UNICEF: La fiecare sfert de oră un copil este ucis sau mutilat, în războaiele din Orientul Mijlociu și Africa de Nord

Jumătate dintre copiii din regiunea Orientului Mijlociu și Africii de Nord trăiesc într-o țară afectată de conflicte și cel puțin 12,2 milioane au fost uciși, mutilați sau strămutați din cauza acestor războaie, în mai puțin de doi ani, avertizează UNICEF. Mai exact, „la fiecare cinci secunde un copil este strămutat, iar la fiecare cincisprezece minute un copil este ucis sau mutilat”, precizează agenția Organizației Națiunilor Unite, care lansează un nou apel la protejarea acestor copii.
Rapoartele Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) indică faptul că, doar în conflictele din Orientul Mijlociu și Africa de Nord, peste 12 milioane de copii au fost strămutați, peste 40.000 mutilați și aproape 20.000 uciși.
În prezent, aproape 110 milioane de copii din această regiune trăiesc în țări afectate de conflicte, iar violența continuă să le perturbe aproape toate aspectele vieții.
Locuințele, școlile și unitățile medicale sunt distruse. Copiii sunt expuși în mod regulat la situații care le pun viața în pericol, la suferințe extreme și la strămutări, fiind privați de siguranță și rămânând adesea cu traume psihice care pot dura toată viața, avertizează reprezentanții agenției ONU.
„Viața unui copil este dată peste cap la fiecare cinci secunde din cauza conflictelor din regiune”, a declarat Edouard Beigbeder, directorul regional al UNICEF pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord.
„Deja, jumătate din cei 220 de milioane de copii din regiune trăiesc în țări afectate de conflicte. Nu putem permite ca acest număr să crească. Încetarea ostilităților – pentru binele copiilor – nu este opțională; este o necesitate urgentă, o obligație morală și singura cale către un viitor mai bun”, a adăugat acesta, citat într-un comunicat al UNICEF România.

Până la finalul acestui an, organizația estimează că 45 de milioane de copii din regiune vor avea nevoie de asistență umanitară din cauza riscurilor și vulnerabilităților continue care le pun viața în pericol, față de 32 de milioane în 2020 – o creștere de 41% în doar cinci ani.
Deficitul de finanțare afectează programe vitale din întreaga regiune
În timp ce numărul de copii care necesită sprijin este în creștere, agenția pentru copii a Națiunilor Unite transmite că se confruntă cu deficite majore de finanțare în toate operațiunile sale din regiunea Orientului Mijlociu și Africii de Nord.
De exemplu, începând cu luna mai, Siria se confruntă cu un deficit de finanțare de 78%, iar Statul Palestina, cu un deficit de 68% pentru apelurile lor de finanțare din 2025, iar programele regionale „se află sub o presiune financiară din ce în ce mai mare”.
Perspectivele pentru 2026 rămân, de asemenea, sumbre, transmite UNICEF, menționând că finanțarea sa pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord se estimează că o să scadă cu 20% - 25%, ceea ce ar putea duce la deficite de până la 370 de milioane de dolari.
Acest lucru ar pune în pericol programele de salvare a vieții în întreaga regiune, inclusiv tratamentul pentru malnutriția severă, producția de apă potabilă sigură în zonele de conflict și vaccinările împotriva bolilor mortale.
Acest lucru ar pune în pericol programele de salvare a vieții în întreaga regiune, inclusiv tratamentul pentru malnutriția severă, producția de apă potabilă sigură în zonele de conflict și vaccinările împotriva bolilor mortale. Acest lucru ar pune în pericol programele de salvare a vieții în întreaga regiune, inclusiv tratamentul pentru malnutriția severă, producția de apă potabilă sigură în zonele de conflict și vaccinările împotriva bolilor mortale.
„Copiii vor începe să moară de sete… Doar 40% dintre instalațiile de producție a apei potabile rămân funcționale. Suntem mult sub standardele de urgență în ceea ce privește apa potabilă pentru oamenii din Gaza”, a declarat, în urmă cu două săptămâni, la Geneva, purtătorul de cuvânt al UNICEF, James Elder, potrivit Reuters.
De asemenea, agenția ONU a înregistrat o creștere cu 50% a numărului de copii cu vârste cuprinse între șase luni și 5 ani internați pentru tratarea malnutriției din aprilie până în mai, în Gaza, precum și o jumătate de milion de oameni care suferă de foame.
Apel la respectarea drepturilor și protejarea copiilor
„Pe măsură ce situația copiilor din regiune se înrăutățește, resursele pentru a răspunde la această situație devin din ce în ce mai rare”, avertizează acum Edouard Beigbeder.
„Conflictele trebuie să înceteze. Eforturile internaționale de soluționare a acestor crize trebuie intensificate. Și sprijinul pentru copiii vulnerabili trebuie să crească, nu să scadă”, adaugă acesta.
UNICEF face apel toate părțile implicate în conflictul din regiune să pună capăt ostilităților și să respecte dreptul internațional, inclusiv dreptul internațional umanitar și legislația privind drepturile omului: „Statele membre care au influență asupra părților implicate în conflict trebuie să folosească această influență pentru a pleda în favoarea păcii și a protecției copiilor și a infrastructurii esențiale de care aceștia depind pentru supraviețuire”.
UNICEF îndeamnă, de asemenea, donatorii să mențină sau să sporească sprijinul acordat copiilor și solicită noilor donatori să se implice în sprijinirea copiilor cei mai vulnerabili din regiune.
Alți peste 2.500 de copii, uciși sau răniți în Ucraina
Celor 60.000 de copii omorâți sau mutilați în conflictele din Orientul Mijlociu și Africa de Nord li se adaugă alți peste 2.500 de micuți uciși sau răniți în războiul din Ucraina.
Un raport dat publicității de UNICEF, în luna februarie a acestui an, a relevat că cel de-al treilea an de război la scară largă din Ucraina a fost chiar mai sângeros pentru copii decât anul precedent. Mai exact, numărul copiilor răniți în 2024 a crescut cu peste 50% față de 2023.
Cel puțin 2.520 de copii au fost uciși sau răniți începând din februarie 2022, însă numărul real este probabil mult mai mare, deoarece aceste cifre iau în considerare doar victimele copii verificate de ONU, preciza agenția la momentul respectiv.
De asemenea, unul din cinci copii din Ucraina a declarat că a pierdut o rudă apropiată sau un prieten de la escaladarea războiului în urmă cu trei ani.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu