Avem prea puține spații verzi în orașe, iar în multe locuri plantele ornamentale alese de autorități fac mai degrabă probleme, în loc să le rezolve. Specialiștii în botanică atrag atenția că speciile sunt preferate pentru aspect ori creștere rapidă. Cum nu sunt adaptate climei noastre, favorizează apariția gândacilor și a țânțarilor, care pare că ne cotropesc de cum se încălzește vremea.
Primăriile de Sector din București au plantat în ultimii ani zeci de mii de arbori pe alei și bulevarde, preponderent platani și tei. Sunt arbori care cresc repede și fac multă umbră, pentru că au frunze late și dese. Însă nu aduc doar beneficii.
Platanul, de exemplu, este unul dintre copacii care, plantați excesiv, pot provoca probleme. Puful eliberat provoacă alergii, dar atrage și apariția unor dăunători. Cum este, de exemplu, tigrul de platan, care provoacă înțepături dureroase. Și tot platanul este cel care favorizează dezvoltarea țânțarilor. Nu direct, ci prin coroana bogată, care creează umbră și umiditate, potrivit specialiștilor. Țânțarii preferă aceste locuri pentru a se ascunde în timpul zilei.
La fel se întâmplă și în cazul teiului ori arțarului. Și cum multe dintre plantele pe care le întâlnim în orașe provin din țări cu un climat diferit, aici nu există prădători naturali. De pildă, păsările, care s-ar putea hrăni cu insectele și gândaci nu își fac cuib în platani. Plantăm puține specii, deci nu avem o diversitate de păsări, în plus, plantăm pe arii mici. În lipsa vegetației, printre blocuri, verile sunt tot mai greu de suportat, iar insectele se înmulțesc necontrolat, potrivit Știrile Pro TV.
CITEȘTE ȘI: