Stirile romanesti de ultima ora, ultimele stiri online

21 iulie 2025

ECONOMIE: Banii românilor din diaspora, noua țintă a Guvernului. Ce taxe pregătește Executivul pentru compatrioții care trăiesc peste hotare

Banii românilor din diaspora, noua țintă a Guvernului. Ce taxe pregătește Executivul pentru compatrioții care trăiesc peste hotare

Banii românilor din diaspora, noua țintă a Guvernului. Ce taxe pregătește Executivul pentru compatrioții care trăiesc peste hotare

În contextul crizei de personal și resurse cu care se confruntă consulatele României, Ministerul de Externe ia în calcul introducerea unei taxe pentru românii din diaspora. Măsura ar putea viza anumite servicii comerciale, în timp ce actele fundamentale vor rămâne gratuite. Astfel, compatrioții din străinătate ar putea fi nevoiți să plătească pentru anumite servicii oferite de consulatele românești.

Ministrul de Externe, Oana Țoiu, a anunțat recent că, pentru reducerea presiunii asupra misiunilor consulare, ia în calcul reintroducerea unor taxe pentru anumite servicii. De asemenea, aceasta a subliniat că actualul sistem este extrem de afectat de lipsa fondurilor și nu poate răspunde în timp util solicitărilor românilor din diaspora.

Ministrul de Externe anunță o noi taxe pentru românii din diaspora

În contextul bugetului limitat, Ministerul de Externe va acorda prioritate menținerii gratuității pentru documentele esențiale precum certificatele de naștere, actele de identitate și documentele de călătorie. Singura condiție este ca acestea să fie solicitate în regim normal.

Totodată, Oana Țoiu a explicat că serviciile consulare care implică tranzacții comerciale sau patrimoniale, cum ar fi cele privind achiziționarea de locuințe sau autoturisme, vor putea fi taxate, la fel ca în România.

„În acest moment sunt câteva consulate unde există liste de aşteptare de luni de zile. Asta nu poate să rămână aşa. Oamenii au nevoie să aibă o relaţie cu statul lor. Nu putem să le cerem să fie mândri că sunt români, ambasadorii României în afară, să păstreze relaţia cu acasă, dacă nici măcar n-au acces la serviciile de care au nevoie”, a declarat Oana Țoiu, explicând gravitatea situației.

Vrem să ne asigurăm că găsim soluţii ca tot ce înseamnă certificate de naştere, documente de identitate, de călătorie, acelea de bază, nu regim de urgenţă, să poată să fie obţinute gratuit în continuare. (…) Principiul este de echilibru şi egalitate constituţională.

La ce mă refer? Când cumperi o maşină sau o casă, e o contribuţie la serviciul pe care îl primeşti, similară cu cea pe care o aveai şi dacă ai venit la Bucureşti, la Iaşi, la Cluj.

De exemplu, nici cetăţenii străini, dacă vor să cumpere case, maşini, proprietăţi în România, nu plătesc. De ce să nu plătească? E un serviciu consular, un serviciu notarial până la urmă. E evident că trebuie plătit”, a declarat Oana Țoiu, la Antena 3 CNN.

(NU RATA: Mii de oameni dați afară de la serviciu. Inteligența artificială i-a lăsat pe drumuri pe salariații IBM)

Pierderi majore pentru statul român

În afara lipsei resurselor, Ministerul de Externe se confruntă și cu pierderile pricinuite de firmele private care exploatează punctele vulnerabile ale sistemului consular. Mai exact, acestea creează platforme sau site-uri prin care intermediază, contra cost, programări la consulate.

„Folosesc asumat acest cuvânt, un ecosistem de paraziţi al unor mici companii care au făcut site-uri ori false, ori asumate cu programări la consulat pentru servicii consulare pentru care cer bani. Nu în numele statului român. Sunt nişte oameni care au făcut milioane de euro, probabil, cerând taxe pe servicii consulare.

Cetăţenii s-au înscris acolo, echipele astea la rândul lor i-au înscris, le-au făcut programări la consulat. Persoana respectivă a venit la ghişeu, a avut parte de serviciul respectiv. Nu putem să întreţinem această reţea de companii parazite, care exploatează în acelaşi timp şi românii din diaspora de bună credinţă şi statul român, văduvindu-l de aceste resurse”, a mai spus ministrul de Externe.

(CITEȘTE ȘI: Dezastrul digital din România nu mai poate fi evitat. Un studiu recent a scos la iveală vulnerabilitatea românilor în fața unor eventuale atacuri cibernetice)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu