Stirile romanesti de ultima ora, ultimele stiri online

11 iulie 2025

EDUCATIE: Este o problemă și pentru profesorii care sunt pe viabilitatea postului, spune o directoare de școală: Avem colegi care s-au pregătit, anul acesta, să meargă la titularizare, tocmai pentru a obține acea notă de 7 și pentru a deveni titulari ai sistemului. Pentru ei, e o mare incertitudine

Este o problemă și pentru profesorii care sunt pe viabilitatea postului, spune o directoare de școală: Avem colegi care s-au pregătit, anul acesta, să meargă la titularizare, tocmai pentru a obține acea notă de 7 și pentru a deveni titulari ai sistemului. Pentru ei, e o mare incertitudine

Este o problemă și pentru profesorii care sunt pe viabilitatea postului, spune o directoare de școală: Avem colegi care s-au pregătit, anul acesta, să meargă la titularizare, tocmai pentru a obține acea notă de 7 și pentru a deveni titulari ai sistemului. Pentru ei, e o mare incertitudine
O directoare de școală din mediul rural a semnalat, pentru Edupedu.ro, că este o problemă și în cazul profesorilor care sunt angajați pe viabilitatea postului și s-au pregătit pentru concursul de Titularizare, dar „ei nu știu dacă vor mai putea să devină titulari”. „Mi-au spus «am învățat, dar am învățat degeaba. Pentru ce am învățat?», a povestit profesoara.

Este o problemă și pentru profesorii care sunt pe viabilitatea postuluiAvem colegi profesori pe viabilitatea postului care s-au pregătit, anul acesta, să meargă la titularizare, tocmai pentru a obține acea notă de 7 și pentru a deveni titulari ai sistemuluiPentru ei, e o mare incertitudine. Ei nu știu dacă vor mai putea să devină titulari. Atunci e o mare dezamăgire din partea lor, pentru că mi-au spus «am învățat, dar am învățat degeaba. Pentru ce am învățat?». (…)”, a spus directoarea.

Cadrele didactice din comisiile pentru concursul național de Titularizare 2025 discută despre boicotarea probei scrise, potrivit surselor Edupedu.ro. Discuția are loc în contextul în care, din toamnă, norma de predare a profesorilor crește, în medie, cu două ore, conform pachetului legislativ care modifică Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023. 

Concursul național de Titularizare 2025 se va desfășura cu/pe posturile deja publicate, după cum a informat un inspectorat școlar unitățile de învățământ, potrivit unui mesaj consultat de Edupedu.ro. Mesajul inspectoratului școlar a venit în contextul în care vineri, 4 iulie, a avut loc o videoconferință cu reprezentanții ministerului. La videoconferință le-a fost prezentat inspectorilor școlari planul de măsuri care trebuie luate în perioada următoare în învățământ, privind organizarea rețelei școlare, constituirea catedrelor și încadrarea personalului didactic.

Cornelia Popa Stavri, președintele Sindicatului Independent din Învăţământul Preuniversitar Sector 4 (afiliat la FSLI), a declarat, pentru Digi 24, că „nu știm dacă posturile pe care colegii noștri vor da examen (de Titularizare – n. red) mai sunt disponibile”. Aceasta a afirmat că „pachetul de măsuri fiscal-bugetare care se aplică educației va aprofunda și mai mult criza din învățământ”.

„Ce trebuie să remarcăm? Vin aceste schimbări într-un moment când mișcarea de personal la nivelul învățământului este aproape încheiată. Mai avem examenul de titularizare, care, ce să vezi, se va desfășura pe 15 iulie, dar nu știm dacă posturile pe care colegii noștri vor da examen mai sunt disponibile. Nu știm unde se va ajunge. Am făcut un calcul estimativ. Recuperarea la bugetul național va fi infimă față de haosul pe care aceste măsuri îl generează în sistemul de învățământ”.

Numărul de cadre didactice a crescut constant între 2018 și 2024, de la 207.393 la 215.614. Acum, prin creșterea normei săptămânale cu două ore la gimnaziu, liceu și în școlile profesionale, estimările Edupedu.ro arată că vor fi eliminate circa 14.100 de posturi și peste 165.000 de elevi afectați indirect de asta.

Vineri, 4 iulie, liderul sindical Marius Nistor a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că măsurile din pachetul fiscal „vor conduce, până la urmă, și la situația în care există riscul de disponibilizări. Dispar în funcție de școală de la 2 norme și până la 5 – 6 norme”.

Ministrul Educației, Daniel David, a spus că „în Educație nimeni nu este dat afară”, în cadrul conferinței de presă de joi. Conform estimărilor de la Ministerul Educației vor fi „14.000 de norme libere”, a adăugat el, după decizia de creștere a normei didactice cu două ore.

Daniel David a vorbit, marți, 8 iulie, despre creșterea normei didactice din legea Bolojan: „Sigur, în medie, discutând, este o creștere de la 3,6 la 4 ore pe săptămână. Dacă vreți, într-o altă evaluare, 24 minute pe zi. Practic, este vorba de 2 ore pe săptămână”. Declarația vine în contextul în care Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament, luni, 7 iulie, pe Legea privind unele măsuri fiscal-bugetare, supranumită Legea Bolojan. 

Citește și:
Directoare de școală din rural: Deja am colegi care se gândesc ce altceva ar putea să facă în afara sistemului de învățământ. Sunt oameni care au familii, au copii, au credite, au de plătit o întreținere, curentul s-a scumpit
SURSE Profesorii din mai multe județe discută despre boicotarea concursului național de Titularizare 2025 / Motivele – creșterea normei didactice de predare și nesiguranța locului de muncă pentru cadrele didactice
Modificarea contractului din perioadă determinată în perioadă nedeterminată, an școlar 2025-2026. Consiliile de administrație ale școlilor sunt cele care hotărăsc / Care sunt condițiile pentru profesori

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu