Eurostat: România este pe ultimul loc în UE la obiceiul de a citi / Mircea Miclea: Bursele puteau fi convertite în vouchere din care elevii și studenții să-și cumpere doar cărți și rechizite școlare. Ar fi fost și un ajutor pentru edituri și pentru librării, și așa lovite de noile cote TVA
Bursele studenților și bursele elevilor ar trebui convertite în vouchere din care elevii și studenții să-și poată cumpăra doar cărți și rechizite școlare, propune Mircea Miclea, fondatorul Institutului de cercetare-dezvoltare Cognitrom. Acesta explică într-un interviu pentru Edupedu.ro că prin acordarea de vouchere culturale sunt susținuți și copiii și tinerii să citească, precum și editurile și librăriile să facă față noilor cote de TVA. În absența unor rafinări ale măsurilor luate de Guvernul Bolojan, „impactul asupra sistemului de educație va fi extrem de negativ”, atrage atenția specialistul.
- România este pe ultimul loc în UE la numărul celor care citesc. Vezi cele mai recente date Eurostat la finalul articolului
„Ceea ce se întâmplă acum este sabotarea propriii democrații în această țară, prin sabotarea accesului la cultură și prin reducerea calității actului educațional”, avertizează Mircea Miclea.
Fost ministru spune într-un interviu acordat Edupedu.ro că „aceste burse puteau fi convertite în vouchere din care elevii puteau să-și cumpere doar cărți și rechizite școlare. În felul acesta, am fi obținut două lucruri:
- 1. am fi ieșit de pe ultimul loc în Europa la numărul de cărți cumpărate pe cap de locuitor, că s-ar fi cumpărat mai mult și asta n-ar fi stricat deloc elevilor
- 2. ar fi fost un ajutor pentru edituri și pentru librării, care și așa vor fi lovite de noile cote de TVA la care va trebui să vândă cărțile. Și atunci ar fi ajutat cu ocazia asta și librăriile și editurile”.
„Cu atât mai contraindicată este creșterea TVA-ului la cărți, în condițiile în care suntem pe ultimul loc în Europa la numărul de cărți pe cap de locuitor. Va face cărțile și mai scumpe, deci numărul de cărți citite va fi și mai redus. Soluția, cum am spus, e simplă: bursele elevilor puteau fi transformate în vouchere cu care ei să-și cumpere doar cărți, rechizite școlare. Și atunci ai fi stimulat și editurile și librăriile, le-ai fi ajutat, chiar dacă ar fi crescut TVA-ul. Dar am fi ajutat și elevii să citească mai mult”, a precizat Miclea.
În interviul acordat Edupedu.ro, Mircea Miclea declară că atât creșterea normei didactice, cât și majorarea numărului de elevi în clasă „sunt împotriva oricăror date științifice”. „Măsurile nu fac decât să saboteze educația, uitând tot ceea ce s-a spus în campania electorală atât în decembrie, cât și în mai: și anume că e nevoie să creștem nivelul de educație și de acces la cultură al electoratului, dacă dorim o democrație mai solidă. Ori ceea ce se întâmplă acum este sabotarea propriii democrație în această țară, prin sabotarea accesului la cultură și prin reducerea calității actului educațional”, a declarat Miclea.
Amintim că Guvernul Bolojan a decis creșterea TVA-ului pentru cărți de la 5% la 11%. Majorare care ar putea duce la falimentul editurilor mici, închiderea librăriilor și dispariția titlurilor românești noi, avertizează Mihai Mitrică, directorul Asociației Editorilor din România, într-un interviu pentru Deutsche Welle.
Citește aici interviul integral acordat de Mircea Miclea pentru Edupedu.ro
România este codașa Europei la numărul de cărți citite pe cap de locuitor
România este pe ultimul loc în UE la numărul celor care citesc. Doar 29,5% din populația cu vârsta de 16 ani și peste a declarat că a citit cărți în ultimele 12 luni dinaintea sondajului Eurostat.
Mai puțin de 5 cărți în ultimul an a declarat că a citit 19,9% din populația chestionată, 6,5% au declarat că au citit între 5 și 9 cărți în ultimele 12 luni și 3,1% au spus că au citit 10 cărți sau mai multe, potrivit datelor Eurostat valabile pentru anul 2022.
Potrivit metodologiei Eurostat, datele iau în considerare numărul de cărți pe care respondentul le-a citit, inclusiv cărți electronice sau cărți audio, dar excluzând podcasturile, în ultimele 12 luni. Toate tipurile de cărți sunt luate în calcul (istorice, științifice, poezie, romane etc.), cu excepția manualelor școlare sau a celor pentru muncă.
_____________
Mircea Miclea este doctor în psihologie, cu un masterat în administrarea afacerilor, fondatorul Institutului de cercetare-dezvoltare Cognitrom, care dezvoltă produse la intersecția dintre psihologie si tehnologie. Profesor de științe cognitive aplicate la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, cercetător, Miclea a fost cel mai tânăr șef de catedră din istoria Universității, cancelar al UBB și este fondatorul școlii cognitive în psihologia românească. Ministru al Educației în perioada decembrie 2004 – noiembrie 2005, a fost timp de 5 ani președintele comisiei prezidențiale în mandatul lui Traian Băsescu care a realizat Raportul pentru analiza şi elaborarea politicilor din domeniile educaţiei şi cercetării, diagnoză care a stat la baza Pactului național pe educație semnat în 2008 de toate partidele politice și apoi la baza Legii educației nr. 1/2011, înlocuită în 2023 de Legile Iohannis-Deca.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu