Stirile romanesti de ultima ora, ultimele stiri online

23 iunie 2025

SOCIETATE: Ecosistemul de pe Târnava Mică este practic distrus; e nevoie de zeci de ani să se refacă

Ecosistemul de pe Târnava Mică este practic distrus; e nevoie de zeci de ani să se refacă

Ecosistemul de pe Târnava Mică este practic distrus; e nevoie de zeci de ani să se refacă

Comisarul șef al Gărzii de Mediu – Comisariatul Județean Mureș, Annamaria Szekely, a anunțat, vineri, într-o conferință de presă, că ecosistemul din râul Târnava Mică este distrus, ca urmare a inundării Salinei Praid și a concentrației mari de cloruri din apă, iar după stoparea poluării va avea nevoie de zeci de ani pentru a-și reveni.

‘Ecosistemul este practic distrus la această oră. Cel puțin pe partea până la Bălăușeri, nu prea mai trăiește absolut nimic și probabil și mai jos este foarte, foarte afectat, dacă nu distrus. Noi am fost pe teren în fiecare zi, nu mai mișcă practic nimic. Noi n-am văzut mișcare pe Târnavă, monitorizări în foarte multe puncte, nici nu știu în câte puncte, nimic. În cât timp și-ar putea reveni în cazul în care se stopează complet evacuările de sare? Atunci vorbim de zeci de ani (…) Fauna o să-și revină în momentul în care are o floră. Flora o să revină în momentul în care microbiologic suntem stabili’, a declarat șefa Gărzii de Mediu Mureș, Annamaria Szekely.

Potrivit comisarului de mediu, apa Târnavei Mici are o turbiditate ridicată și în momentul în care, la începutul săptămânii, s-a putut vedea fundul râului, s-au văzut și peștii morți.

‘Situația, din păcate, este neschimbată. Apa are iarăși turbiditate foarte mare. Noi, luni, am avut o zi în care am putut să vedem fundul albiei și am văzut peștii morți. Deocamdată n-au apărut la suprafață (…) În momentul de față, salinitatea conservă peștii. Momentan, problema de sănătate publică este contracarată de salinitate. Recomandăm populației să nu consume peștii sub nicio formă. În momentul în care o să apară la suprafață, o să fie deja în stare de descompunere avansată și vor mirosi’, a mai spus Annamaria Szekely.

Prefectul județului Mureș, Barabási Antal-Szabolcs, a declarat, vineri, că ‘toată lumea’ vorbește de problemele apărute în zona Praidului în urma inundării salinei, însă, în opinia sa, efectele în zona Târnavei Mari și a județului Mureș sunt mult mai mari, având în vedere că sunt aproape 40.000 de persoane afectate și au apărut suspendări în activitatea unor operatori economici mari.

‘Toată lumea vorbește de Praid și de problemele apărute în zona Praidului, dar în zona Mureșului, adică în județul nostru, în zona Târnavei, problemele, din punctul meu de vedere, sunt mult mai mari. Deci vorbim aici de efecte, vorbim de firme mari, vorbim de producție, vorbim de populație, despre aproape de 40.000 de oameni, din care o mare parte locuiesc la bloc, unde știți că, indiferent, e iarnă, e vară, e foarte greu să nu ai apă menajeră. Este extrem de greu și înțelegem situația. Adică toată lumea vorbește de Praid, dar eu zic că problemele în localitățile afectate din județul nostru sunt majore, nu mari, mult mai mari’, a afirmat Barabási Antal-Szabolcs, într-o conferință de presă.

Prefectul a menționat că, joi, a efectuat o vizită la salina Praid, împreună cu conducerea operatorului de apă din județul Mureș, unde au fost purtate discuții cu firma care efectuează lucrările la salină, conducerea minei și a Prefecturii Harghita, ocazie cu care s-a formulat doleanța ca, pe cât posibil, lucrările să nu influențeze buna desfășurare a furnizării apei în județul Mureș.

‘Ne-ar ajuta să avem o fereastră de câteva zile pe săptămână, două zile, ca să putem da drumul la apă în localități. Aici nu vorbim de apă potabilă, deocamdată vorbim de apă menajeră, dar pe căldurile din iunie să putem avea măcar apă menajeră pentru populație. Lucrările sunt efectuate, din ce am văzut noi, conform protocolului’, a spus prefectul de Mureș.

Directorul operatorului regional de apă Aquaserv, Sipos Levente, a declarat că în timpul întrevederii s-au cerut garanții că vor fi informări clare privind evacuările controlate de ape sărate din pârâul Corund.

‘Cerința noastră a fost una clară: să ne garanteze cumva ca în urma intervențiilor pe care ei le fac pentru lucrări, măcar la cele voluntare, deci la scăpările voluntare de salinitate în râul Corund, să avem informări clare, măcar să programăm cumva, să avem ferestre deschise unde să putem furniza apa. Am plecat cu promisiunea asta. Mi-au promis că ei deja au terminat lucrările care, în parte, au necesitat ori pompări ori scoaterea apei saline din bucăți de mină iar din acest moment nu vor mai fi. Cele naturale, clar, nimeni nu le poate controla, nici măcar ei. Când am fost acolo, ieri, chiar cu câteva ore înainte, au fost căderi în mină, care iarăși au cauzat o creștere a salinității în aval. Revenind în zona noastră și cu această promisiune, în momentul de față ce se vede clar – de două zile facem monitorizări pe toată lungimea râului Târnava Mică, începând de la Sovata și până în Târnăveni, din 500 în 500 de metri – în următoarele două-trei zile nu mai apare o fereastră în care să putem porni uzina de apă’, a precizat Sipos Levente.

Din măsurătorile efectuate, a adăugat Sipos, se constată o omogenizare a salinității pe râul Târnava Mică și aproape nu mai există valori înregistrate sub 2.000 mg/l la concentrația de cloruri.

În ceea ce privește fermele mari de porcine și de bovine din zona afectată, acestea au puțuri iar calitatea apei nu este viciată din punctul de vedere al clorurilor.

‘Problemele majore o să apară când o să fie și puțurile afectate. La fermele mici unde nu sunt puțuri, colegii de la ISU duc apă în fiecare zi (…). Din punct de vedere economic, primul pas și cel mai important este să avem cât de repede, maxim până în 1 august (…), acest sistem de desalinizare cu osmoză inversă’, a afirmat prefectul.

În cel mai pesimist caz, a adăugat Barabási, în 30 de zile aceste instalații ar putea fi transferate în județul Mureș de la un producător israelian, dar se așteaptă acordul autorităților centrale, fiind vorba despre investiții foarte mari.

Între variantele avansate spre Guvern pentru rezolvarea problemei alimentării cu apă a localităților afectate de valurile de sare de pe Târnava Mică se regăsesc și o serie de aducțiuni de apă din lacul de acumulare Bezid și din râul Mureș.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu