Stirile romanesti de ultima ora, ultimele stiri online

15 iulie 2025

MEDICINA: Descoperire revoluționară: Cercetătorii britanici 'resetează' rezistența la chimioterapie. Blocarea unui 'nod' din ADN ar putea învinge celulele canceroase

Descoperire revoluționară: Cercetătorii britanici 'resetează' rezistența la chimioterapie. Blocarea unui 'nod' din ADN ar putea învinge celulele canceroase

Descoperire revoluționară: Cercetătorii britanici 'resetează' rezistența la chimioterapie. Blocarea unui 'nod' din ADN ar putea învinge celulele canceroase

Descoperire revoluționară: Cercetătorii de la Imperial College London au identificat o metodă prin care pot reseta rezistența la chimioterapie în cancerul ovarian, folosind o moleculă ce acționează asupra unei structuri rare din ADN.

Este pentru prima dată când o echipă de cercetători reușește să inverseze rezistența la tratament nu prin modificarea genelor în sine, ci prin influențarea modului în care acestea sunt „citite” de celulă.

Cum funcționează mecanismul:

În urma chimioterapiei, anumite secvențe din ADN formează noduri moleculare complexe numite G-quadruplexuri, care contribuie la activarea genelor ce cauzează rezistența la tratament. Odată ce aceste „noduri” sunt blocate cu molecula pyridostatin, celulele canceroase devin din nou vulnerabile la chimioterapie.

Testele de laborator arată că rezistența scade de până la șase ori atunci când acest mecanism este țintit. Descoperirea a fost publicată în revista Genome Biology și marchează un pas important către terapii mai eficiente în tratarea cancerului ovarian.

„Este prima dată când cineva folosește această abordare împotriva rezistenței la chimioterapie,” a declarat dr. Marco Di Antonio, coordonatorul echipei de cercetare, inspirat în demersul său de o dramă personală – diagnosticul de cancer ovarian al unei verişoare.

Ce urmează:

Tratamentul este încă în stadiu incipient, testat doar pe celule în laborator. Următorii pași vizează transformarea moleculei într-un medicament ce poate fi testat clinic. De asemenea, cercetătorii explorează potențialul acestei tehnici în alte forme de cancer rezistente la tratament.

În Marea Britanie, peste 7.500 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer ovarian. Deși majoritatea răspund inițial la tratament, peste 70% dintre cazuri recidivează din cauza rezistenței dezvoltate de celule.

Cercetătorii spun că, în viitor, terapia genică ar putea preveni formarea acestor structuri ADN sau le-ar putea bloca direct, ceea ce ar putea duce la terapii complet noi pentru cancerele recidivante.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu