Se reduc bursele școlare

Ministrul Educației, Daniel David, a anunțat că majoritatea burselor școlare vor dispărea. Din cele șase categorii de burse, patru vor dispărea.
Ministrul Educației, Daniel David, a afirmat că actualul sistem de burse este financiar nesustenabil și a anunțat că majoritatea categoriilor de burse vor fi eliminate.
„Avem unul din cele mai generoase sisteme europene de burse, fără să fim una din forțele economice ale lumii”, a explicat el.
Astfel, începând cu anul școlar 2025-2026, patru din cele șase categorii de burse vor dispărea, urmând să fie păstrate doar bursele de merit și cele sociale.
Într-o intervenție la Antena 3 CNN, ministrul a precizat că își propune să reformeze sistemul de burse pe baza a două criterii principale: respectarea practicilor europene și a decenței.
Legea nu stabilește un număr fix de burse care pot fi acordate elevilor; de-a lungul timpului, numărul acestora a fluctuat, unele categorii fiind adăugate, iar altele eliminate.
În anul școlar 2024-2025, au fost acordate șase categorii de burse: bursă de excelență olimpică I; bursă de excelență olimpică II; bursă de merit; bursă de reziliență; bursă socială; bursă tehnologică.
Cuantumul minim al burselor pentru anul școlar 2024-2025 a fost stabilit astfel:
pentru bursa de merit — 450 lei pe lună; pentru bursa de reziliență — 300 lei pe lună; pentru bursa socială — 300 lei pe lună; pentru bursa tehnologică — 300 lei pe lună.
Bursele de excelență olimpică pot ajunge până la 3.700 de lei, echivalentul salariului minim brut pe țară garantat în plată, în funcție de premiul obținut la competiții internaționale. Pe lângă acestea, există și bursa destinată mamelor minore, în valoare de 700 de lei pe lună.
În anul școlar 2025-2026, majoritatea categoriilor de burse vor fi eliminate, inclusiv cele acordate elevilor olimpici și cele destinate învățământului tehnologic. Vor rămâne în vigoare doar două tipuri: bursele de merit și bursele sociale.
Potrivit lui Daniel David, cheltuielile pentru burse au ajuns la 7 miliarde de lei, sumă care nu mai poate fi susținută financiar.
„Creșterea spectaculoasă din ultimii ani nu poate să fie susținută. Cred că a fost o intenție bună, dar este nesustenabilă! Avem unul din cele mai generoase sisteme europene de burse, fără să fim una din forțele economice ale lumii sau să avem un impact clar demonstrat pe tot sistemul actual de burse.Dar, mai important, sincer și direct spus, mai ales acum în criză, nu ne mai permitem financiar acest sistem! Spre exemplu, trebuie să înțelegem că cheltuielile anuale cu aceste burse sunt acum spre 7 miliarde de RON, adică aproape un sfert din deficitul pentru care întoarcem țara pe dos și peste tot bugetul cercetării-dezvoltării-inovării din țară”, a transmis acesta într-un comunicat de presă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu