Preluarea efectivă a mandatului va avea loc luni, pe 26 mai, însă Nicușor Dan a avut deja întâlniri importante, una dintre ele chiar cu Ilie Bolojan care rămâne propunerea sa de premier. Printre principalele subiecte, implicarea partidelor în formarea noului Guvern.
„Partidele care îşi asumă acum guvernarea vor lua nişte măsuri dificile, în special economic, însă eu cred că românii îi vor aprecia pe cei care vor intra la guvernare, pentru că e vorba de a asuma nişte măsuri care trebuie luate pentru România. (...) M-a sunat Marcel Ciolacu, nu am apucat să îi răspund, dar o să îl sun înapoi. (...) O să vedem, pentru că în PSD au fost organizaţii, deși ei, PSD, nu au ieșit să sprijine pe nimeni, anumiţi lideri şi-au anunţat sprijinul pentru unul sau altul dintre candidaţi, în special pentru mine, cei mai mulţi dintre ei, au fost organizaţii care au tras într-o direcţie, altele în cealaltă direcţie. În opinia mea, e nevoie de o clarificare internă la PSD ca să vadă care este direcţia pe care vor să o ia. Eu mi-aş dori foarte tare ca ei să vină într-un guvern pro-occidental solid, cu sprijin solid parlamentar, o să vedem. Este şi varianta ca ei să rămână în opoziţie, dar să sprijine totuși un guvern minoritar pro-occidental, sunt mai multe discuţii. Ca şi mine, Ilie Bolojan ar prefera un guvern cu toate cele 4 partide, plus minorităţile naţionale, aşteptăm clarificarea internă de la PSD." - Nicuşor Dan, președintele ales al României.
Nicuşor Dan a descris drept puțin probabilă varianta unui Guvern de tehnocraţi, iar, din actualul Executiv, a menționat un ministru pe care l-ar păstra în componență.
„O variantă de guvern ar fi un guvern susţinut de cele patru partide pro-occidentale, o altă variantă ar fi un guvern minoritar cu susţinere din Parlament. (...) Daniel David a spus că vine în vara aceasta cu un program de reforme în Educaţie. Am încredere, e persoană competentă. Sunt foarte curios de programul cu care vine. De principiu, aş dori ca domnia sa să continue. Nu vreau să avansez alte nume acum.” - Nicuşor Dan, președintele ales al României.
Președintele ales a vorbit despre problemele urgente cu care se confruntă ţara noastră, dar şi despre posibilele soluţii pentru redresarea economică după ce, ieri, Comisia Europeană a înrăutăţit estimarea privind creşterea economică a României în acest an.
Deficitul, fără discuţie, astfel încât nu cumva să avem o scădere a ratingului, care să alunge practic investitorii din România, deci deficitul fără discuţie este principala temă, după aceea a prelua politica externă şi în special zona de securitate şi, de asta, o să am nişte întâlniri cu oameni şi Șeful Statului Major al Apărării din zona de securitate şi bineînţeles formarea Guvernului. Astea sunt lucrurile pentru următoarea săptămână, după aceea sper să reuşim să stabilizăm lucrurile acestea şi după să începem construcţia. (...) Eu vreau, în continuare, să nu creștem taxele, să vedem cât de mult ne permite PIB-ul. Noi știm cu toții ce e de făcut, știm că trebuie să limităm cheltuielile statului, să ne uităm la companiile de stat, să creștem absorbția de fonduri europene, să creștem încasările din taxe, să limităm evaziunea fiscală. Implementarea durează câteva luni, pe care sper să le câștigăm, încât să nu ne ducem pe taxe pentru cei care le plătesc deja.” - Nicuşor Dan, președintele ales al României.
Președintele ales a vorbit şi despre posibilitatea ca fostul preşedinte Klaus Iohannis să fie premier, iar Traian Băsescu şi Dacian Cioloş, consilieri.
Nu se pune problema, Klaus Iohannis a fost preşedintele României, Traian Băsescu, de asemenea, a fost de asemenea preşedinte, Dacian Cioloş, poate, el în mod voluntar l-a ajutat pe Ilie Bolojan, în relaţia cu Franţa special, este consilier onorific, o să vedem. Eu am o relaţie foarte bună cu Dacian Cioloş, de câţiva ani, e o persoană competentă, dacă îşi doreşte da. Putem să discutăm de guvernul pe care l-a condus, nu cred că are susţinerea partidelor, în momentul acesta.” - Nicuşor Dan, președintele ales al României.
Întrebat cine a fost cel mai bun premier de după ‘90, Nicușor Dan l-a numit pe Guvernatorul BNR.
„Mugur Isărescu a fost cel mai bun premier, la momentul lui a fost un om care a limitat cheltuielile, a venit cu o viziune foarte econimică, a avut un echilibru pe finanţele publice, pentru prima oară România a avut creştere economică.” - Nicuşor Dan, președintele ales al României.
Nicușor Dan a făcut referire și la măsurile ce urmează a fi luate pentru a evita eventualitatea intrării României în război.
„O să facem niște cheltuieli tocmai ca să descurajăm războiul. Noi suntem, din toată Europa, cel mai aproape de front și e foarte bine că Europa este solidară și toată lumea face împreună niște cheltuieli militare pentru a securiza Europa și e logic că și România trebuie să participe la efortul ăsta comun de înzestrare, de interoperabilitate între armate, de producție de armament, inclusiv în România. Costă, dar asigură categoric pacea. Descurajează războiul.” - Nicuşor Dan, președintele ales al României.
Toate declarațiile pot fi văzute pe observatornews.ro, Youtube Observator, Facebook Observator și Tik Tok Observator. Pentru cele mai noi știri, nu uitați să vă abonați la canalul de WhatsApp al Observator sau să descărcați Aplicația Observator News din Google Play sau din App Store.
››› Vezi galeria foto ‹‹‹
OBSERVATOR. Despre oameni. Știrile așa cum trebuie să fie
https://observatornews.ro/
https://www.facebook.com/ObservatorAntena1
https://www.instagram.com/observatorantena1/
https://www.tiktok.com/@observatorantena1?lang=en