Stirile romanesti de ultima ora, ultimele stiri online

16 iulie 2025

EDUCATIE: 73% dintre părinții români consideră lecțiile private de engleză mai eficiente

73% dintre părinții români consideră lecțiile private de engleză mai eficiente

Contextul actual îi determină pe mulți părinți români să acorde o importanță sporită limbilor de circulație internațională. Facilitând accesul la studii, oferind mai multe oportunități în privința locurilor de muncă și permițând o mai bună înțelegere a diversității culturale, engleza reprezintă o competență cheie a momentului. Însă provocările din sistemul de învățământ – precum atenția individuală limitată din partea profesorilor sau schimbările frecvente de programă – îi fac pe adulți să opteze pentru cursuri complementare în privința acestei materii.

73% dintre părinții români consideră lecțiile private de engleză mai eficiente

Din dorința de a înțelege mai bine atitudinea părinților față de învățarea limbii engleze în unitățile publice de educație, Novakid, platforma EdTech pentru juniori cu vârste între 4-12 ani, a derulat un studiu în mai multe regiuni, printre care și România. Rezultatele pentru țara noastră sunt prezentate pe larg în acest material.

73% dintre părinții români consideră lecțiile private de engleză mai eficiente

Cunoștințele de engleză, consolidate prin metode alternative

Maniera în care sunt explicate lecțiile impactează semnificativ înțelegerea lor. Potrivit sondajului, 23% dintre respondenții români se declară foarte mulțumiți de modul în care se predă limba engleză în școli, 45% mulțumiți, 14% au o părere neutră, în timp ce 9% se arată nemulțumiți, iar alți 9% foarte nemulțumiți. Printre aspectele care produc insatisfacție se numără: profesorii (37%), metodele de predare (35%), timpul alocat lecțiilor (33%) și resursele utilizate (16%).

73% dintre părinții români consideră lecțiile private de engleză mai eficiente

Pentru a îmbunătăți situația, adulții caută diverse alternative: 35% dintre persoanele chestionate preferă să își ajute juniorii să învețe singuri, 28% apelează la resurse și aplicații online, 28% angajează un meditator, 23% înscriu micuții la ore suplimentare, școli specializate sau programe internaționale, iar 19% discută cu profesorii problemele întâmpinate.

Oportunitățile de carieră, factor important de decizie

În ceea ce privește participarea la cursuri complementare de limba engleză, 35% dintre românii sondați au menționat că micuții lor iau parte la astfel de programe, 34% că doresc să își înscrie copiii și 31% că nu intenționează asta în viitorul apropiat. Decizia de a-și implica juniorii în lecții extrașcolare de limba engleză este justificată de oportunitățile mai bune de locuri de muncă (35%), șansele mai mari de a intra la universitate (26%), socializarea și schimburile culturale (24%), dar și nemulțumirea față de engleza predată în școli (15%).

Interesant este că, în comparație cu orele tradiționale, 33% dintre respondenți consideră cursurile suplimentare de engleză mult mai eficiente, 40% mai eficiente, 19% la fel de benefice, în timp ce 5% le percep ca fiind mai puțin eficiente și 3% mult mai puțin eficiente.

73% dintre părinții români consideră lecțiile private de engleză mai eficiente

Calitatea predării, privită cu speranță de părinții români

Întrebați cum evaluează calitatea predării limbii engleze în școlile publice față de acum câțiva ani, 16% au menționat că este mult mai bună, 40% că este mai bună, 29% că se află în același stadiu, 10% mai rea, 4% mult mai rea, iar 1% nu se pronunță.

73% dintre părinții români consideră lecțiile private de engleză mai eficiente

Printre elementele care au cunoscut un declin se regăsesc: metodele de predare (37%), pregătirea profesorilor (31%), materialele didactice utilizate (22%) și caracterul practic al programei (20%). Lista continuă cu: prioritatea acordată englezei față de alte materii (17%), numărul elevilor dintr-o clasă (10%), comunicarea cu părinții (9%) și evaluarea și feedbackul (7%).

Și totuși, părinții privesc cu speranță calitatea viitoare a predării limbii engleze în școli. Drept dovadă, 18% au menționat că sunt foarte optimiști, 40% destul de optimiști, 19% au o părere neutră, 18% nu sunt prea încrezători, iar 5% nu au deloc încredere.

73% dintre părinții români consideră lecțiile private de engleză mai eficiente

Merită punctat că investițiile constante în formarea cadrelor didactice, actualizarea resurselor educaționale și adaptarea metodelor de predare sunt esențiale pentru ca sistemul să poată răspunde nevoilor fiecărui copil. Novakid sprijină atât unitățile de învățământ, cât și părinții și elevii, prin diverse inițiative și studii menite să ofere informații valoroase despre aspectele ce pot fi îmbunătățite.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu