Stirile romanesti de ultima ora, ultimele stiri online

03 iulie 2025

DIVERSE: TVA crește la 21%, accize majorate cu 10%, CASS de 10% pentru pensiile „mari”. Primele măsuri anunțate oficial de Guvern

TVA crește la 21%, accize majorate cu 10%, CASS de 10% pentru pensiile „mari”. Primele măsuri anunțate oficial de Guvern

TVA crește la 21%, accize majorate cu 10%, CASS de 10% pentru pensiile „mari”. Primele măsuri anunțate oficial de Guvern

Taxa pe Valoare Adăugată (TVA) urcă la 21% de la 1 august. Doar la alimente, medicamente și lemne de foc va fi de 11 procente.

Și accizele se măresc cu 10%. Iar cei care au pensii de peste 3.000 de lei vor plăti contribuția la sănătate de 10 procente, pentru suma care depășește acest prag.

De cealaltă parte, statul va face economii prin reduceri de sporuri și stimulente acordate în sistemul bugetar.

Nu trebuie să ajungem cu „spatele la zid”

„Suntem în al 11-lea ceas și nu trebuie să-l așteptăm pe ultimul ca să ajungem cu spatele la zid", a spus Ilie Bolojan înainte de a prezenta pachetul de măsuri prin care statul vrea să crească veniturile la buget și să scadă cheltuielile.

Toate meciurile de la FIFA Club World Cup pot fi văzute pe VOYO cu comentariu în limba română.

Ilie Bolojan, premierul României: „Din 100 de lei din taxele încasate, România a cheltuit cam 132 de lei, deci cu 32 de lei în plus pe care i-a împrumutat. Nu mai putem continua așa. Ar fi câteva consecințe - intrarea în incapacitate de plată a statului, creditorii noștri care ne împrumută și de care avem nevoie nu ne-ar mai împrumută, deci nu ne-am putea acoperi cheltuielile, inclusiv salariile și pensiile”.

TVA crește din august la 21%

Prima decizie va aduce și cel mai repede bani la buget: creștere TVA chiar de luna viitoare.

Ilie Bolojan, premierul României: „Vom reașeza TVA la 2 cote, în prezent avem 3 cote, cele 2 cote propunem sunt - 11% și 21%”.

Așadar, cota generală de TVA, care acum este de 19% ar urma să se majoreze la 21%, iar cotele reduse de 5% și 9% ar fi desființate, pentru a fi introdusă o cotă de 11%.

Vor mai avea TVA redusă doar pentru alimente, medicamente, apa pentru irigații, cărți și lemne de foc pe Valoare Adăugată. Și industria hotelieră trece la TVA de 11%, cel puțin până la finele anului.

Toate celelalte servicii și produse vor fi taxate cu 21%. De luna viitoare vor creste cu 10% accizele la carburanți, alcool, tutun și produsele cu zahăr.

Pensiile de peste 3.000 de lei, afectate

Totodată s-a stabilit pragul peste care se va aplica o contribuție de 10% pentru sănătate la pensii, de luna viitoare. Dacă inițial s-a discutat despre pragul de 4.000 de lei, până la urmă a fost ales cel de 3.000 de lei. Cota de 10% se va aplica sumei care depășește acest nivel.

Ilie Bolojan, premierul României: Creșterea numărului de contribuitori la Casa de Sănătate. Două direcții - aplicarea contribuției la pensiile mari, de peste 3.000 de lei și eliminarea unor excepții ca să creștem numărul de contribuabili de la șase milioane la opt milioane”.

Și băncile ar urma să fie taxate suplimentar, din august, cu 4% din cifra de afaceri.

Ilie Bolojan, premierul României: „Au randamente bune, pot contribui la bugetul de stat”.

Urmează ca cel târziu marțea viitoare, Guvernul să adopte un prim pachet al acestor măsuri care vor intra în vigoare începând cu data de 1 august.

Astfel încât, ulterior, Guvernul să își asume răspunderea pentru aceste măsuri în parlament. Este foarte importantă această dată, deoarece pe data de 8 iulie urmează la Bruxelles o întâlnire extrem de importantă a tuturor miniștrilor de finanțe din întreaga uniune europeană.

Acolo va fi discutată situația României. Prin aceste modificări, schimbări creșteri de taxe, România vrea practic să evite o suspendare a fondurilor europene, din cauza deficitului bugetar uriaș, iar de cealaltă parte să evite o retrogradare din partea agențiilor de rating internațional.

Iar de la 1 ianuarie, anul viitor, vin majorări de taxe. Impozitul pe dividende va crește de la 10% acum la 16%, iar impozitele pe proprietăți - case și terenuri - s-ar dubla. Rovigneta ar putea costa 50 de euro, de la 28 de euro acum. Bani în plus la buget s-ar aduce și prin actualizarea redevențelor.

Numai din creșterile de taxe, s-ar încasa la buget peste 10 miliarde de lei în plus, iar anul viitor, 33 miliarde de lei.

Pe de altă parte, bani suplimentari vor veni din economii la stat. Primele pe listă sunt tăierile de sporuri - cel pentru condiții vătămătoare fiind deja redus.

Reporteri: Laura Culiță, Teodora Suciu, Reka Bereczki
Daniel Moldovan, Dan Oprea, Roxana Vlădășel

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu