, din totalul deșeurilor municipale generate. Termenul limită pentru depunerea cererilor de finanțare și a documentelor suport este 31 decembrie 2025.