Republica Moldova a aderat la Rezerva Europeană pentru Securitate Cibernetică. Acordul oferă Chișinăului acces la echipe specializate de intervenție rapidă în caz de atacuri cibernetice, consolidând capacitatea națională de răspuns și protecție a infrastructurii digitale, conform Radio Chișinău.
Documentul a fost semnat la Bruxelles de ministra Dezvoltării Economice și Digitalizării, Doina Nistor și Roberto Viola, Director general pentru Rețele de Comunicații, Conținut și Tehnologie din cadrul Comisiei Europene.
„Prin acest acord, devenim parte activă a rețelei europene de securitate digitală, ceea ce reprezintă un pas concret spre integrarea noastră în infrastructura digitală a UE și o dovadă clară a angajamentului nostru pentru protejarea instituțiilor, a cetățenilor și a democrației”, a declarat Doina Nistor.
La Bruxelles, Doina Nistor a avut întrevederi cu trei comisari europeni care au dat asigurări privind susținerea deplină a UE pentru economia Republicii Moldova. În discuția cu Maroš Šefčovič, Comisarul European pentru Comerț și Securitate Economică și cu Sabine Weyand, Director general pentru Comerț și Securitate Economică în cadrul Comisiei Europene, au fost analizați pașii necesari pentru a aduce economia țării mai aproape de reglementările și standardele europene. De asemenea, necesitatea Republicii Moldova de a diversifica exporturile pentru a fi mai competitive și, cel mai important, cu valoare adăugată mai mare.
În cadrul întrevederii cu Christophe Hansen, Comisarul European pentru Agricultură și Mihail Dumitru, Director general adjunct pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală au fost discutate rezultatele liberalizării accesului pentru 7 produse agricole din Republica Moldova. De exemplu, exporturile de mere au crescut de la 6,8 milioane de lei în 2021 la 273 milioane în 2024, iar cele de struguri – de la 216 milioane la 768 milioane de lei în același interval.
Cu Andrius Kubilius, Comisarul European pentru Apărare și Timo Pesonen, Director General pentru Industria de Apărare în cadrul Comisiei Europene, viceprim-ministra Doina Nistor a vorbit despre integrarea Republicii Moldova în lanțul valoric european de apărare, o oportunitate importantă pentru a ne consolida industria și tehnologia. În contextul schimbărilor din securitatea europeană, R. Moldova poate contribui la apărarea europeană prin expertiză în domenii precum electronică, securitate cibernetică, inginerie avansată și producție de echipamente, cum ar fi senzori, comunicații, software și drone.
De asmenea, Doina Nistor s-a întâlnit și cu Gert Jan Koopman, Directorul general pentru Extinderea UE și Vecinătatea Estică cu care a fost abordată implementarea Planului de Creștere susținut de UE, care prevede investiții de 1,9 miliarde de euro pentru infrastructură, educație, energie și digitalizare, iar cu Maive Rute, Director general adjunct pentru Piața Internă, Industrie, Antreprenoriat și IMM-uri s-a discutat despre sprijinul pentru IMM-uri și pregătirile pentru lansarea Acordului privind Evaluarea Conformității și Acceptarea Produselor Industriale (ACAA).
Mai mult, la Parlamentul European, în discuțiile cu Karin Karlsbro și Iuliu Winkler, vicepreședinți ai Comisiei pentru Comerț Internațional a fost reafirmat angajamentul ferm al Republicii Moldova pentru Agenda de Reformă 2025–2027.