Stirile romanesti de ultima ora, ultimele stiri online

17 iulie 2025

ECONOMIE: Dedeman cumpără Praktiker Hellas, extinzându-și prezența în Grecia. Ce vor frații Pavăl să obțină pe piața elenă

Dedeman cumpără Praktiker Hellas, extinzându-și prezența în Grecia. Ce vor frații Pavăl să obțină pe piața elenă

Dedeman cumpără Praktiker Hellas, extinzându-și prezența în Grecia. Ce vor frații Pavăl să obțină pe piața elenă

Praktiker Hellas, unul dintre cei mai importanți jucători din sectorul magazinelor de bricolaj din Grecia, urmează să fie achiziționat de compania românească Paval Holding, care deține și magazinele Dedeman. Potrivit publicației elene Capital, tranzacția include și proprietățile deținute de lanțul de magazine.

Dedeman intră pe piața elenă

Această mișcare marchează intrarea gigantului Dedeman pe piața elenă și semnalează retragerea Fairfax, compania lui Prem Watsa, din sectorul de bricolaj grecesc după un deceniu.

În spatele acestei tranzacții se află frații Adrian și Dragoș Pavăl, doi dintre cei mai bogați oameni de afaceri din România. Imperiul lor se întinde în domenii diverse, de la imobiliare și energie până la agricultură și servicii financiare.

Dedeman, nava amiral a grupului lor, a fost fondată în 1992 pornind de la un mic magazin de 16 metri pătrați în Bacău. După trei decenii, compania domină piața furnizorilor de bricolaj din România cu 63 de puncte de vânzare, depășind Praktiker la vânzări încă din 2010.

Retragerea Fairfax din Grecia

Fairfax Financial Holdings și liderul său carismatic, Prem Watsa, încheie un capitol care a început în 2014. Miliardarul indo-canadian, care a ajuns în Canada cu doar 8 dolari și acum controlează active în valoare de 36 de miliarde de dolari, a fost unul dintre primii care au „pariat” pe redresarea Greciei.

Watsa a investit în Grecia în companii precum Eurobank, demonstrând încrederea sa în potențialul țării.

„Cea mai bună piață bursieră din lume este cea grecească”, a subliniat el recent, potrivit sursei citate.

Strategia de expansiune a fraților Pavăl

Achiziția Praktiker face parte dintr-un plan mai amplu de diversificare geografică și dispersie a riscurilor. Karina Pavăl, vicepreședintele holdingului, supraveghează planurile de investiții ale grupului, care recent s-a extins și în domeniul energiei regenerabile prin subsidiara Grunman Energy.

Decizia fraților Pavăl de a investi în Grecia reflectă îmbunătățirea continuă a climatului de afaceri din țară.

Declarațiile lui Prem Watsa că „Grecia este într-o poziție excelentă, a depășit dificultățile și a intrat într-un ciclu solid de creștere” par să fie împărtășite și de alți investitori internaționali.

Praktiker are o cifră e afaceri extraordinară în Grecia

Cifra de afaceri a Praktiker Hellas în 2023 a fost de 187,5 milioane de euro, o creștere de 5,53% față de anul precedent. Compania a revenit la un EBITDA pozitiv de 2,2 milioane de euro, comparativ cu pierderile de 839.000 de euro din 2022.

În ciuda îmbunătățirii profitabilității operaționale, compania a înregistrat o pierdere netă de 1,4 milioane de euro, redusă cu 64% față de pierderea de 3,9 milioane de euro din anul anterior.

Această situație a fost cauzată în principal de creșterea cheltuielilor financiare la 1,3 milioane de euro de la 719.000 de euro în 2022, din cauza creșterii Euribor și a nevoilor sporite de lichiditate.

Marja brută de profit a crescut la 37,19% de la 36,98% în 2022, în timp ce costul vânzărilor a fost de 117,8 milioane de euro, reprezentând 62,81% din cifra de afaceri.

Compania și-a continuat politica de expansiune, deschizând un nou magazin în Corfu și relocând magazinul din Alexandroupolis, în timp ce a finalizat renovarea a cinci magazine.

Capitalurile proprii ale companiei au scăzut la 4,7 milioane de euro de la 6,2 milioane de euro în 2022, cu pierderi acumulate de 6,3 milioane de euro. Indicatorul de lichiditate generală a scăzut la 0,88 de la 0,93 în 2022.

Praktiker operează în prezent 17 magazine în toată Grecia, are 1.186 de angajați și deservește anual 7 milioane de clienți cu peste 60.000 de produse.

Cine sunt frații Pavăl, proprietarii companiei Dedeman

Frații Adrian și Dragoș Pavăl sunt doi frați antreprenori români din Suceaa. Ambii au studiat Matematica și Informatică la Iași, iar în anii 90 au pornit de la un mic magazin închiriat în Bacău pentru a construi, pas cu pas, un imperiu în domeniul retailului de bricolaj.

Cei doi frați sunt fondatorii și proprietarii lanțului Dedeman, cel mai mare și de succes retailer de bricolaj din România, care a reușit să depășească concurența multinațională și să domine piața locală. Dedeman a început în 1992 cu un magazin mic, iar primul magazin mare de bricolaj a fost deschis în 1995. În prezent, Dedeman are peste 60 de magazine în România și vinde zeci de mii de produse.

Conform estimărilor Forbes din 2024, averea lor combinată depășește 3 miliarde de euro, ceea ce îi situează printre cei mai bogați români. Ambii frați dețin pachete semnificative în companii listate pe bursă, precum Alro, Electrica sau Transelectrica.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu