Echipa națională de handbal feminin a României și-a aflat joi seara adversarele de la Campionatul Mondial din 2025. Într-o ceremonie care a avut loc la Muzeul Noordbrabants din 's-Hertogenbosch, Olanda, tricolorele au fost repartizate în grupa A, alături de Danemarca, Japonia și Croația.
Campionatul Mondial de handbal feminin din 2025 va avea loc în perioada 26 noiembrie – 14 decembrie în Germania și Olanda. Meciurile se vor juca în Dortmund, Stuttgart, Trier, Rotterdam și ‘s-Hertogenbosch;
România este singura națională prezentă la toate turneele finale mondiale. „Tricolorele” s-au calificat după barajul din luna aprilie, contra Italiei: victorie 30-21 în tur și 31-18 la retur.
Favorita grupei A este, fără îndoială, Danemarca, echipă care la ultimele două ediții de Campionat Mondial a luat medaliile de bronz. Pentru nordice va fi primul turneu important la care vor fi pregătite de Helle Thomsen, antrenoarea lui CSM București.
Danezele mai au în palmares 5 medalii la Campionatul Mondial, 7 medalii la Campionatul European și 4 medalii la Jocurile Olimpice.
Japonia va aborda Campionatul Mondial în calitate de câștigătoare a Campionatului Asiatic. Cunoscută drept o națională incomodă, Japonia va încerca să se claseze mai sus decât a făcut-o în 2023 la Campionatul Mondial, când a terminat pe locul 17.
La aceeași ediție, Croația, a treia adversară a României din grupa A, s-a clasat pe poziția a 14-a. Cea mai bună performanță a naționalei balcanice o reprezintă medalia de bronz câștigată în 2020, la Campionatul European.
Ora 19:37: Finalul tragerii la sorți.
Ora 19:32: România a fost repartizată în grupa A, alături de Danemarca, Japonia și Croația.
Ora 19:31: Emoții pentru România. Ceremonia din Olanda se va încheia cu formațiile din urna a doua, în care se află și tricolorele.
Ora 19:25: Urmează naționalele din urna a treia.
Ora 19:20: A început tragerea la sorți. Sunt selectate echipele din urna a patra.
Ora 19:17: Au avut loc discursurile din partea de introducere a ceremoniei și acum se explică sistemul tragerii la sorți.
Grupa A (Rotterdam): Danemarca, ROMANIA, Japonia, Croația
Grupa B (‘s-Hertogenbosch): Ungaria, Elveția, Senegal, Iran
Grupa C (Stuttgart): Germania, Serbia, Islanda, Uruguay
Grupa D (Trier): Muntenegru, Spania, Insulele Feroe, Paraguay
Grupa E (Rotterdam): Olanda, Austria, Argentina, Egipt
Grupa F (‘s-Hertogenbosch): Franța, Polonia, Tunisia, China
Grupa G (Stuttgart): Suedia, Brazilia, Cehia, Cuba
Grupa H (Trier): Norvegia, Angola, Coreea de Sud, Kazahstan
Urnele valorice la tragerea la sorți:
Urna 1: campioana mondială en-titre, Franța, campioana olimpică Norvegia, Danemarca, medaliată cu bronz la precedentul Campionat Mondial, gazdele Germania și Olanda, și Suedia, Ungaria și Muntenegru;
Urna 2: Polonia, Brazilia, Serbia, România, Elveția, Spania, Austria și Angola;
Urna 3: Cehia, Japonia, Senegal, Islanda, Argentina, Insulele Feroe, Coreea de Sud și Tunisia;
Urna 4: China, Croația, Egipt, Uruguay, Kazahstan, Paraguay, Cuba și Iran.
Europa: Germania (gazdă), Olanda (gazdă), Franța (deținătoarea trofeului), Ungaria (semifinalistă Euro), Norvegia (semifinalistă Euro), Danemarca (semifinalistă Euro), Muntenegru, Polonia, Islanda, Spania, Elveția, Suedia, România, Serbia, Cehia, Austria și Insulele Feroe
America de Sud: Argentina, Brazilia, Paraguay și Uruguay
America Centrală: Cuba
Africa: Angola, Tunisia, Senegal, Egipt (semifinalistele ediției continentale din 2024)
Asia: Coreea de Sud, Japonia, Iran și Kazahstan (semifinalistele ediției continentale din 2024)
Au primit wild-card: China și Croația
La ultima ediție a Campionatului Mondial, în 2023, România a terminat pe locul 12.