Stirile romanesti de ultima ora, ultimele stiri online

02 iulie 2025

EDUCATIE: OFICIAL: Liceele pot testa noi modele curriculare din 2026. Ordinul pentru planurile-cadru pilot a fost semnat

OFICIAL: Liceele pot testa noi modele curriculare din 2026. Ordinul pentru planurile-cadru pilot a fost semnat

OFICIAL: Liceele pot testa noi modele curriculare din 2026. Ordinul pentru planurile-cadru pilot a fost semnat

Ministrul Educatiei, Daniel David, a anuntat ca a semnat ordinul privind infiintarea Programului national pentru pilotarea sistemica a planurilor-cadru in invatamantul liceal de stat, particular si confesional.

"Avem acum doua variante de planuri-cadru pentru liceu. Varianta standard, aprobata recent, (...) si varianta unei personalizari la nivel de unitate scolara, pentru cei care ar fi dorit, totusi, sa se puna accentul pe alte aspecte", a transmis ministrul Educatiei, intr-un comunicat de presa.

 

In ce consta varianta standard a planurilor-cadru pentru liceu

 

Daniel David a explicat ca varianta standard, aprobata recent, a parcurs un proces lung de consultare si dezbateri (cateva saptamani: 31 ianuarie - 6 martie 2025).

 

Principalele caracteristici ale planurilor-cadru la liceu - varianta standard, sunt:

(1) accentueaza mai bine profilul/specializarea;

(2) aduce un modul de cultura nationala (readucand gramatica la acest nivel si istoria romanilor/Romaniei si geografia Romaniei ca discipline);

(3) asigura un echilibru mai bun intre discipline pentru a forma cele opt (8) competente-cheie;

(4) regandeste oferta scolii (care trebuie sa includa obligatoriu cateva discipline relevante) si

(5) descentralizeaza mai mult decizia la nivelul scolii/elevului.

 

"Sigur ca unii colegi ar fi dorit mai multe ore pentru disciplinele proprii, dar, asa cum am spus, era important sa avem un echilibru pentru a forma toate cele opt competente-cheie, prin prisma noii viziuni expuse mai sus. Pentru a putea intelege insa noua viziune este nevoie aici de un mindset nou, prin care sa pricepem ca descentralizarea la decizia elevilor/scolii nu inseamna eliminare de ore - acolo unde se doreste, orele in plus pot fi obtinute din curriculum flexibil, printr-un act educational de calitate care sa convinga elevii si scoala", a mai transmis ministrul Educatiei.

 

Ce presupune varianta pilot a planurilor-cadru pentru liceu

 

Potrivit ministrului, varianta adoptata prin ordinul privind infiintarea Programului National pentru pilotarea sistemica a planurilor-cadru in invatamantul liceal asigura: 

 

1. Flexibilitate si autonomie curriculara mai mari: prin alocarea unui segment consistent curriculumului CDEOS (pana la 2000 ore/arie curriculara pe ciclu), planul-cadru alternativ permite o autonomie reala a scolii si elevului in definirea, in parteneriat autentic, a parcursului educational. Unitatile de invatamant pot construi oferte proprii relevante, in baza unor analize de nevoi, resurse si oportunitati locale.

 

2. Personalizarea si diferentierea parcursului educational: modelul propune o abordare centrata pe elev si pe traseul sau de dezvoltare, permitand configurarea unor rute de invatare flexibile, adaptate fiecarei filiere, profil, calificari sau domeniu vocational sau profesional.

 

3. Conectarea scolii la partenerii externi: prin dezvoltarea segmentului CDEOS, planul-cadru alternativ deschide scoala catre comunitate, institutii, operatori economici, ONG-uri si autoritati locale, cu scopul de a integra in actul educational activitati de voluntariat, internship-uri, proiecte comunitare, ateliere de practica sau activitati aplicate.
 

Ce urmeaza dupa adoptarea planurilor-cadru pentru liceu

 

Ministrul Educatiei a spus ca acestia sunt primii pasi in reforma curriculara la nivel de liceu, urmatorii pasi presupunand: noi programe, manuale noi, formarea profesorilor.

