Vulcan. Indexarea nu-i majorare, dar e pe aproape
de Gheorghe OLTEANU
În fiecare an, la ședința ordinară a oricărui consiliu local din țara asta apare un proiect de hotărâre care vorbește despre indexarea impozitelor și taxelor locale din anul următor cu o anumită sumă de bani calculată pe baza indicelui de rată a inflației din anul precedent.
Treaba asta
se face de zece ani încoace, conform Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal cu modificările și completările ulterioare ale acestuia, dar, s-a spus de la început, nu constituie o majorare a impozitelor și taxelor locale. O fi sau nu, dar, de atunci încoace, aplicarea acestei metode este considerată ca fiind o găselniță legală, pentru a mai lua ceva bani de la populație. Cert este că, deși a trecut un deceniu de când se practică, oamenii nu văd cu ochi buni această indexare. Dar, e drept că și administrațiile publice locale se feresc să facă creșteri ale taxelor și impozitelor locale.
În 2026,
rata inflației din 2024, luată în calcul la indexarea impozitelor și taxelor locale, este de 5,6 la sută. „Este una dintre cele mai mici rate ale inflației și nu va duce la creșterea semnificativă a taxelor și impozitelor locale”, s-a menționat la ședința ordinară a Consiliului Local Vulcan de la sfârșitul lunii aprilie. S-a mai amintit că, dacă nu se aplică regula cu indexarea în funcție de rata inflației, s-ar putea ajunge ca populația să plătească, așa cum spune legea menționată, maximul prevăzut. Dar ce va fi la anul în aprilie, când, pentru taxele și impozitele locale pentru 2027 indicele de rată a inflației ce va fi luat în calcul este mult mai mare?