Compania românească Sinteza, care semnase în noiembrie un acord de intenție cu oficialii Lockheed Martin, pentru a produce la Oradea electroliți sub patentul gigantului mondial, a anunțat, marți, printr-o informare la Bursa de valori București, că renunță la decizia de încetare a implementării proiectului de stocare a energiei finanțat prin PNRR. Este vorba de un proiect câștigat și semnat pentru construirea unei fabrici la Oradea, pentru care trebuia să vină cu o cofinanțare consistentă, în raport cu pierderile înregistrate în rapoartele firmei.
Proiectul de importanță strategică, pentru producția de baterii în România, în urma acordului de intenție semnat la sfârșitul anului trecut de conducerea Sinteza și Lockheed Martin, la Ministerul Energiei, a căzut, potrivit notificării companiei.
Jumătate din investiția de la Oradea era finanțată prin PNRR, iar primul kilogram de electroliți produs în urma acestei investiții este planificat să fie livrat la jumătatea anului 2026. Pentru un singur megawatt este nevoie de 15 tone de electroliți, potrivit oficialilor Sinteza.
La conferința din 20 noiembrie de la Ministerul Energiei, s-a semnat acordul de intenție pentru utilizarea tehnologiei GridStar® Flow în producția de electrolit negativ pentru baterii de stocare pe termen lung. De la Sinteza, contractul a fost semnat de directorul general de la acea dată, Gelu Stan, care între timp și-a dat demisia, pe 8 aprilie.
Ulterior, pe 27 decembrie a semnat contractul de finanțare din PNRR, respectiv acordarea de către Ministerul Energiei a finanțării nerambursabile din PNRR, pentru implementarea proiectului intitulat: „Înființarea unei noi capacități de producție, testare și reciclare a electroliților utilizați pentru fabricarea de baterii industriale pentru stocarea energiei electrice”. Potrivit informării de atunci de la BVB. Contractul intra în vigoare la data semnării lui, iar durata este cuprinsă între momentul intrării în vigoare și până la finalizarea perioadei de durabilitate a proiectului, care este de 5 ani, calculată de la data punerii în funcțiune a investiției.
Valoarea totală a proiectului era de 309,2 milioane de lei (cu TVA), valoarea totală eligibilă este de 248,07 milioane de lei, fără TVA, din care:
Conform raportului anual, compania încheiase anul 2024 cu o pierdere netă de 8,77 de milioane de lei. Rezultatul vine în contextul dificultăților prin care trece Sinteza.
„Compania exploatează platforma industriala din Sos. Borșului nr. 35 si operează instalația de acid benzoic, instalație de un nivel tehnic avansat, modernizată în anii anteriori, obținând-se produse destinate în principal pieței externe. Acidul benzoic fabricat este destinat aplicațiilor chimice industriale. Din păcate pe întreaga perioadă a anului 2024 instalația de acid benzoic a fost menținută în conservare, veniturile obținute din vânzarea de acid benzoic fiind tributare stocului produs în anul anterior. Totodată, societatea a continuat in anul 2024 activitatea de închiriere a unora dintre activele sale disponibile, obținând venituri din chirii”, se arată în raportul anual.
În raport sunt detaliate măsurile pentru redresare, inclusiv diversificarea, prin parteneriat cu americanii de la Lockheed Martin.
„Formalizarea acestei direcții s-a realizat odată cu acțiunea Sinteza de ași adăuga la obiectul de activitate pe lângă codurile CAEN existente si codul CAEN 2720 fabricarea de acumulatori și baterii. În principal Sinteza urmărește dezvoltarea unui colaborări în domeniul producției de electroliți si baterii redox flow, pentru acesta în luna noiembrie 2024 Sinteza a semnat o scrisoare de intenție cu o cunoscută companie americană. În vederea finanțării acestei noi direcții de dezvoltare tot la finalul anului 2024 societatea a semnat cu Ministerul Energiei un contract de finanțare din programul PNRR C6.I4.1 pentru un proiect cu titlul „Înființarea unei noi capacități de producție, testare si reciclare a electroliților utilizați pentru fabricarea de baterii industriale pentru stocarea energiei electrice”. Finanțarea contribuției proprii se va face din sume atrase precum împrumuturile bancare respectiv din aport de capital”, arăta compania în raportul anual, evidențiind cu albastru chestiunea privind finanțare.
Contactat de Gândul pentru a afla situația contractului, noul director general, Remus Cotuț, spunea, pe 15 mai, că noutățile vor fi anunțate pe BVB, conform prevederilor legale. El și-a anunțat demisia luni, conform informării care a însoțit notificare de încetare a contractului.
Gândul a contactat și reprezentanții Lockheed Martin pentru un punct de vedere oficial. La sfârșitul lunii aprilie, aceștia transmiteau pentru Gândul că se vor referi la evoluția acordului în măsura în care nu vor încălca regulile de comunicare în cazul unei companii listate la bursă.
Marți, Sinteza a informat pe BVB acționarii și investitorii că, în cadrul ședinței Consiliului de Administrație din data de 19.05.2025, în urma unei evaluări interne aprofundate și a unei alinieri strategice cu partenerul nostru tehnologic, Lockheed Martin, subscrisa a luat decizia de a renunța la implementarea proiectului de investiții intitulat „Înființarea unei noi capacități de producție, testare și reciclare a electroliților utilizați pentru fabricarea de baterii industriale pentru stocarea energiei electrice”, finanțat în baza Contractului nr. 344/27.12.2024 prin programul PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență).
„Decizia reflectă concluziile unei analize amănunțite de fezabilitate și ale unei evaluări comerciale, efectuate de Sinteza SA, care au avut în vedere o varietate de factori relevanți. Tehnologia redox flow este promițătoare și strategic valoroasă pe termen lung pentru sectorul energetic, însă momentul actual nu oferă încă toate condițiile necesare pentru lansarea sustenabilă a acestui proiect. Analiza a ținut cont, printre altele, de dinamica generală a pieței pentru soluții de stocare de durată mare și de caracteristicile actuale ale cererii, fără a pune sub semnul întrebării potențialul colaborărilor viitoare în această direcție”, arată compania.
„Mai mult, in etapa recentă de analiză, au fost explorate opțiuni de ajustare a modelului de afaceri inițial, care ar fi presupus o redefinire semnificativă a rolului și responsabilităților Sinteza S.A. Aceste variante ar fi implicat o extindere considerabilă a ariei de implementare, precum și o creștere substanțială a angajamentului investițional și a nivelului de risc. Având în vedere contextul actual de piață, o astfel de implicare nu ar putea fi susținută, în acest moment, pe baze strategice solide”, potrivit informării de la BVB.
„Deși proiectul beneficiază de sprijin nerambursabil aprobat de Ministerul Energiei, analiza actualizată a indicat că, în contextul actual, condițiile necesare pentru susținerea viabilității economice nu sunt pe deplin întrunite. În aceste condiții, continuarea implementării ar putea genera un nivel de expunere care nu corespunde pe deplin principiilor noastre de prudență strategică și gestiune responsabilă a resurselor, în acord cu obiectivele pe termen lung ale companiei și cu interesele acționarilor. În consecință, vom demara procedurile formale privind încetarea implementării proiectului și a contractului de finanțare aferent, în deplină transparență și cu respectarea tuturor cerințelor legale și contractuale aplicabile, în acord cu principiile de guvernanță corporativă și cu așteptările investitorilor și părților interesate.
SINTEZA a informat marți acționarii și investitorii și că, în cadrul ședinței Consiliului de Administrație din dată de 19 mai 2025, Remus Cotuț și-a înaintat demisia din funcția de Director General și reprezentant legal al SINTEZA S.A., cu efect începând de la data de 19 mai.
„Această demisie survine în contextul deciziei companiei de a opri implementarea proiectului de investiții finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliența (PNRR). Având în vedere că mandatul domnului Cotut a fost strâns legat de execuția acestui proiect strategic, încetarea acestuia marchează în mod natural și finalul colaborării manageriale agreate de comun acord la momentul preluării funcției”, potrivit informării Sinteza.
Funcția de director general al Sinteza va fi preluată de către Radu Pascu, începând cu data de 20 mai, pentru un mandat de trei ani.
Sursa foto: Gândul, la momentul semnării acordului de intenție la Ministrul Energiei
Citiți și:
Câtă energie electrică a fost produsă de instalațiile de STOCARE din România în cele 19 luni de la prima punere în funcțiune. CIFRELE oficiale
Ministerul Energiei a lansat în consultare publică un apel de proiecte pentru BATERII independente de stocare. Ce fonduri sunt alocate