 

1) Noile programe. Vom avea echipe mixte de profesori din preuniversitar, universitar si specialisti ai Academiei Romane, care, urmand modele curriculare din tari la care ne raportam prin prisma performantei educationale, trebuie sa propuna continuturi mai relevante si mai aerisite, relationand pregatirea preuniversitara cu cea universitara. Pana la 25% din timpul alocat unei discipline va trebui folosit pentru consolidare, activitati remediale si de utilizare a competentelor in viata cotidiana. Anticipez finalizarea lor in luna noiembrie 2025.

 

(2) Manuale noi. Pornind de la noile programe, urmand modele din tari la care ne raportam prin prisma performantei educationale, vom regandi manualele, combinand abordarile clasice cu cele digitale (inclusiv cu resurse online, gaming), in functie si de specificul disciplinei. Anticipez lansarea licitatiei in luna decembrie 2025.

 

(3) Formare profesorilor. Formarea continua a profesorilor in predarea noului model curricular va incepe cu luna ianuarie 2026.

 

Potrivit sursei citate, daca noile modele curriculare si procesele asociate sunt implementate conform calendarului, atunci:

 

1. Prima generatie (clasa a IX-a) va beneficia de aceasta reforma educationala din anul scolar 2026 - 2027, urmand apoi sa se introduca gradual la nivel liceal in urmatorii ani.

 

2. Ministerul Educatiei se asteapta la rezultate educationale semnificativ mai bune, nationale si internationale, care sa se reflecte in performanta/progres/reducerea analfabetismului functional si a abandonului scolar, nu mai tarziu de 5 ani!
 

Licee care piloteaza planul-cadru pentru invatamantul liceal
 

Planul-cadru pentru invatamantul liceal poate fi adoptat si adaptat pentru pilotare in orice unitate de invatamant de nivel liceal de stat, particulara sau confesionala, in unitatile de invatamant cu predare in limbile minoritatilor nationale, pentru clase cu studiul unei limbi moderne in regim intensiv sau bilingv, inclusiv pentru cele care functioneaza in baza unor acorduri guvernamentale, pentru invatamantul liceal special si pentru alternativele educationale, in cazul tuturor filierelor, profilurilor si specializarilor/ calificarilor profesionale oferite in unitatea de invatamant, sau pentru o parte a acestora.

 

Aprobarea pilotarii la nivelul unei unitati de invatamant se face in baza procedurii de autorizare prevazuta in Anexa 1 la Ordinul ministrului educatiei nr. 4.575/2024 privind aprobarea Metodologiei-cadru privind infiintarea si functionarea unitatilor de invatamant preuniversitar autorizate cu statut de unitati-pilot, cu modificarile si completarile ulterioare.

 

Conducerile unitatilor de invatamant raspund de aplicarea integrala si corecta la clasa a planului-cadru de invatamant, cu respectarea urmatoarele obligatii:

a) includerea in continuturi a temelor prevazute la art. 88 alin (10) din Legea 198/2023;

b) asigurarea formarii competentelor prevazute in Ordinul ministrului educatiei nr. 6.731/2023 privind aprobarea Profilului de formare al absolventului;

c) asigurarea formarii competentelor prevazute de programele disciplinelor asociate trunchiului comun;

d) asigurarea formarii competentelor si parcurgerii continuturilor din programele de examen pentru examenul national de bacalaureat sau de certificare profesionala prevazute de Legea 198/2023, cu modificarile si completarile ulterioare, corespunzator filierei, profilului si specializarii/ calificarii profesionale asumate prin contractul de scolarizare;

e) incadrarea in bugetul standard alocat unitatii de invatamant prin finantarea de baza sau din fonduri externe nerambursabile.

 

Durata minima pentru implementarea pilotarii este de 5 ani, cu obligativitatea evaluarii interne si externe la finalul fiecarui an scolar, conform unei proceduri stabilite de Comisia nationala de coordonare a programului de pilotare sistemica.

 

Liceele care piloteaza planul-cadru vor avea obligatia de a informa beneficiarii educatiei despre implementarea acestuia prin pagina de internet a institutiei, prin brosura de admitere si prin contractul de scolarizare.

 

Structura planului-cadru de liceu propus spre pilotare


* prin Programul National de pilotare sistemica de planuri-cadru in invatamantul liceal de stat, particular si confesional, cu frecventa zi, clasele a IX-a – a XII-a

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu