Norma didactică crește la 20 de ore pe săptămână pentru profesorii din preuniversitar, potrivit pachetului de măsuri fiscale / Ministrul David spunea că norma va fi la un minim al mediei din OCDE și că „nu creștem în orb și la paușal”

Norma didactică pentru profesorii din școli și licee crește la 20 de ore pe săptămână, cu 2 ore în plus față de cea actuală, a anunțat premierul Bolojan în cadrul pachetului de măsuri fiscale menite să reducă deficitul fiscal și pe care își va asuma răspunderea Guvernul săptămâna viitoare. Este prima oară când a fost anunțat un număr concret cu care va crește norma didactică: 2 ore. În programul de guvernare se preciza că norma didactică va fi una „realistă”, corelată cu performanța. Amintim, la audierile din Parlament pentru un al doilea mandat în guvernul actual, ministrul Educației a spus că norma va fi la „minimum, la nivelul mediu care există Uniunea European sau în OCDE” și că „nu creștem în orb și paușal”.
- Reprezentanții sindicatelor din Educație au anunțat că pregătesc pichete în luna iulie în București, imediat ce au fost publicate propunerile de măsuri din programul de guvernare
- Întrebat despre faptul că mai multe categorii de bugetari amenință cu greva, premierul Ilie Bolojan a spus că joi sau vineri se va întâlni cu lideri de sindicate pentru a discuta propunerile, dar nu a precizat dacă și reprezentanții liderilor sindicali din Educație vor fi printre ei.
Premierul Ilie Bolojan a anunțat miercuri, 2 iulie, că propune creșterea normei didactice pentru preuniversitar cu 2 ore pe săptămână, subliniind că „nu afectează drepturile salariale dar se vor reașeza numărul de ore predate„.
„Vom propune creșterea normei didactice cu 2 ore față de ceea ce aveam azi în învățământul preuniversitar și universitar. Asta înseamnă că din cele 40 de ore pe săptămână pe care un cadru didactic trebuie să le petreacă la scoală sau în școală, în loc de 18 ore va preda 20 (n. red în mediul preuniversitar), în loc de 16 va preda 18 (în mediul universitar). Asta nu afectează drepturile salariale dar se vor reașeza numărul de ore predate. Va fi un efect financiar”, a spus premierul Ilie Bolojan în conferința de presă de miercuri în care a anunțat pachetul de măsuri fiscale.
Este prima oară când a fost anunțat un număr concret cu care va crește norma didactică. În programul de guvernare era precizat că numărul de ore de activități didactice va crește în școli, în urma unei analize a Ministerului Educației și că norma didactică „realistă” va fi corelată cu performanța.
La rândul său, ministrul Educației Daniel David a spus la audierile din Parlament că este o situație de criză și complicată și că norma va crește la un minim al mediei din OCDE: „Nu creștem în orb și la paușal”, a mai spus David.
Ce presupune norma didactică raportată la numărul de ore de lucru și la numărul de predate
Norma didactică a profesorilor din România – predarea propriu-zisă înseamnă 18 ore pe săptămână, cu variații în funcție de gradul didactic și vechime.
Pentru toate cadrele didactice din învățământ activitatea didactică totală presupune 40 de ore pe săptămână de lucru propriu-zis, incluzând și activități conexe predării.
Norma didactică de predare în România este, în general, de 18 ore pe săptămână pentru profesori, 24 de ore pentru instruire practică, cu posibilitatea reducerii la 16 ore în funcție de vechime și grad didactic, conform cadrului legal actual.
Nu toate aceste prevederi sunt însă aplicate în prezent, unele fiind prorogate de Guvernul Ciolacu. În vigoare, potrivit Ministerului Educației și Cercetării, este însă o reducere de normă didactică din legea precedentă și anume de la 18 la 16 ore pentru profesorii cu peste 25 de ani vechime și gradul didactic I. De asemenea, există o serie de „degrevări de normă” pentru directori, inspectori, lideri sindicali.
- Vezi aici mai multe detalii referitoare la modul în care este reglementată norma didactică.
Informații de context
Încă din februarie 2025 Edupedu.ro a scris că printre discuțiile neoficiale la nivelul coaliției de guvernare se află și creșterea normei didactice pentru profesori, așa cum semnala un sindicat din Educație. Joia trecută, pe 29 mai, în contextul pregătirilor pentru formarea unui nou guvern după alegerile prezidențiale și demisia celui actual, G4Media a scris că liderii și negociatorii partidelor care ar putea forma viitoarea coaliție guvernamentală au pe masă mai multe propuneri de măsuri pentru a scădea deficitul bugetar scăpat de sub control. Printre ele ar fi și creșterea normei didactice la profesori.
Sindicatele din Educație au reacționat imediat într-un comunicat comun și au solicitat grupul de lucru de la Palatul Cotroceni să renunțe la propunerea de a majora norma didactică a profesorilor. „Considerăm că o asemenea măsură este nu doar inoportună, ci și profund nedreaptă, cu consecințe grave asupra calității actului educațional, a sănătății mentale a profesorilor și a viitorului învățământului românesc”, se arată în comunicatul sindicatelor.
Autoritățile nu au prezentat niciodată o analiză științifică sau pe bază de date din sistem despre normele profesorilor, există doar un total anual a numărului de norme pe tipuri de cadru didactic – titular, suplinitor calificat, necalificat. De asemenea, în contextul discuțiilor despre o eventuală creștere a normei didactice de predare, nu există nicio susținere publică a demersului sau o identificare a unei probleme la nivelul Ministerului Educației, unde ministrul Daniel David recent a publicat un raport cu problemele identificate în cele 5 luni de mandat și soluțiile acestora.
Într-un mesaj postat pe Facebook în ziua numirii în funcție în guvernul actual, Daniel David a spus că „voi propune ca valorile stabilite prin lege să poată să fie crescute cu maximum 2 ore, printr-o metodologie a ministerului, în funcție de diverse criterii (ex.:cât de fragmentată este norma, mediul de lucru, vechimea, numărul de copii cu CES din clasă etc.), pe care le voi discuta și cu partenerii de dialog social”.
La audierea din Parlament pentru un nou mandat, ministrul a spus că norma va crește la un minim al mediei din OCDE:
„Știu că sunt discuții, am discutat cu sindicatele, știu că sunt foarte sensibile aceste lucruri, nu-mi face o plăcere deosebită să fiu ministru care trebuie să implementeze această concluzie, această decizie a grupului care a lucrat pe componenta economico- financiară. Hai să ne uităm și vă rog să citiți propoziția sau fraza din programul de guvernare și spuneți-mi dacă se poate reproșa ceva.
Am spus: minimum, la nivelul mediu care există Uniunea European sau în OECD. Vi se pare ceva în regulă cu asta? N-am spus maximum. Ne raportăm la un nivel mediu și cred că este iarăși un element de raționalitate în acest demers și vine din nou criteriul decenței în situația de criză care ne aflăm acum, cât putem și ca să mă asigur, să știți că nu creștem așa în orb și paușal.
Ați văzut că sunt o serie de criterii: depinde de mediul în care lucrează, depinde de câte norme are sau cum este împărțită norma didactică pe care o are astfel încât să poți să faci diferențieri și creșterea să fie într-o oarecare formă justificată. Când ai normă în care mergi deja la trei unități școlare nu te apuci să mai crești cu a patra„.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu