Peste 60% dintre romani isi doresc introducerea votului obligatoriu

Peste 60% dintre romani isi doresc introducerea votului obligatoriu
📅 2024-05-04

62.2% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu deoarece, dacă vin mai mulţi oameni la vot, se pot schimba lucrurile în bine (faţă de 44.6% în 2014). La polul opus, 35.6% sunt împotriva votului obligatoriu deoarece actuala clasă politică nu poate schimba lucrurile în bine (faţă de 41.7% în 2014). Ponderea non-răspunsurilor este 2.2% (faţă de 13.6% în 2014).

Sunt de acord cu votul obligatoriu mai ales: votanţii PSD-PNL, tinerii sub 30 de ani, cei cu educaţie primară sau medie, cei inactivi potenţial activi, locuitorii din rural şi cei cu un venit mai redus. Votanţii ADU, persoanele cu studii superioare, locuitorii din urbanul mare şi angajaţii la stat sunt împotriva votului obligatoriu într-o proporţie mai mare decât celelalte categorii de populaţie.

”Deficitul democratic alimentat de ratele scăzute de prezenţă la vot a produs schimbări în atitudinea românilor faţă de ipoteza introducerii votului obligatoriu. Dacă în urmă cu 10 ani, mai puţin de jumătate dintre români (45%) erau de acord cu votul obligatoriu, astăzi aproape două treimi din populaţie (62%) susţin introducerea votului obligatoriu în ideea că dacă vin mai mulţi oameni la vot se pot schimba lucrurile în bine. Este o creştere semnificativă care reflectă un interes mai ridicat faţă de procesele democratice, precum şi o înţelegere a faptului că fără o prezenţă ridicată la vot, legitimitatea conducătorilor şi progresul în societate sunt imposibile. Susţinători mai entuziaşti ai votului obligatoriu sunt alegătorii PSD-PNL (74%) şi ai AUR (68%), iar într-o măsură uşor mai redusă alegătorii ADU (58%). De asemenea, oarecum surprinzător şi disonant comparativ cu ratele de prezenţă la vot mai scăzute, tinerii cu vârsta de 18-29 susţin în proporţii mai mari votul obligatiu (68%), comparativ cu celelate categorii de vârstă”, afirmă Remus Ştefureac, director INSCOP Research.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research. Datele au fost culese în perioada 12 - 20 aprilie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului. Volumul eşantionului simplu, stratificat, este de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste.

Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,95 %, la un grad de încredere de 95%.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri realitatea

Atac armat în Franța. Un om a murit, iar alte 3 persoane sunt grav rănite

O persoană a murit şi mai multe au fost rănite grav în timpul unui incident armat petrecut în timpul nopţii de vineri spre sâmbătă în oraşul Sevran din Seine-Saint-Denis, de lângă Paris.

Țara de lângă România în care prețurile au luat-o razna: inflația a ajuns la 70% !

Inflația din Turcia a accelerat la 69,8% în luna aprilie, în termeni anuali, a raportat vineri Institutul de Statistică.

Programul STB de Paște. Tramvaiul 41 are program prelungit în noaptea de înviere

Primăria Capitalei anunță că s-au luat câteva măsuri pentru ca toți credincioșii să poată ajunge la biserică și înapoi acasă, după slujba de Înviere. 

Un căutător de metale a avut întâlnirea vieții: a dat peste cea mai rară specie de șerpi pe o cărare de munte

Deși s-a dus în pădure ca să caute metale prețioase și alte artefacte, un buzoian a dat peste unul dintre cei mai rari șerpi din România: vipera neagră.

Alegeri 2024 București. Sondajul care dinamitează toate partidele, înainte de Paște. Cine se apropie de primul loc?

Lupta pentru primăria Capitalei se dă între trei candidați despărțiți momentan de patru procente. Sunt datele celui mai nou sondaj CURS, care o poziționează pe Gabriela Firea pe locul doi în intenția de vot, urmată Cristian Popescu Piedone. Pe primul loc, conform sondajului, rămâne Nicușor Dan. 

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..