Stirile romanesti de ultima ora, ultimele stiri online

09 iulie 2025

CULTURA: Aniversare de legendă: Harry Potter a împlinit 28 de ani. De la o idee simplă la universul magic

Aniversare de legendă: Harry Potter a împlinit 28 de ani. De la o idee simplă la universul magic

Aniversare de legendă: Harry Potter a împlinit 28 de ani. De la o idee simplă la universul magic

Anul acesta, la 26 iunie, Harry Potter a împlinit 28 de ani de la lansarea primei cărți (în UK), Harry Potter și Piatra Filozofală, una dintre cele mai bine vândute opere literare din istorie.

În primul an de la publicare, s-au vândut peste 500.000 de exemplare doar în Marea Britanie. Până în 2025, seria a ajuns la 7 volume, traduse în 80 de limbi, cu peste 600 de milioane de exemplare vândute peste tot în lume. Romanul, scris pe 223 de pagini (ediția britanică originală), a inspirat o franciză de filme care a generat peste 7,7 miliarde de dolari la box office.

Autoarea, J.K. Rowling (născută la 31 iulie 1965 în Yate, UK), avea doar 32 de ani când a publicat prima carte, traversând o perioadă dificilă din viața ei – era mamă singură, trăind din ajutoare sociale. i-a venit în timp ce se afla într-un tren întârziat de la Manchester la Londra, în anul 1990, atunci când și-a imaginat un băiat vrăjitor care frecventa o școală de magie, conceptul prinzând contur în următorii cinci ani.

Prima carte, Harry Potter și Piatra Filozofală, a fost finalizată în 1995 și publicată în 1997, asta după ce povestea a fost respinsă de 12 edituri. Franciza inspirată de cartea autoarei a debutat pe marele ecran în 2001, cu Harry Potter și Piatra Filozofală, cele opt filme devenind un fenomen cultural global, și lansând carierele unor actori precum Daniel Radcliffe, Emma Watson și Rupert Grint.

20 de fapte despre Harry Potter:

  1. Numele lui Voldemort (Lordul Întunecat, principalul antagonist al seriei, cunoscut și sub numele de Tom Marvolo Riddle) are origini franceze – „vol de mort” înseamnă „zbor al morții”.
  2. Dumbledore a fost inițial conceput ca un personaj heterosexual, dar J.K. Rowling a confirmat mai târziu că era gay. (Albus Dumbledore este directorul școlii Hogwarts, unul dintre cei mai puternici vrăjitori ai vremurilor și mentorul lui Harry Potter)
  3. Hedwig’s Theme, coloana sonoră a seriei, a fost compusă de John Williams în doar două zile.
  4. J.K. Rowling a scris primele capitole ale cărții pe șervețele de hârtie într-o cafenea din Edinburgh. (The Elephant House, localul unde a lucrat la manuscris, este acum cunoscut sub numele de „Birthplace of Harry Potter”). Totuși, trebuie menționat că Rowling folosea șervețele doar pentru a-și nota rapid ideile, în special când inspirația îi venea în timpul călătoriilor, cea mai mare parte a cărților fiind scrisă în caiete și pe o mașină de scris vintage.
  5. Cea mai scumpă carte Harry Potter este o primă ediție semnată a Pietrei Filozofale, vândută cu 471.000 de dolari în 2021.
  6. J.K. Rowling a creat peste 40 de cărți fictive pentru biblioteca din Hogwarts, unele apărând în Talismanele Morții.
  7. Actorul care l-a interpretat pe Neville (elevul stângaci din Casa Gryffindor care devine erou în Bătălia de la Hogwarts), Matthew Lewis, a purtat o proteză dentară și o perucă pentru a arăta mai puțin atrăgător. (Personajul său a avut una dintre cele mai remarcabile transformări din serie, evoluând de la un copil timid și nesigur, la un vrăjitor curajos!)
  8. Fred și George Weasley au ziua de naștere pe 1 aprilie – o glumă intenționată din partea autoarei.
  9. Filmările seriei Harry Potter au durat un total de 10 ani, iar actorii principali au crescut literalmente pe platourile de filmare. (Daniel Radcliffe avea doar 11 ani când a început filmările, iar când s-a terminat ultimul film, avea deja 22 de ani!)
  10. În fiecare an, actorii trebuiau să semneze contracte care le interziceau să-și vopsească părul ori să facă modificări fizice majore între filmări, pentru a menține continuitatea.
  11. Prima variantă a cărții se numea Harry Potter și Piatra Filozofală, dar editorii americani, Scholastic, au decis să schimbe titlul pentru piața din SUA, alegând titlul Harry Potter și Piatra Vrăjitorului, considerând că „sonoritatea” numelui va face cartea mai atractivă pentru copiii americani.
  12. Dobby a fost inspirat de un câine pe care Rowling l-a avut în copilărie.
  13. Cea mai lungă filmare a fost pentru Pocalul de Foc. A durat 148 de zile.
  14. Multe dintre scrisorile lui Harry au fost scrise manual de către echipa de producție.
  15. Robele de la Hogwarts au fost făcute din materiale autentice de lână scoțiană.
  16. Rupert Grint (Ron Weasley) a trimis o casetă video lui Warner Bros. unde cânta un rap despre de ce ar fi perfect pentru rol – purtând o perucă roșie și imitând un profesor de școală. Producătorii au fost atât de amuzați încât l-au chemat la audiție.
  17. Ultima zi de filmare a fost plină de emoție; iar Emma Watson, într-un gest de independență nou descoperită, și-a tăiat părul, simbolizând un nou început dincolo de personajul pe care l-a interpretat atât de mult timp. Un gest cu un impact profund asupra distribuției și echipei de filmare, marcând sfârșitul unei ere și începutul unui nou capitol pentru actriță.
  18. Actorul care l-a întruchipat pe Voldemort, Ralph Fiennes, nu a citit niciodată cărțile înainte de a juca rolul. Conform celor declarate în interviuri, Fiennes a motivat decizia spunând că a dorit să abordeze personajul dintr-o perspectivă pur actoricească, concentrându-se pe scenariu și pe viziunea regizorului, mai mult decât pe portretul acestuia conturat de autoare în opera sa.
  19. Harry Potter și J.K. Rowling au aceeași zi de naștere, 31 iulie. O idee pe care Rowling a recunoscut-o cu umor, explicând că a vrut ca Harry să aibă un cadou de ziua lui „pe care nu l-a primit niciodată” în copilărie. De asemenea, data de 31 iulie apare încă o dată în serie – este ziua în care Harry și Ginny l-au botezat fiul lor James Sirius în epilog.
  20. Harry Potter a fost aproape un film de animație – Disney a refuzat oferta inițială. În 1997, Disney a avut șansa să achiziționeze drepturile pentru o adaptare animată a seriei Harry Potter, dar a respins-o, considerând povestea „prea întunecată” și „prea britanică” pentru publicul său. Această decizie a deschis calea studiourilor Warner Bros., care au transformat seria într-un fenomen live-action global. Ironia este că, ulterior, Disney a lansat francize precum Pirații din Caraibe și Cronicile din Narnia, care explorau teme similare de aventură și magie.

Prin urmare, într-un univers unde Disney a văzut doar întunericul și „prea mult accent și influențe britanice” în povestea lui Harry Potter, Warner Bros a aprins lumina transformând respingerea într-o oportunitate strălucitoare.

Și astfel, prin , milioane de fani au descoperit că, într-adevăr, „fericirea poate fi găsită chiar și în cele mai întunecate momente, dacă ne amintim să aprindem lumina”, după cum grăia mentorul lui Harry Potter, Albus Dumbledore, unul dintre personajele cheie din carte, directorul Școlii de Magie și Vrăjitorie Hogwarts, fondatorul și liderul Ordinului Phoenix, organizație dedicată luptei împotriva vrăjitorului întunecat Lord Voldemort. (Dumbledore este considerat unul dintre cei mai puternici și influenți vrăjitori ai vremii sale, renumit pentru înțelepciunea, bunătatea și abilitățile sale magice formidabile).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu